Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Τα πορτοκάλια είναι το απόλυτο φρούτο του χειμώνα. Όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα, έχουν φυσικά βιταμίνες και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, χωρίς να πετάξουμε τίποτα!Το να τα καθαρίσουμε δεν είναι καμιά σοβαρή υπόθεση και φαντάζομαι πως ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο που προτιμάει. Εγώ εδώ θα σας παρουσιάσω 3 τρόπους. Τους χρησιμοποιώ ανάλογα με τα κέφια ή το τι θέλω να κάνω μετά τις φλούδες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις φλούδες από τους δυο πρώτους τρόπους μπορούμε επίσης να τις χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν στο σάιτ πολλές συνταγές όπως Μπαστουνάκια σοκολάτας με φλούδες πορτοκάλι, Φρουί Γκλασέ - Κάντιτα, Ρολά πορτοκαλιού γλυκό και πολλά ακόμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Πορτοκάλια (όχι για χυμό, για φάγωμα)
  2. μαχαίρι
  3. κουτάλι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πάμε να δούμε τον πρώτο τρόπο. Με το μαχαίρι κόβουμε τις δύο άκρες από τη φλούδα του πορτοκαλιού (τους πόλους ας πούμε).

  2. 2

    Με το μαχαίρι πάλι κάνουμε μια τομή που φτάνει μέχρι το κέντρο του πορτοκαλιού. Προσπαθούμε να κάνουμε την τομή ανάμεσα σε δυο φετούλες.

  3. 3

    Με τα χέρια μας ανοίγουμε το πορτοκάλι. Ανάλογα με την ποικιλία του πορτοκαλιού και το πόσο σκληρή είναι η φλούδα, ή θα κοπεί ή θα μείνει μια λωρίδα. Δε μας πειράζει.

  4. 4

    Οι φέτες είναι από μόνες τους χωρισμένες, οπότε απλώς βγάζουμε τη φετούλα από τη φλούδα. Είναι πολύ εύκολο πλέον και χωρίς πολλά ζουμιά.

  5. 5

    Έτοιμες οι φέτες του πορτοκαλιού μας!

  6. 6

    Ο δεύτερος τρόπος είναι για μένα ο πιο συνηθισμένος. Κόβουμε και πάλι τους πόλους του πορτοκαλιού.

  7. 7

    Με το μαχαίρι κάνουμε μια τομή στη φλούδα του πορτοκαλιού, προσέχοντας όμως να μην πάει μέχρι το εσωτερικό του. Χαράζουμε απλώς τη φλούδα.

  8. 8

    Συνεχίζουμε να χαράζουμε γύρω γύρω, ώστε να χωρίσουμε τη φλούδα σε μικρά τμήματα.

  9. 9

    Με το χέρι τραβάμε τα τμήματα αυτά, τα οποία φεύγουν εύκολα.

  10. 10

    Έτσι έχουμε έτοιμο καθαρισμένο το πορτοκάλι μας.

  11. 11

    Ή κάνουμε μια τομή με το μαχαίρι για να ξεκινήσουμε να χωρίζουμε τις φέτες ή το κάνουμε με το χέρι μας. Να έχουμε υπόψη μας πως χωρίζονται εύκολα οι φετούλες, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα τρέξουν και ζουμιά.

  12. 12

    Ο τρίτος τρόπος είναι λίγο πιο περίεργος και εξυπηρετεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Χαράζουμε με το μαχαίρι το πορτοκάλι γύρω γύρω, στον ισημερινό του.

  13. 13

    Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού (προτιμήστε κουταλάκι του γλυκού με επίπεδο πίσω μέρος), θα αποκολλήσουμε τη φλούδα από το πορτοκάλι

  14. 14

    Βάζουμε το κουτάλι ανάμεσα στη φλούδα και το πορτοκάλι και το γυρνάμε γύρω γύρω, να αποκολληθεί παντού.

  15. 15

    Μόλις δείτε πως έχετε κάνει έναν γύρο και έχει ξεκινήσει να φεύγει η φλούδα από το πορτοκάλι, βάλτε το κουτάλι πιο πάνω, ώστε να φτάσει μέχρι και τον πόλο του πορτοκαλιού. Στόχος είναι να ξεκολλήσει παντού η φλούδα, χωρίς όμως να τραυματίσουμε το εσωτερικό φρούτο.

  16. 16

    Μόλις τελειώσουμε από τη μια πλευρά, κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και την άλλη.

  17. 17

    Πιάνουμε το πορτοκάλι από τη μια πλευρά και στρίβουμε το άλλο μέρος της φλούδας, μέχρι να βγει.

  18. 18

    Θα έχουμε καταφέρει να βγει ολόκληρη η μισή φλούδα.

  19. 19

    Αντιστοίχως, βάζοντας ίσως και λίγο το δάχτυλό μας ανάμεσα στο φρούτο και τη φλούδα, βγάζουμε και την άλλη μισή.

  20. 20

    Αν δεν έχει βγει το κομμάτι με το "φυτιλάκι", το αφαιρούμε. Επίσης, αν έχει μείνει αρκετή λευκή φλούδα πάνω στη σάρκα του πορτοκαλιού, την αφαιρούμε και αυτή με το μαχαίρι μας (εδώ δε χρειάστηκε)

  21. 21

    Έτσι έχουμε ένα ολόκληρο πορτοκάλι και δυο κούπες από φλούδες. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για διάφορα πράγματα, όπως πχ να βάλουμε ένα ρεσώ μέσα (αντίστοιχα με τη συνταγή για κεράκι με μανταρίνι) ή να φτιάξουμε φέτες με ζελέ, όπως στη συνταγή εδώ ή ακόμα να ψήσουμε αυγά μέσα τους!

  22. 22

    Ή μπορούμε να ξαναβάλουμε το πορτοκάλι μας μέσα. Έτσι μπορούμε να πάρουμε μαζί το πορτοκάλι μας και να μη χρειάζεται να έχουμε μαχαίρι ή να ξοδέψουμε χρόνο να το καθαρίσουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

ggr
ggr @george
Ωραιότατα!!! Ο τρίτος τρόπος είναι πολύ γουστόζικος, δεν τον ήξερα και νομίζω ότι θα γίνει ο αγαπημένος μου!!! Αρκεί να μην τα βρώ μπαστούνια... Όπως και ναχει, μπράβο!

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα