ggr
ggr @george
Athens

Όπως οι περισσότεροι Έλληνες, έχω και εγώ υπέροχες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, με ένα ζεστό, γεμάτο, πιάτο φακές στο τραπέζι. Οι δικές μου περιλαμβάνουν και τη μητέρα να στεγνώνει τα χέρια της στην ποδιά της και να με “προτρέπει”. (αλλά σε ένα τόνο που δεν σήκωνε αντιρρήσεις), να “προσθέσω λίγο επιπλέον φρέσκο λάδι στην επιφάνεια της σούπας”, αλλά και μία γιαγιά να παίρνει το μέρος μου και να παίρνει προστατευτικά την κατάσταση πάνω της, αντιπροτείνοντας “άσε το παιδί να τις φάει όπως θέλει, έχω βάλει αρκετό στο μαγείρεμα”…Ωραίες στιγμές μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί! Που η καθημερινότητά της μπορεί και να μην ήταν, στην πραγματικότητα, τόσο ωραία όσο οι αναμνήσεις που μένουν από τότε, αλλά που διακρινόταν από μία ανεξάντλητη θαλπωρή, μία υπέροχη ζεστασιά.Οι φακές με ρύζι ήταν ένα πιάτο που δεν το ήξερα τότε. Και ας είναι ένα “ζευγάρι” πολύ πετυχημένο, ιδανικό για την αλληλοσυμπληρούμενη λήψη αμινοξέων, που με τη σειρά τους συνθέτουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ανάλογες με τις ζωϊκές.Το γνώρισα πολύ αργότερα, στον πανέμορφο αλλά και κρύο ιταλικό βορρά, σαν ένα πιάτο που συνήθιζαν οι μαμάδες να φτιάχνουν στα παιδιά τους, για “να παίρνουν δύναμη” το χειμώνα. Και το αγάπησα, όπως και πολλούς άλλους συνδυασμούς που κάνουν σε εκείνα τα μέρηΖυμαρικά με φασόλια, φασόλια με φακές, ρύζι με αρακά, ζυμαρικά με ρεβύθια, mascarpone με σαβουαγιάρ (άσχετο αυτό, αλλά θα συμφωνήσετε ότι “σκίζει” σαν συνδυασμός στην Tiramisu…..).

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Ξέρετε πώς «να συμπληρώσετε κρύο νερό στην κατσαρόλα, μέχρι να καλύψει τις φακές για περίπου 2,5 εκατοστά»; Επειδή οι φακές θα αρχίσουν να επιπλέουν, εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι, όσο ακόμη είναι ΜΟΝΟ οι φακές μέσα στην κατσαρόλα, να υπολογίσετε πόσο είναι αυτά τα 2,5 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια τους, να “σημειώσετε” αυτή τη στάθμη και να προσθέσετε ΚΑΤΟΠΙΝ το νερό, μέχρις εκείνου του σημείου.[2] Εάν έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε κουκουνάρι στο σερβίρισμα, πρέπει να το τοστάρουμε, όση ώρα μαγειρεύονται μαζί φακές και ρύζι. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό τηγάνι και τα τοστάρουμε, πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακινώντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά.Παρ’ όλη την αγάπη που του έχουν οι ιταλίδες μαμάδες, το πιάτο, βέβαια, δεν είναι ιταλικό, δεν είναι καν ευρωπαικό. Ο συνδυασμός του ρυζιού με κάποιο όσπριο φαίνεται να έχει ρίζες στη δυτική αφρική. Από εκεί, με τους σκλάβους πέρασε στην Αμερικάνικη ήπειρο και στα νησιά της Καραϊβικής.Η συγκεκριμένη όμως συνταγή, με αυτά τα μπαχαρικά και το κουκουνάρι, είναι ένα αγαπημένο πιάτο της βόρειας Αφρικής, ιδιαίτερα (;) του Μαρόκου, γνωστό πια σε όλο τον κόσμο με το όνομα MUJADARA. Ελπίζω να σας αρέσει, γιατί από διατροφικής άποψης είναι ΣΠΟΥΔΑΙΟ. Πρωτείνες καλύτερες και από μία μπριζόλα. Φυτικές ίνες. Βιταμίνες της ομάδας Β και μεταλλικά στοιχεία. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να τα πούμε πιο αναλυτικά με αυτόν τον εξαιρετικό συνδυασμό ρυζιού και οσπρίων. Μέχρι τότε …καλή Mujadara!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

78 Minutes
6-8 άτομα
  1. 1 φλυτζάνι φακές (210 γρ, περίπου)
  2. 1/2 φλυτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο
  3. 1 κ.γ. σπόρους κύμινου
  4. 1/2 κουταλάκι του γλυκού σπασμένους κόκκους μαύρου πιπεριού
  5. 3 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  6. αλάτι
  7. 3/4 φλυτζάνι ρύζι μπασμάτι (140 γρ, περίπου)
  8. 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  9. 1 ξυλάκι κανέλα
  10. φρέσκο χυμό λεμονιού
  11. στραγγιστό γιαούρτι, για το σερβίρισμα, προαιρετικά
  12. 2 κ.σ κουκουνάρια, προαιρετικό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίχνουμε τις φακές σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό, αρκετό για να καλύψει τις φακές για, περίπου, 2,5 εκατοστά (δείτε “Μυστικά” [1]). Φέρνουμε το νερό σε σημείο βρασμού σε μέτρια-προς-υψηλή θερμοκρασία.

