Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι
Μια εύκολη συνταγή για τις νηστίσιμες μέρες και πολύ εμφανίσιμη ακόμη και για τραπέζι!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν τρίψουμε τα καλαμαράκια πολύ καλά με το αλάτι δεν μένει ίχνος μυρωδιάς τους!Προτιμώ το ρύζι που χρησιμοποιώ για τη γέμιση να το βράσω πρώτα.Σερβίρονται με πατάτες τηγανιτές.Η συνταγή είαι από το βιβλίο της κ. Καίτης Μαντζαρίδου.
Υλικά
-
1 κιλό καλαμαράκια
-
2 κρεμμύδια τριμμένα
-
1 φλ.τσ. λάδι
-
1/2 φλ.τσ. ρύζι
-
2 κ.σ. σταφίδες
-
2 κ.σ. κουκουνάρια
-
μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
αλάτι, πιπέρι
-
1/2 φλ.τσ. άσπρο κρασί
-
1 μικρό κουτί ντοματάκια ή 4 κ.σ. ντομάτα περασμένη από το ρεντέ.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια. Χωρίζουμε τα κεφάλια από το σώμα και τα καθαρίζουμε.
-
2
Τρίβουμε τα καλαμαράκια με αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
-
3
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το μαϊδανό, αλάτι και πιπέρι.
-
4
Γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμαράκια και ράβουμε το άνοιγμά τους.
-
5
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σωτάρουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια.
-
6
Προσθέτουμε, στο τηγάνι, τα γεμισμένα καλαμαράκια, τα σωτάρουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί.
-
7
Τοποθετούμε τα καλαμαράκια σε ταψί.
-
8
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ντοματάκια, το μαϊδανό, αλάτι και πιπέρι.
-
9
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για μερικά λεπτά και περιχύνουμε τα καλαμαράκια.
-
10
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Σχόλια (2)