Καστοριανά γλυκάκια νηστίσιμα
Πανεύκολο γλυκό για αυτούς που νηστεύουν και όχι μόνο!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή αυτή την είδα στην εκπομπή του Μαμαλάκη από την Καστοριά νομίζω λεγόταν Σάλιαροι Καστοριανοί. Την έφτιαξα αμέσως κάνοντας την παραλλαγή με το μέλωμα γιατί η αυθεντική ήταν μόνο με ζάχαρη άχνη. Την κέρασα την επόμενη στο γραφείο και όλοι ξετρελάθηκαν.
Υλικά
-
Ζύμη
-
1 1/2 ποτήρι λάδι
-
1/2 ποτήρι αλυσίβα (σταχτόνερο)
-
1 κιλ.αλεύρι
-
1 μπέκιν
-
1 βανίλια
-
Γέμιση
-
1 κουπα καρύδια
-
1 κ.γλ.κανέλα
-
1/2 κ.γλ.γαρίφαλο
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
Μέλωμα
-
1 1/2 κ.σ.μέλι
-
λίγο νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το λάδι με το σταχτόνερο.
-
2
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια.
-
3
Φτιάχνουμε μία ζύμη μαλακή να μην κολάει στα χέρια.
-
4
Τέλος την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια μέγεθος καρυδιού.
-
5
Τρίβουμε το καρύδι μας (χοντροκομμένο) στο multi.
-
6
Το ανακατεύουμε με την κανέλα το γαρίφαλο και τη ζάχαρη.
-
7
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σαν πιτάκι και βάζουμε στη μέση 1/2 - 1 κ.γλ. γέμιση.
-
8
Το κλείνουμε δίνοντας σχήμα με το χέρι μας σαν μισοφέγγαρο.
-
9
Τα αραδιάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λάδι.
-
10
Ψήνουμε περίπου 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ξανθίνουν.
-
11
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και 3-4 κουταλιές νερό, το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά και αφήνουμε να κρύωσει.
-
12
Αφου βγάλουμε από το φούρνο ζεστά τα γλυκάκια μας τα ρίχνουμε ένα ένα για πολύ λίγο μέσα στο μέλι και τέλος πασταλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (6)