Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι

Bαθμολογία: 4.5
       
 
2 ψήφοι
,

Περιγραφή

Μια εύκολη συνταγή για τις νηστίσιμες μέρες και πολύ εμφανίσιμη ακόμη και για τραπέζι!
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι
photo: λεμοναδα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλ.τσ. λάδι
  • 1/2 φλ.τσ. ρύζι
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλ.τσ. άσπρο κρασί
  • 1 μικρό κουτί ντοματάκια ή 4 κ.σ. ντομάτα περασμένη από το ρεντέ.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια. Χωρίζουμε τα κεφάλια από το σώμα και τα καθαρίζουμε.
  2. Τρίβουμε τα καλαμαράκια με αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  3. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το μαϊδανό, αλάτι και πιπέρι.
  4. Γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμαράκια και ράβουμε το άνοιγμά τους.
  5. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σωτάρουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια.
  6. Προσθέτουμε, στο τηγάνι, τα γεμισμένα καλαμαράκια, τα σωτάρουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί.
  7. Τοποθετούμε τα καλαμαράκια σε ταψί.
  8. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ντοματάκια, το μαϊδανό, αλάτι και πιπέρι.
  9. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για μερικά λεπτά και περιχύνουμε τα καλαμαράκια.
  10. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν τρίψουμε τα καλαμαράκια πολύ καλά με το αλάτι δεν μένει ίχνος μυρωδιάς τους!

Προτιμώ το ρύζι που χρησιμοποιώ για τη γέμιση να το βράσω πρώτα.

Σερβίρονται με πατάτες τηγανιτές.

Η συνταγή είαι από το βιβλίο της κ. Καίτης Μαντζαρίδου.

Σχετικές συνταγές

    2 Όλα

    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 13-3-13  
    Δεν έβαλα σταφίδες, δεν τις αγαπώ στα φαγητά και πρόσθεσα άνηθο μαζί με τον μαϊντανό.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 4-10-14  
    Ωραία συνταγή!.
    Μια διαφορά, μαζί με τα κρεμμύδια , έκοψα τα κεφάλια και τα πλοκάμια (όπως κάνω και με τα θράψαλα)!. Έτσι η γέμιση μυρίζει θάλασσα!.
    ΠΡΟΣΟΧΗ όντας γεμισμένα τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. Μα τα τσιμπάμε προηγούμενα τρις φορές με το πιρούνι, εάν δεν θέλουμε να γέμιση η κουζίνα μας με ιπτάμενα γεμιστά καλαμάρια!!!.... η ραφή με σπάγκο και σακοράφα, τα κάνει στεγανά!.
    Antonis-team.

    2 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 13-3-13  
    Δεν έβαλα σταφίδες, δεν τις αγαπώ στα φαγητά και πρόσθεσα άνηθο μαζί με τον μαϊντανό.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 4-10-14  
    Ωραία συνταγή!.
    Μια διαφορά, μαζί με τα κρεμμύδια , έκοψα τα κεφάλια και τα πλοκάμια (όπως κάνω και με τα θράψαλα)!. Έτσι η γέμιση μυρίζει θάλασσα!.
    ΠΡΟΣΟΧΗ όντας γεμισμένα τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. Μα τα τσιμπάμε προηγούμενα τρις φορές με το πιρούνι, εάν δεν θέλουμε να γέμιση η κουζίνα μας με ιπτάμενα γεμιστά καλαμάρια!!!.... η ραφή με σπάγκο και σακοράφα, τα κάνει στεγανά!.
    Antonis-team.

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...
    Γαρίδα ένα φρούτο της θάλασσας
    Η εμφάνιση και μόνο των φρούτων της θάλασσας (θ...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ψάρια/Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της kostasdimi
    Ψάρι
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi-sta75
    συνταγές με θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
    Ψαρικά
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της Dafne
    psaria
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64