κύρια φωτογραφία συνταγής Κέικ “quatre-quarts” με πορτοκάλι
ggr
ggr @george
Athens

Οι Γάλλοι το λένε “quatre-quarts”. “Τέσσερα-τέταρτα”, δηλαδή. Από πού κι ως που; Από το γεγονός ότι τα 4 βασικά συστατικά του είναι σε ίσες ποσότητες. Από 250 γραμμάρια αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αυγά, για ένα κέικ του 1 κιλού.Τυπικό γλυκό της Βρετάνης, εκείνου του γαλλικού κομματιού που είναι απέναντι στους –σχεδόν ομώνυμούς τους– “νερόβραστους” νησιώτες, έχει μία έντονη γεύση, χάρις στο αλατισμένο βούτυρο, τυπικό της περιοχής όπου γεννήθηκε αυτό το, σίγουρα πρωτότυπο και νόστιμο, γλυκό.

Λίγα μυστικά ακόμα

1] Στα 50 λεπτά συνολικά, το κέικ πρέπει να είναι έτοιμο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή όλοι οι φούρνοι ΔΕΝ δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, είναι σκόπιμο να κάνουμε ΠΑΝΤΑ το “τεστ της οδοντογλυφίδας” πριν βγάλουμε το γλυκό οριστικά από τον φούρνο. Βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο γλυκό και ελέγχουμε . Εάν βγει καθαρό, όλα είναι ΟΚ. Εάν όμως έχει επάνω του κολλημένη ζύμη, αφήνουμε το γλυκό για άλλο ένα 5λεπτο, πριν ξανακάνουμε τη δοκιμή και αποφασίσουμε ανάλογα.Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείτε να ετοιμάσετε το κέικ με λεμόνι στη θέση του πορτοκαλιού. Για κάποιους είναι ακόμη καλύτερο!Για αυτό το γλυκό παραδοσιακά χρησιμοποιείται αλατισμένο βούτυρο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό του βούτυρου δίνει ένα απίστευτο γευστικό τόνο στο κέικ, μία διαφορετική, υπέροχη, γεύση. Παρ’ όλα αυτά, εάν σας φοβίζει το αλατισμένο βούτυρο, μπορείτε κάλλιστα να το φτιάξετε το κέικ χρησιμοποιώντας ανάλατο βούτυρο. Θα έχετε χάσει όμως την ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι πραγματικά “ιδιαίτερο”, όπως το αυθεντικό “quatre-quarts”. Μάλλον με ...τρουακάρ θα μοιάζει…Εάν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε το “quatre-quarts” με μία σοκολατένια νότα. Αντικαταστήσετε απλά 30 γρ από την ποσότητα του αλευριού με ίση ποσότητα σκόνης άγλυκου κακάο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
1 κέικ για 8 άτομα
  1. 4 μέτρια αυγά (των 60 γρ, περίπου)
  2. 250 γρ βούτυρο αλατισμένο
  3. 250 γρ ζάχαρη
  4. 250 γρ αλεύρι
  5. 13 γρ baking powder (κάτι περισσότερο από 1/2 φακελάκι των 20γρ)
  6. τον χυμό από 1 πορτοκάλι
  7. .....για το γλασάρισμα
  8. .....για την φόρμα
  9. 1 κομμάτι λαδόκολλας, για την επένδυσή της
  10. ή 20 γρ βούτυρο, για το βουτύρωμά της

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C

  2. 2

    Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ με λίγο βούτυρο και την επενδύουμε με λαδόκολλα, πιέζοντάς την πάνω στα τοιχώματα, να κολλήσει πάνω της το βούτυρο.

  3. 3

    Γυρίζουμε τούμπα την λαδόκολλα, και ξανα-επενδύουμε την φόρμα. Με τον τρόπο αυτό η λαδόκολλα έχει βουτυρωθεί και από τις δύο πλευρές.

  4. 4

    Αρχίζουμε την παρασκευή του κέικ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.

  5. 5

    Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Κτυπούμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, πολύ καλά, έως ότου αφρατέψουν καλά και ασπρίσουν. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό mixer.

  6. 6

    Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τον χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύοντας διαρκώς για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  7. 7

    Προσθέτουμε, κοσκινίζοντάς το, και το αλεύρι (όπου έχουμε ανακατέψει και το baking powder). Ανακατεύουμε και πάλι καλά, να πάρουμε ένα λείο, απαλό και όχι πολύ ρευστό μείγμα.

  8. 8

    Κτυπούμε τα ασπράδια έως ότου γίνουν σταθερή μαρέγκα και τα προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε, με τη βοήθεια μία σπάτουλας σιλικόνης και πάντα από τα τοιχώματα και τον πάτο προς το κέντρο και την επιφάνεια, με απαλές κινήσεις, σαν να “διπλώνουμε” το μείγμα μας. Απότομες κινήσεις θα είχαν σαν αποτέλεσμα να σπάσουν οι φυσαλίδες και να χαθεί ο αέρας που με τόσο κόπο έχουμε “φυλακίσει” μέσα στη μαρέγκα. Δεν είναι κρίμα ;

  9. 9

    Αδειάζουμε τώρα το μείγμα μας στην επενεδυμένη με λαδόκολλα φόρμα, στρώνουμε την επιφάνεια να είναι επίπεδη, και το βάζουμε στον φούρνο.

  10. 10

    Στα 10 λεπτά, μειώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία, στους 170 βαθμούς, και αφήνουμε το γλυκό να ψηθεί για άλλα 40 λεπτά.

  11. 11

    Έχουμε όλο τον χρόνο, λοιπόν, να ετοιμάσουμε το γλάσο μας, ξεκινώντας από το πορτοκάλι. Το πλένουμε καλά, το στεγνώνουμε και κατόπιν ξύνουμε τη φλούδα του. Κατόπιν το στύβουμε και συλλέγουμε τον χυμό του.

  12. 12

    Σε κατσαρολάκι ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα της φλούδας όπου, αντί για νερό, χρησιμοποιούμε τον χυμό του πορτοκαλιού. Τα φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και να δέσει το σιρόπι.

  13. 13

    Όταν το κέικ είναι έτοιμο και αφού πρώτα κάνουμε το “τεστ της οδοντογλυφίδας” (δείτε “Μυστικά” [1]), το βγάζουμε από τον φούρνο, το Ξεφορμάρουμε, και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα, η οποία με τη σειρά της είναι τοποθετημένη πάνω από μία πιατέλα.

  14. 14

    Το περιχύνουμε έτσι ζεστό που είναι με το σιρόπι του πορτοκαλιού. Συλλέγουμε από την πιατέλα το σιρόπι που έχει κυλήσει και ξαναπεριχύνουμε το κέικ, όσες φορές χρειασθεί έως ότου απορροφηθεί όλο.

  15. 15

    Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει κάπως και το σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

cuoco
cuoco @cook_8483650
Χαίρετε!Το cake αυτο βγαίνει αφράτο(κάνει ψίχουλα;) ή πιο σπογγώδες; Ευχαριστώ! Επίσης, αυτό είναι το λεγόμενο pound cake;( σε αγγλόφωνα sites)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens