Καθαρίζουμε πορτοκάλια

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
,

Περιγραφή

Τα πορτοκάλια είναι το απόλυτο φρούτο του χειμώνα. Όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα, έχουν φυσικά βιταμίνες και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, χωρίς να πετάξουμε τίποτα!

Το να τα καθαρίσουμε δεν είναι καμιά σοβαρή υπόθεση και φαντάζομαι πως ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο που προτιμάει. Εγώ εδώ θα σας παρουσιάσω 3 τρόπους. Τους χρησιμοποιώ ανάλογα με τα κέφια ή το τι θέλω να κάνω μετά τις φλούδες.

Καθαρίζουμε πορτοκάλια

Τι χρειαζόμαστε:

  • Πορτοκάλια (όχι για χυμό, για φάγωμα)
  • μαχαίρι
  • κουτάλι
Στα γρήγορα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πάμε να δούμε τον πρώτο τρόπο. Με το μαχαίρι κόβουμε τις δύο άκρες από τη φλούδα του πορτοκαλιού (τους πόλους ας πούμε).
Βήμα 2
2) Με το μαχαίρι πάλι κάνουμε μια τομή που φτάνει μέχρι το κέντρο του πορτοκαλιού. Προσπαθούμε να κάνουμε την τομή ανάμεσα σε δυο φετούλες.
Βήμα 3
3) Με τα χέρια μας ανοίγουμε το πορτοκάλι. Ανάλογα με την ποικιλία του πορτοκαλιού και το πόσο σκληρή είναι η φλούδα, ή θα κοπεί ή θα μείνει μια λωρίδα. Δε μας πειράζει.
Βήμα 4
4) Οι φέτες είναι από μόνες τους χωρισμένες, οπότε απλώς βγάζουμε τη φετούλα από τη φλούδα. Είναι πολύ εύκολο πλέον και χωρίς πολλά ζουμιά.
Βήμα 5
5) Έτοιμες οι φέτες του πορτοκαλιού μας!
Βήμα 6
6) Ο δεύτερος τρόπος είναι για μένα ο πιο συνηθισμένος. Κόβουμε και πάλι τους πόλους του πορτοκαλιού.
Βήμα 7
7) Με το μαχαίρι κάνουμε μια τομή στη φλούδα του πορτοκαλιού, προσέχοντας όμως να μην πάει μέχρι το εσωτερικό του. Χαράζουμε απλώς τη φλούδα.
Βήμα 8
8) Συνεχίζουμε να χαράζουμε γύρω γύρω, ώστε να χωρίσουμε τη φλούδα σε μικρά τμήματα.
Βήμα 9
9) Με το χέρι τραβάμε τα τμήματα αυτά, τα οποία φεύγουν εύκολα.
Βήμα 10
10) Έτσι έχουμε έτοιμο καθαρισμένο το πορτοκάλι μας.
Βήμα 11
11) Ή κάνουμε μια τομή με το μαχαίρι για να ξεκινήσουμε να χωρίζουμε τις φέτες ή το κάνουμε με το χέρι μας. Να έχουμε υπόψη μας πως χωρίζονται εύκολα οι φετούλες, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα τρέξουν και ζουμιά.
Βήμα 12
12) Ο τρίτος τρόπος είναι λίγο πιο περίεργος και εξυπηρετεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Χαράζουμε με το μαχαίρι το πορτοκάλι γύρω γύρω, στον ισημερινό του.
Βήμα 13
13) Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού (προτιμήστε κουταλάκι του γλυκού με επίπεδο πίσω μέρος), θα αποκολλήσουμε τη φλούδα από το πορτοκάλι
Βήμα 14
14) Βάζουμε το κουτάλι ανάμεσα στη φλούδα και το πορτοκάλι και το γυρνάμε γύρω γύρω, να αποκολληθεί παντού.
Βήμα 15
15) Μόλις δείτε πως έχετε κάνει έναν γύρο και έχει ξεκινήσει να φεύγει η φλούδα από το πορτοκάλι, βάλτε το κουτάλι πιο πάνω, ώστε να φτάσει μέχρι και τον πόλο του πορτοκαλιού. Στόχος είναι να ξεκολλήσει παντού η φλούδα, χωρίς όμως να τραυματίσουμε το εσωτερικό φρούτο.
Βήμα 16
16) Μόλις τελειώσουμε από τη μια πλευρά, κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και την άλλη.
Βήμα 17
17) Πιάνουμε το πορτοκάλι από τη μια πλευρά και στρίβουμε το άλλο μέρος της φλούδας, μέχρι να βγει.
Βήμα 18
18) Θα έχουμε καταφέρει να βγει ολόκληρη η μισή φλούδα.
Βήμα 19
19) Αντιστοίχως, βάζοντας ίσως και λίγο το δάχτυλό μας ανάμεσα στο φρούτο και τη φλούδα, βγάζουμε και την άλλη μισή.
Βήμα 20
20) Αν δεν έχει βγει το κομμάτι με το "φυτιλάκι", το αφαιρούμε. Επίσης, αν έχει μείνει αρκετή λευκή φλούδα πάνω στη σάρκα του πορτοκαλιού, την αφαιρούμε και αυτή με το μαχαίρι μας (εδώ δε χρειάστηκε)
Βήμα 21
21) Έτσι έχουμε ένα ολόκληρο πορτοκάλι και δυο κούπες από φλούδες. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για διάφορα πράγματα, όπως πχ να βάλουμε ένα ρεσώ μέσα (αντίστοιχα με τη συνταγή για κεράκι με μανταρίνι) ή να φτιάξουμε φέτες με ζελέ, όπως στη συνταγή εδώ ή ακόμα να ψήσουμε αυγά μέσα τους!
Βήμα 22
22) Ή μπορούμε να ξαναβάλουμε το πορτοκάλι μας μέσα. Έτσι μπορούμε να πάρουμε μαζί το πορτοκάλι μας και να μη χρειάζεται να έχουμε μαχαίρι ή να ξοδέψουμε χρόνο να το καθαρίσουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις φλούδες από τους δυο πρώτους τρόπους μπορούμε επίσης να τις χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν στο σάιτ πολλές συνταγές όπως Μπαστουνάκια σοκολάτας με φλούδες πορτοκάλιΦρουί Γκλασέ - ΚάντιταΡολά πορτοκαλιού γλυκό και πολλά ακόμα.

