Κασόπιτα ή Ζυμαρόπιτα Γιαννιώτικη
Μια εύκολη πιτούλα που φτιάχνουμε στα Γιάννενα, την έφτιαχνε η γιαγιά μου την φτιάχνει η μαμά μου και την φτιάχνω και εγώ. Κι όπως λέει και ο ανηψιός μου, από όλες τις πιτούλες, αυτή είναι η πιο αγαπημένη του. Την φτιάχνουμε πάντα μαζί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εμάς μας αρέσει με αρκετή φέτα σε χοντρά κομμάτια τριμμένη. Η πίτα πρέπει να βγεί λεπτή με τραγανή κρούστα πάνω κάτω και κρεμώδη υφή στη μέση. Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα, απλά δεν είναι τραγανή. Ψήνεται ιδανικά σε σινί, στρογγυλό χαλκωματένιο ταψί που χρησιμοποιούν στα Γιάννενα και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποκλειστικά για πίτες Ευχαριστούμε την dcroula για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
12 κ.σ. αλεύρι
-
1 αυγό
-
γάλα (όσο πάρει για να γίνει αραιός χυλός περίπου 600 ml)
-
τριμμένη φέτα (200-300 γρ. ανάλογα με τα γούστα)
-
αλάτι
-
ελαιόλαδο και ελάχιστη μαργαρίνη για το ταψί
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το γάλα και το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και ανακατέυουμε με ένα σύρμα να μην μας σβολιάσει.
-
2
Πρέπει ο χυλός να είναι αρκετό αραιός.
-
3
Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγη μαργαρίνη και απλώνουμε και λίγο λάδι (την μαργαρίνη την βάζουμε για να μην κολλήσει η πίτα μας).
-
4
Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και πασπαλίζουμε με την φέτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
-
5
Ψήνουμε σε προθερσμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις μέχρι η πίτα να ψηθεί και να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα (περίπου 1 ώρα).
Σχόλια (78)