  2. 2

    Χαμηλώνουμε τοτε την ένταση, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μαγειρευθούν οι φακές, μέχρις ότου μαλακώσουν αλλά όχι πολύ, περίπου 20 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

  3. 3

    Εν τω μεταξύ, όσο οι φακές μαγειρεύονται, βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταίνεται σε μέτρια-προς-υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

  4. 4

    Αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί για 1 λεπτό, στη συνέχεια, ρίχνουμε το κύμινο και το θρυμματισμένο πιπέρι

  5. 5

    Και τα σοτάρουμε, κουνώντας το τηγάνι πότε-πότε, για περίπου 1 λεπτό (μέχρι να σκουρύνει ένα κλικ το κύμινο).

  6. 6

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το χρώμα τους βαθύ καστανό, σαν σκούρα καραμέλα, ανακατεύοντας συχνά. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Αν κολλήσουν τα κρεμμύδια στον πάτο του τηγανιού, τα καταβρέχουμε με λίγο νερό.

  7. 7

    Θα ξέρουμε ότι έχουν μαγειρευθεί, τόσο από το βαθύ καστανό χρώμα τους όσο και από την ελαφριά τραγανότητα που θα αποκτήσουν ορισμένα από τα κρεμμύδια.

  8. 8

    Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε περίπου τα μισά από τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί. Αυτά είναι για το γαρνίρισμα των πιάτων, αργότερα.

  9. 9

    Πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα μισά στο τηγάνι με το κύμινο σε σκόνη,

  10. 10

    Καθώς και με το πιπέρι καγιέν και στη συνέχεια προσθέτουμε και το ξυλάκι της κανέλας. Τα σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό (Στις φωτογραφίες θα δείτε να έχω προσθέσει πρώτα το ρύζι και μετά τα καρυκεύματα, από λάθος μου).

  11. 11

    Προσθέτουμε τώρα το ρύζι και το τοστάρουμε και αυτό, ανακατεύοντας συχνά (αλλά απαλά, ώστε να μην σπάσουν τα σπυριά του), μέχρι να δούμε μερικά από αυτά τα σπυριά να αρχίσουν να παίρνουν ένα σκούρο χρώμα (προς το χρυσο-καφέ).

  12. 12

    Γρήγορα, προσθέτουμε τις μαγειρεμένες φακές,

  13. 13

    3 φλιτζάνια νερό και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να πάρει βράση.

  14. 14

    Γυρίζουμε την ένταση σε χαμηλό, έτσι ώστε το φαγητό στο τηγάνι να σιγοβράζει, ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ, για 30 λεπτά.

  15. 15

    Στο τέλος, το νερό θα πρέπει να έχει εξατμιστεί εντελώς και το ρύζι θα πρέπει να είναι έτοιμο, μαλακό. (Εάν στο 30λεπτο παραμένει ακόμα πάρα πολύ νερό στο κάτω μέρος, ξαναβάζουμε πάλι το καπάκι στη θέση του και μαγειρεύουε για άλλα 5 λεπτά. Εάν πάλι μείνει το φαγητό χωρίς νερό νωρίτερα, προσθέστε του και άλλο, σε ποσότητα ανάλογη του χρόνου που θα απομένει).

  16. 16

    Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία αλλά διατηρούμε το καπάκι στη θέση του και αφήνουμε το ρύζι ανενόχλητο, στον ατμό του, για περίπου 5 λεπτά.

  17. 17

    Δοκιμάζουμε το ρύζι αν χρειάζεται πρόσθετο αλατοπιπέρωμα. Σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει στην άκρη, με τα ψημένα κουκουνάρια (εάν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε, δείτε “Μυστικά” [2]), και με μια μικρή ποσότητα στημένου λεμονιού.

  18. 18

    Διάβασα ότι μπορούμε να σερβίρουμε το πιάτο και με 1-2 κουταλιές στραγγιστού γιαουρτιού. Το δοκίμασα, πιστεύω όμως ότι χωρίς αυτό το πιάτο είναι καλύτερο, δεν συγχαίεις τις γεύσεις μεταξύ τους

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

mika68
mika68 @cook_8485883
Πράγματι είναι ένα φαγητό που όταν το τρως σου θυμίζει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του σπιτιού σου. Εμείς εδώ στη Ρόδο έχουμε απο πολύ παλιά μια απλοποιημένη μορφή αυτού του φαγητού που όμως σου μένει αξέχαστο όταν το φας. Σε νερόβραστη φακή με λίγο αλάτι, ρίχνουμε ρύζι (ανάλογο με το νεράκι που έχει μείνει), λίγο αλάτι και το ψήνουμε μέχρι να χυλώσει. ΄Εχουμε έτοιμη σύβραση, (κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τηγανισμένο σε ελαιόλαδο μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά και να μυρίσει),την ρίχνουμε στο έτοιμο φαγητό και το ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σκέτο ή με τριμμένο τυρί. Αντί ρύζι μπορούμε να ρίξουμε μακαρονάκι. Αντί για φακή, γίνεται και με φασόλια άσπρα νερόβραστα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η απλότητα στο μεγαλείο της !!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens