Καπνιστός Σολομός «Ύμνος στην Ελευθερία» (της γεύσης)

Μαγειρεύτηκε 6 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Εχθές μου ζήτησε η γυναίκα μου να κάνω μια περιγραφή στην καινούργια σαλάτα που έφτιαξε και μου παρουσίασε στο τραπέζι, πριν από λίγες μέρες (“κλεμμένη”, φυσικά, από κάποιο ξένο site, “σε καλό δρόμο” είναι κι’ ετούτη...). Αν και είδα ένα σωρό από τα... “ακατονόμαστα” μέσα στην σαλατιέρα, είπα να της κάνω το χατίρι. Χωρίς να δοκιμάσω, βέβαια.“Πιάτο δροσερό και γαργαλιστικά νόστιμο. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του καπνιστού σολομού με την λεπτή και δροσερή γεύση που δίνει το μαριναρισμένο κολοκυθάκι (θεέ μου, πως μου ξεφεύγουν τέτοιες λέξεις εμένα....), ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το ελαφρύ άγγιγμα της γλυκιάς πιπεριάς και το μεσογειακό άρωμα του βασιλικ... Μα τι λέω!!!.”Φθάνει, δεν μπορώ άλλο. Ξεχάστε με, ας κάνει αυτή την παλιοδουλειά κάποιος άλλος.... Φθάνει!!!Και ύστερα, την δοκίμασα. Δοκίμασα εγώ σαλάτα με κολοκυθάκι μέσα!!! Και ξαναέβαλα το πιρούνι μου και πήρα και άλλη στο πιάτο μου. Και όταν αυτή τελείωσε, το ξαναέβαλα. Και έφαγα , αυτή τη φορά κατευθείαν από την σαλατιέρα. . Αγένεια; Καλά, δοκιμάστε την πρώτα και τα λέμε μετά....Για να πάρω την εκδίκησή μου, της πρότεινα έναν όνομα-σιδηρόδρομο (δεν χωρούσε εδώ ολόκληρος σαν τίτλος συνταγής)“Σαλάτα ζυμαρικών με μαριναρισμένα κολοκυθάκια, καπνιστό σολομό και γλυκιά πιπεριά.”

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Για το κόψιμο των κολοκυθιών σε πολύ λεπτές φέτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το εξάρτημα για το καθάρισμα της πατάτας, ένα μαντολίνο (ποια είχε ρωτήσει τις προάλλες τι είναι αυτό; ) ή ακόμη και το μαχαίρι σας, εάν εμπιστεύεστε τις ικανότητές σας. Εγώ βρίσκω ότι το εξάρτημα για τις πατάτες δίνει κατά πολύ καλύτερα αποτελέσματα.[2] Τόσο καλά (κάτω και από χιλιοστό), που αποφάσισα να μη κόψω στη συνέχεια τις φέτες σε λεπτές λωρίδες. Κι’ ας το λέει το βήμα 5. Άλλωστε, δεν θα τα έτρωγα εγώ. Έτσι νόμιζα .....Όταν θα έχετε κόψει το περισσότερο από το κάθε κολοκυθάκι, θα είναι δύσκολο να συνεχίσετε με ο εργαλείο για τις πατάτες ή και το μαντολίνο. Χρησιμοποιήστε τότε μαχαιράκι και κόψτε το σε πολύ λεπτές λωρίδες.[3] Οι πιπεριές που χρησιμοποίησα ήσαν γλυκές κόκκινες (τύπου φλωρίνης) και πράσινες (τύπου καμπάνα). Η ίδια η συνταγή προέβλεπε πιπεριές από μία εξαιρετική ποικιλία, τις sweet chocolate. Είναι είδος γλυκιάς πιπεριάς, προέλευσης ΗΠΑ, που θεωρείται μία λιχουδιά για γνώστες και θαυμαστές της πιπεριάς. Οι καρποί είναι αρχικά πράσινου χρώματος, για να πάρουν στην ωρίμανσή τους, εξωτερικά, ένα υπέροχο σοκολατί χρώμα, ενώ εσωτερικά έχουν ένα κόκκινο-κεραμιδί χρώμα. Είναι μικρού σχετικά μεγέθους, γι’ αυτό και η συνταγή αναφέρει 4. Με μία μεγάλη φλωρίνης και μία μεγάλη πράσινη εγώ ήμουν εντάξει, αλλά κάλλιστα μπορείτε να βάλετε περισσότερη. Και τώρα που η γυναίκα μου δεν βλέπει, μπορώ να σας εκμυστηρευθώ πως προσέθεσα και μισή καυτερή πιπερίτσα. Εγώ που το ήξερα, την ένοιωθα, εκείνη όχι....Τις αναζήτησα και φαίνεται να πουλιούνται σπόροι τους και στην Ελλάδα, από εξειδικευμένες επιχειρήσεις-φυτώρια. Για παράδειγμα, εδώ. Με 6 € το φακελάκι των 6 σπόρων (με βλαστική ικανότητα 70%) σημαίνει ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα έχω 4 φυτά προς 1,5 € το καθ’ ένα. Καθόλου άσχημα. Και βρήκα και ένα σωρό άλλες ενδιαφέρουσες ποικιλίες. Άλλες γλυκές, άλλες εξαιρετικά καυτερές.....

