Κατάδες Σάμου

Bαθμολογία: 5
       
 
6 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα νόστιμο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που μοιάζει με γεμιστό κουραμπιέ. Λατρεμένη η γεύση του, συνδεδεμένη με υπέροχες αναμνήσεις απ τα παιδικά μου χρόνια τότε που, εκτός απ΄τα λεφτά μου μας έδιναν στα κάλαντα, είχαμε και ένα κέρασμα μελομακάρονο, κουραμπιέ ή κατά.

Κατάδες Σάμου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
  • 1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
  • 1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και παίρνετε το καθαρό νερό.
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Γέμιση:

  • 2 κούπες αλεσμένα καρύδια
  • 1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
  • μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση


Για το πασπάλισμα:

  • Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουραμπιέδες
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
  3. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια.
  5. Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
  6. Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους.
  7. Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  8. Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.
  10. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από giotasamos, 2-1-10  
    Καλή Χρονιά.
    Υπέροχο γλυκό, που μου θυμίζει και εμένα τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο.
    #
    Σχόλιο από kastana, 3-1-10  
    Έχω φάει κατάδες και είναι καταπληκτικοί. Θέλω πολύ να τους φτιάξω, αλλά αυτή η αλισίβα με δυσκολεύει. Εναλλακτική υπάρχει?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 3-1-10  
    kastana δεν γνωρίζω αν μπορεί να αντικατασταθεί η αλυσίβα με κάτι άλλο ούτε τι συνέπεια θα έχει στη συνταγή η αντικατάσταση της. Τώρα αν θέλεις να το τολμήσεις βάλε κάποιο άλλο υγρό στη θέση της πχ νερό σκέτο ή χυμό πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 3-1-10  
    alisiva to legomeno staxtonero afto kani tin diafora sta glika telia sintagi tha tin kano sintoma
    #
    Σχόλιο από Μαριετακι, 4-1-10  
    5 πιρουνακια απο την Σαμο στην ΣΑΜΟ :)
    #
    Σχόλιο από kastana, 4-1-10  
    Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
    #
    Σχόλιο από popizaf, 19-3-11  
    #
    Σχόλιο από Chocolate Pirate, 1-12-13  
    αχ Σάμος αθάνατη! θερμούς χαιρετισμούς στους συντοπίτες μου! και μπράβο σας που ανεβάσατε τη συνταγή για τους κατάδες! Κι εμείς έτσι τους κάνουμε, μόνο που δε βάζουμε ξύσμα πορτοκάλι και αντί για χυμό πορτοκάλι βάζουμε χυμό από ένα λεμόνι.

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από giotasamos, 2-1-10  
    Καλή Χρονιά.
    Υπέροχο γλυκό, που μου θυμίζει και εμένα τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο.
    #
    Σχόλιο από kastana, 3-1-10  
    Έχω φάει κατάδες και είναι καταπληκτικοί. Θέλω πολύ να τους φτιάξω, αλλά αυτή η αλισίβα με δυσκολεύει. Εναλλακτική υπάρχει?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 3-1-10  
    kastana δεν γνωρίζω αν μπορεί να αντικατασταθεί η αλυσίβα με κάτι άλλο ούτε τι συνέπεια θα έχει στη συνταγή η αντικατάσταση της. Τώρα αν θέλεις να το τολμήσεις βάλε κάποιο άλλο υγρό στη θέση της πχ νερό σκέτο ή χυμό πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 3-1-10  
    alisiva to legomeno staxtonero afto kani tin diafora sta glika telia sintagi tha tin kano sintoma
    #
    Σχόλιο από Μαριετακι, 4-1-10  
    5 πιρουνακια απο την Σαμο στην ΣΑΜΟ :)
    #
    Σχόλιο από kastana, 4-1-10  
    Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
    #
    Σχόλιο από popizaf, 19-3-11  
    #
    Σχόλιο από Chocolate Pirate, 1-12-13  
    αχ Σάμος αθάνατη! θερμούς χαιρετισμούς στους συντοπίτες μου! και μπράβο σας που ανεβάσατε τη συνταγή για τους κατάδες! Κι εμείς έτσι τους κάνουμε, μόνο που δε βάζουμε ξύσμα πορτοκάλι και αντί για χυμό πορτοκάλι βάζουμε χυμό από ένα λεμόνι.

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Κι αλλού να υπάρχουν πορτοκαλιές εμείς τρώμε πορτοκάλια..
    Στην ερώτηση «ποιο φρούτο είναι πλούσιο σε βιτα...
    Τραπέζι για μια τυχερή νέα χρονιά!
    Στην Ελλάδα συνηθίζεται να σπάμε ένα ρόδι έξω α...
    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...
    Μυρωδάτα πορτοκάλια παντού
    Τα πορτοκάλια είναι σίγουρα το φρούτο που πρωταγων...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκά
    Ένα βιβλίο 277 αγαπημένων συνταγών, του/της Irinii
    Χριστουγεννιάτικες νοστιμιές
    Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
    χριστουγεννιατικα εδεσματα!
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της Broutos
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της sofia kara