Καρυδόπιτα της γιαγιάς 2
Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή της ορεινής Θεσσαλίας, αφρατη και πεντανοστιμη!! Τη μοιράζομαι μαζί σας γιατί νομίζω ότι θα την ευχαριστηθείτε πολύ!! Καλή σας όρεξη λοιπόν και περιμένω γνώμες!
Λίγα μυστικά ακόμα
Για να κόψετε πιο εύκολα τα κομμάτια χωρίς να χαλάσει η καρυδόπιτα καλύτερα να το κάνετε πριν τη σιροπιάσετε! Καλή επιτυχία!!!
Υλικά
-
15 κουταλιές κοφτές της σούπας σιμιγδάλι
-
15 κουταλιές της σούπας κοφτές τριμμένο καρύδι
-
15 κουταλιές της σούπας κοφτές ζαχαρη
-
15 αυγά
-
2 φρυγανιές τριμμένες στο μούλτι
-
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
-
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
-
1/2 ποτηρι του κρασιού κονιάκ
-
2-3 βανίλιες
-
1 μπέικιν πάουντερ
-
Για το σιρόπι χρειαζόμαστε
-
3 ποτήρια νερο
-
3 ποτήρια ζάχαρη
-
1 ξύλο κανέλα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πριν αρχίσουμε την εκτέλεση της συνταγής βεβαιωνόμαστε ότι τα αυγά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σημαντικό γιατι με κρύα αυγά θα "κάτσει" το γλυκο!
-
2
Ξεκινάμε λοιπόν χωρίζοντας σε 2 μεγάλες λεκάνες κρόκους και ασπράδια.
-
3
Στη λεκάνη με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζαχαρη και χτυπαμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα 2 υλικά και να αρχίσει να "ασπρίζει" λιγο το χρωμα. Εδω να πω οτι σε όλη τη διάρκεια της συνταγής, όσο περισσότερο χτυπάμε τα υλικά με το μιξερ τόσο πιο αφράτη θα βγει η καρυδόπιτα!
-
4
Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το καρύδι, τις φρυγανιές, την κανέλα, το γαρύφαλο, τις βανίλιες και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-
5
Μετά χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα.
-
6
Στη συνέχεια έχοντας το μίξερ στη λεκάνη με το μίγμα από τους κρόκους και τη ζάχαρη, προσθέτουμε λίγο λίγο και διαδοχικά τη μαρέγκα, τα στέρεα υλικα και το κονιάκ. Οταν προστεθούν όλα τα υλικα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
-
7
Λαδώνουμε ένα ταψί στον πάτο και τα τοιχώματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω για μισή ωρα περίπου.
-
8
Ο τρόπος ψησίματος και ο χρόνος πιθανόν να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο, γι αυτο για να είστε σίγουροι ότι η καρυδόπιτα ψήθηκε καρφώστε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού κι αν βγει καθαρό βγάζετε το γλυκο!
-
9
Έχετε φροντίσει περίπου στα μισά του ψησίματος να βάλετε το σιρόπι να γίνεται, γιατί είναι σημαντικό να σιροπιάσετε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο και πρέπει γλυκό και σιρόπι να είναι ζεστα.
Σχόλια