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
4 - 5 άτομα
  1. 320 γρ κάποιου κοντόσχημου ζυμαρικού
  2. 200 γρ φρέσκα κολοκυθάκια
  3. 200 γρ καπνιστό σολομό
  4. 4 γλυκές πιπεριές (δείτε “Μυστικά” [3] )
  5. λίγα φυλλαράκια βασιλικού (ανάλογα με το πόσο σας αρέσει η παρουσία του)
  6. 2 λεμόνια
  7. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  8. αλατάκι (με μέτρο)
  9. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε αρχικά τα κολοκυθάκια εξωτερικά. Επειδή θα χρησιμοποιηθούν με την εξωτερική τους φλούδα (καθαρά για λόγους χρωματικής αντίθεσης, εάν δεν την θέλετε μπορείτε να την αφαιρέσετε), πρέπει να πλυθούν καλά.

  2. 2

    Αφού τα πλύνουμε, τα κόβουμε κατά την έννοια του μήκους τους σε πολύ λεπτές φετούλες (και 1 χιλιοστό, εάν μπορείτε). Χρησιμοποιήστε όποιο εξάρτημα σας βολεύει (δείτε “Μυστικά” [1]).

  3. 3

    Βάζουμε αυτές τις φετούλες, μία – μία που κόβουμε, σε ένα φαρδύ σκεύος όπου έχουμε στύψει τον χυμό των λεμονιών..

  4. 4

    Τις μεταφέρουμε με το σκεύος στο ψυγείο να μαριναρισθούν για τουλάχιστον μία - μιάμιση ώρα.

  5. 5

    Μετά από αυτόν τον χρόνο, τις τραβάμε έξω από το ψυγείο και κόβουμε κάθε μία σε πολύ λεπτές λωρίδες (δείτε “Μυστικά” [2]).

  6. 6

    Εν τω μεταξύ, βάζουμε πάνω σε μία εστία μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό να βράσει. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας (τι λέτε να την κάνετε με αχιβάδες ;) και τα στραγγίζουμε “al dente”. (από τα 12-14 λεπτά που έλεγε η συσκευασία, τα έγρασα μόλις 11, θα μπορούσαν και λιγότερο, να “κρατάνε” πιο πολύ. Αλλά είναι θέμα γούστου). Κρατούμε λίγο από το νερό του βρασμού.

  7. 7

    Πλένουμε τις πιπεριές (δείτε “Μυστικά” [3]) και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια (0,5 x 0,5 εκατ.).

  8. 8

    Χωρίζουμε τις φέτες του σολομού που υπάρχουν μέσα στην συσκευασία και στη συνέχεια τις κόβουμε σε λωρίδες.

  9. 9

    Σε ένα ευρύχωρο μπολ (ίσως και κατ’ ευθείαν στο σκεύος σερβιρίσματος) ανακατεύουμε τις μαριναρισμένες λωρίδες κολοκυθιού,

  10. 10

    Με τις λωρίδες σολομού,

  11. 11

    Και με τις πιπεριές,

  12. 12

    Αλατοπιπερώνουμε ελαφριά.

  13. 13

    Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας, τα περνούμε κάτω από τρεχούμενο νερό (επειδή προορίζονται για κρύα σαλάτα, δεν θέλουμε να κολλούν μεταξύ τους, συνεπώς “άντε από ‘δω άμυλο”), τα αφήνουμε να χλιαρύνουν και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα άλλα δύο υλικά.

  14. 14

    Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο καλό ελαιόλαδο, σε πολύ λεπτή ροή, από πάνω τους, καθώς και με λίγα φυλλαράκια βασιλικού.

  15. 15

    Ανακατεύουμε και πάλι καλά όλα τα υλικά στο μπολ και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

  16. 16

    (εάν θέλουμε πιο “νωπή”, τη σαλάτα μας, να μην είναι στεγνή, μπορούμε να της προσθέσουμε κατά το ανακάτεμα και λίγο από το νερό του βρασμού. Εάν πάλι μας αρέσει να είναι λίγο ξινούτσικη, την δροσίζουμε, αντί με το νερό του βρασμού, με το λεμόνι του μαριναρίσματος. Ακόμα καλύτερη).

  17. 17

    Μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα μας είτε μέσα στο μπολ (ή την σαλατιέρα), είτε σε ατομικά πιάτα

Αντιδράσεις

Cooksnaps (6)

Σχόλια (20)

Titsi
Titsi @titsaki
Από τις αγαπημένες μου δροσερές σαλάτες! Ευχαριστούμε

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens