Η σπανακοτσουκνιδόπιτα της μαμάς μου
Μια υπέροχη πίτα με τσουκνίδες και σπανάκι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όσο πιο πολλές είναι οι τσουκνίδες τόσο πιο καλύτερη είναι η πίτα μας.
Υλικά
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
-
700 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
-
1 κουταλάκι του γλυκού όχι γεμάτη αλάτι
-
6 κουταλίες σούπας λάδι
-
2 κουταλίες σούπας ξύδι
-
χλιαρό νερό όσο πάρει
-
1 φακελάκι μαγιά ξερή
-
νισεστέ για το άνοιγμα τον φύλλων
-
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
-
1 κιλό σπανάκι κομμένα και καλά πλυμμένα
-
5 χούφτες τσουκνίδες κομμένες και πλυμένες
-
3 κουταλίες σούπας αλεύρι
-
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
-
200 γρ. ελαιόλαδο
-
1 χούφτα ρύζι καρολίνα πλυμμένο
-
2-3 κουταλιές σούπας σουσάμι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπόλ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλά στα χέρια.
-
2
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
-
3
Τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος.
-
4
Έπειτα λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη.
-
5
Παίρνουμε ένα- ένα μπαλάκι, το ακουμπάμε πάνω σε μια ξύλινη η μαρμάρινη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με μπόλικο νισεστέ και ανοίγουμε τα πρώτα από τα 6-8 φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε στην πίτα μας και τα οποία πρέπει να περισσεύουν από την περίμετρο του ταψιού γύρω στα 5- 6 εκατοστά.
-
6
Βάζουμε τα πρώτα 4 φύλλα, αφού τα λαδώνουμε πρώτα και μετά προσθέτουμε το επόμενο. Το κομμάτι που περισσεύει εκτός ταψιού το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ανοίγουμε τα υπόλοιπα 3-4 φύλλα.
-
7
Ρίχνουμε αλάτι στα χόρτα και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα υγρά. Ρίχνουμε και το ρυζάκι μας και το αλευράκι μας, λίγο λαδάκι και τα ρίχνουμε μέσα στα φύλλα μας.
-
8
Πασπαλίζουμε περιμετρικά με λίγη γέμιση και λίγο τυρί - φέτα στα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί προαιρετικα.
-
9
Βάζουμε τα τελευταία φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά και μαζεύουμε το κοθοράκι, δηλαδή τα φύλλα που περισσεύουν τα τυλίγουμε και τα βάζουμε προς τα μέσα δημιουργώντας το κοθοράκι μας.
-
10
Την βρέχουμε με λίγο λαδάκι και λίγο νεράκι και λίγο σουσάμι.
-
11
Βάζουμε την σπανακό-τσουκνιδόπιτα στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά στους 200 βαθμούς για μιση ώρα και μετα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170-180 να ψηθεί η πιτούλα μας.
Σχόλια (9)
Ωραιαααα συνταγη.Το φυλλο πως γινεται με τη μαγια;Δεν εχω κανει ποτε κατι τετοιο.Ειναι τραγανο ή οπως τα τυροπιτακια αφρατο;