Σχετικές συνταγές

    3 Όλα

    #
    Σχόλιο από ggr, 26-1-17  
    Ωραιότατα!!!

    Ο τρίτος τρόπος είναι πολύ γουστόζικος, δεν τον ήξερα και νομίζω ότι θα γίνει ο αγαπημένος μου!!! Αρκεί να μην τα βρώ μπαστούνια...

    Όπως και ναχει, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-1-17  
    Δοκίμασέ τον, είναι πιο εύκολος απ' ό,τι φαίνεται. Πρέπει να βοηθάει και η ποικιλία του πορτοκαλιού όμως, αυτά που είναι για χυμό και είναι πολύ ζουμερά και λεπτόφλουδα δεν κάνουν. Το καλύτερο με αυτόν τον τρόπο είναι νομίζω το τι μπορείς να κάνεις τις φλούδες μετά :)
    #
    Σχόλιο από despinal, 24-4-17  
    Μου άρεσε και εμένα πολύ ο τρίτος τρόπος, θα τον δοκιμάσω! Συνήθως χρησιμοποιώ τον δεύτερο.

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ggr, 26-1-17  
    Ωραιότατα!!!

    Ο τρίτος τρόπος είναι πολύ γουστόζικος, δεν τον ήξερα και νομίζω ότι θα γίνει ο αγαπημένος μου!!! Αρκεί να μην τα βρώ μπαστούνια...

    Όπως και ναχει, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-1-17  
    Δοκίμασέ τον, είναι πιο εύκολος απ' ό,τι φαίνεται. Πρέπει να βοηθάει και η ποικιλία του πορτοκαλιού όμως, αυτά που είναι για χυμό και είναι πολύ ζουμερά και λεπτόφλουδα δεν κάνουν. Το καλύτερο με αυτόν τον τρόπο είναι νομίζω το τι μπορείς να κάνεις τις φλούδες μετά :)
    #
    Σχόλιο από despinal, 24-4-17  
    Μου άρεσε και εμένα πολύ ο τρίτος τρόπος, θα τον δοκιμάσω! Συνήθως χρησιμοποιώ τον δεύτερο.

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικές οδηγίες

    Κεράκι από μανταρίνι
    Προστέθηκε από maria86c
    4.96
           
           
    (25)