κύρια φωτογραφία συνταγής Κάτι σαρδέλες …'γλωσσοκοπάνες' (στο φούρνο)
ggr
ggr @george
Athens

 Αρχικά, να πούμε ότι οι σαρδέλες είναι ένα πολύ-πολύ χρήσιμο ψαράκι (όσο μπόι της λείπει, τόση η αξία της !! ), με όλα αυτά τα ω-3 λιπαρά, τα υψηλά ποσοστά βιταμινών και τα μεταλλικά στοιχεία που το κάνουν ένα τέλειο πιάτο, ιδιαίτερα για παιδιά και ηλικιωμένους. Αν δεν το γνωρίζετε, έχουν τόσες πρωτεΐνες, που να πλησιάζουν εκείνες του κρέατος (!!!). Όλο αυτό το “οπλοστάσιο” τις κάνει μία πολύ πολύ θρεπτική τροφή. Η δε σφικτή και νόστιμη σάρκα τους, προσφέρεται για ένα σωρό είδη μαγειρέματος, το ένα καλλίτερο από το άλλο !! Κάτι άλλο που δεν θα γνωρίσετε, είναι πως είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια της κόρης μας. Η πρώτη επιλογή της όταν καθίσουμε σε τραπέζι με καρό άσπρα μπλε τραπεζομάντιλα. Σαρδέλες ή γαύρο. Το κακό είναι ότι τα βρίσκει σχεδόν πάντα τηγανιτά. Και εκεί ...αρχίζουν οι τύψεις μου. Βρήκα όμως στο site μία “εμπνευσμένη” (από πρόσφατο σχόλιο ! ) εκδοχή μαγειρέματος από τη Sitronella, για “γαύρο χωρίς τύψεις” . Πριν προλάβω να αναρωτηθώ εάν κάνει και για σαρδέλες (στη συνέχεια μόνο διάβασα ότι είναι δοκιμασμένα επιτυχής η μέθοδος και με σαρδέλες), έκανα μία βόλτα από την κεντρική και επέστρεψα με μία σακούλα, γεμάτη σαρδέλες αυτή, γεμάτος ...αποφασιστικότητα ο ίδιος (καλά, για αντιμετωπίστε χωρίς θάρρος και αποφασιστικότητα εσείς το “θα μου την κάνεις πάλι την κουζίνα...” ύφος της Λουΐζας και τα ξαναλέμε...).

Λίγα μυστικά ακόμα

 Μπορούμε, φυσικά, να κάνουμε τις σαρδέλες και στο τηγάνι. Σε αυτή τη περίπτωση, καλόν είναι να αποφύγουμε το αλεύρι του αλευρώματος να “λερώσει” το λάδι τηγανίσματος. Για να το πετύχουμε αυτό, αφήνουμε τις σαρδέλες αλευρωμένες για τουλάχιστον μία ώρα. Με τον τρόπο αυτό θα σιγουρευθούμε ότι το αλεύρι θα κολλήσει καλά πάνω στις σαρδέλες, έτσι ώστε όταν τις ρίξουμε στο τηγάνι με το καυτό λάδι να μη ξεκολλάει το αλεύρι, “λερώνοντάς” το.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

27 Minutes
4 άτομα
  1. 500 γρ. σαρδέλες. Φρεσ-κό-τα-τες !!
  2. 100 γρ. αλεύρι
  3. 2 ποτήρια ξύδι
  4. λίγο παρθένο ελαιόλαδο
  5. αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις
  6. ...για τη μαρινάδα(προαιρετικά)
  7. 1 ποτήρι χυμό λεμόνι
  8. 1 κ.σ. (φουσκωτή) ζάχαρη
  9. παρθένο ελαιόλαδο
  10. καυτερή πιπερίτσα
  11. αλάτι
  12. λίγο νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανοίγουμε τις σαρδέλες “σαν...βιβλίο”, έτσι που να πάρουμε μία ωραία “γλώσσα”. Από εκεί και το όνομα της συνταγής…

  2. 2

    Ξεπλένουμε και τοποθετούμε τις σαρδέλες σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, και σκεπάζουμε με το ξύδι. Αφήνουμε έτσι τις σαρδέλες για δύο ώρες. Εάν τις θέλετε πιο αρωματικές, στο ξύδι που θα τις αφήσετε προσθέστε 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, δύο φύλλα δάφνης κομμένα στα δύο ή τρία και ένα μείγμα αρωματικών, φτιαγμένο από ένα κουταλάκι δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, ρίγανη, κ.α.

  3. 3

    Σε αυτό το σημείο τις αλευρώνουμε καλά. Βάζουμε σε ένα ταψάκι το αλεύρι (όχι όλο μαζί, για να μη βραχεί, βάζουμε λίγο τη φορά και συμπληρώνουμε κάθε που εξαντλείται) και αλευρώνουμε τις σαρδέλες, περνώντας τες μία-μία μέσα από το αλεύρι. Τινάζουμε ελαφρά να ξαναπέσει στο ταψάκι το αλεύρι που περισσεύει.

  4. 4

    Στρώνουμε ένα χαμηλό ταψί φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε τα αλευρωμένα ψαράκια. Από πάνω τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (σε λεπτή ροή, σαν τρίχα) και ψήνουμε στο γκριλ, στους 200 βαθμούς, για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά. Είναι αρκετά. (Εάν –και είναι θέμα φούρνου αλλά και μεγέθους ψαριών, όπως και προσωπικού γούστου– διαπιστώσετε ότι δεν έχουν γίνει τραγανές (φάτε και καμιά, δεν κάνει κακό…), αφήστε τες για κανένα λεπτό ακόμη. Θα ροδίσουν, θα το καταλάβετε…

  5. 5

    Τραβούμε το ταψί από τον φούρνο. Εδώ, εάν θέλετε, σερβίρεταί τες όπως είναι. Θα τις βρείτε τραγανές και πολύ-πολύ νόστιμες. Εάν, πάλι, θέλετε ετοιμάστε τη μαρινάδα που σας έχω και δοκιμάστε τες και έτσι.

  6. 6

    Η ΜΑΡΙΝΑΔΑΧωρίς τύψεις, αλλά με στυλΚόβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές ροδέλες.

  7. 7

    Σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο και με καυτερή πιπερίτσα όση αντέχουμε, σοτάρουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού.

  8. 8

    Μόλις δούμε να μαλακώνουν οι ροδέλες, κατεβάζουμε την ένταση σε χαμηλή, προσθέτουμε λίγο αλατάκι, το χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, προσθέτοντας κάθε που θα χρειάζεται και λίγο νεράκι, μέχρι να μαγειρευθούν τα κρεμμύδια.

  9. 9

    Σε αυτό το σημείο, περιχύνουμε τις σαρδέλες στο ταψί με τα μαριναρισμένα κρεμμύδια, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, τις βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

λεμοναδα
λεμοναδα @cook_8468377
Καταπληκτικές! Είχα φρεσκότατες σαρδέλες(προσοχή στην φρισσα...) και σκεφτόμουν να τις παντρέψω μέχρι την στιγμή που αποφάσισα ότι θα γίνουν γλωσσοκοπάνες,οπότε για στεφάνι ούτε λόγος....
Φοβήθηκα την ποσότητα του ξυδιού και έβαλα πολύ λιγότερο με αποτέλεσμα να αφήνει μια διακριτική επίγευση ξυδιού, μετά το ψήσιμο.
Η δίχρονη κόρη μου τις τσάκισε , μια και είναι και το δικό της αγαπημένο ψαράκι.
Την άλλη φορά, θα επιχειρήσω και την μαρινάδα .
Ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Γιώργο!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens