ggr
ggr @george
Athens

Γενικά, όταν διαβάζω σχόλια όπως“Ένα από τα ωραιότερα κέικ που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα!!”, ένας σκεπτικισμός μου βγαίνει, όσο να ναι…Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, όταν, επιστρέφοντας στα λημέρια της Αλεξάνδρας για να ξαναδώ το αλμυρό “κέικ-pizza” της, έπεσα πάνω στη συνταγή της για τούτο εδώ και με πήρε η ώρα να την κοιτώ και να αναρωτιέμαι “τι το ιδιαίτερο έχει”. Το ήξερα από την αρχή, πήγαινα …μα-γειρεύοντας και κατέληξα να θέλω να το φτιάξω και εγώ…Το έφτιαξα, λοιπόν, και χαίρομαι πολύ που το αποφάσισα… Και όχι μόνο εγώ αλλά και η Έρρικα, και η Λουίζα και δυο-τρεις φίλες της που είχαν έρθει “για τσάι” τις προάλλες. Γεια σου ρε Αλεξάνδρα…

Λίγα μυστικά ακόμα

Πολύ ωραία γεύση, υφή ακριβώς όπως μου αρέσει, να το νοίωθεις να “πλαθεται” μέσα στο στόμα, όχι να θρίβει, η σοκολάτα μαζί με τον καφέ (το έφτιαξα με δυνατό espresso, όχι τον γαλλικό που πρότεινε η ορίτζιναλ συνταγή, πιστεύω ότι κέρδισε σε άρωμα) δίνουν έναν υπέροχο συνδυασμό αρωμάτων. Την επόμενη φορά λέω να προσθέσω και ένα λικεράκι, ποιος ξέρει, ίσως και να του πάει...

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

51 Minutes
12-15 άτομα
  1. 250 γρ. βούτυρο
  2. 1 κούπα νερό
  3. 2 κούπες ζάχαρη
  4. 6 κ.σ. κοφτές κακάο
  5. 1 κ.γ. κανέλα
  6. 3 βανίλιες
  7. 2 σφηνάκια γαλλικό καφέ
  8. 4 μεγάλα αυγά
  9. αλάτι
  10. 1/2 κ.γ. baking powder
  11. 1/2 κούπας τριμμένα φουντούκια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη baking powder.

  2. 2

    Βάζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε ήδη ανεβάσει πάνω στο μάτι της κουζίνας το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και μαζί τους το κακάο, τις βανίλιες και την κανέλλα.

  3. 3

    Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για τα αυγά, να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Η θερμοκρασία στο μάτι πρέπει να είναι χαμηλή, απλά να βοηθάει στο λιώσιμο και την ανάμειξη των υλικών.

  4. 4

    Όταν πια έχουμε ένα λείο (και πολύ αρωματικό) μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και τα σφηνάκια του καφέ και σιγο-βράζουμε για λίγο ακόμη,ανακατεύοντας συνεχώς.

  5. 5

    Αφαιρούμε με μία κουτάλα 2 κούπες περίπου από το μείγμα αυτό (όχι γεμάτες, από 200 - 220 ml στη κάθε μία)

  6. 6

    Και βάζουμε τη μία στη συντήρηση του ψυγείου και την άλλη στην κατάψυξή του. Θέλουμε το μείγμα στη μεν πρώτη να σφίξει κάπως, στη δε δεύτερη να γίνει πολύ σφικτό.

  7. 7

    Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπούμε τα ασπράδια σε σταθερή μαρέγκα

  8. 8

    Χτυπούμε ελαφρά και τους κρόκους, ίσα να έχει σπάσει η συνοχή τους και να μπορούν να ανακατευθούν εύκολα με τη μαρέγκα.

  9. 9

    Προσθέτουμε μία μικρή ποσότητα (1 κουταλιά) από τους “σπασμένους” κρόκους στη μαρέγκα μας, ίσα να την κάνουν λίγο πιο ρευστή

  10. 10

    Και κατόπιν προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητά τους, ανακατεύοντας απαλά, για να ενσωματωθούν χωρίς να καταστρέψουμε τις φυσαλίδες αέρα της μαρέγκας.

  11. 11

    Αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ ποσότητες από τη μαρέγκα...

  12. 12

    Και το αλεύρι (κοσκινισμένο) στο σοκολατένιο μείγμα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά για να ενσωματωθούν τα υλικά.

  13. 13

    Όταν το μείγμα γίνει λείο, ένδειξη ότι έχουν ενσωματωθεί καλά τα υλικά και δεν υπάρχουν πλέον σβώλοι από το αλεύρι, το αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 32x22 εκατοστών,

  14. 14

    Την οποία έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά προηγουμένως.

  15. 15

    Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, με αντιστάσεις πάνω-κάτω,

  16. 16

    Για όσο χρειαστεί ώστε να …..“περνάει το τεστ της οδοντογλυφίδας” το κεικ μας, να βγαίνει δηλαδή στεγνή μία οδοντογλυφίδα ή και ένα μαχαίρι, όταν την/το βυθίσουμε στο κέντρο του.

  17. 17

    Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και,

  18. 18

    Όσο είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το γλάσο από το μείγμα που είχαμε στη συντήρηση του ψυγείου.

  19. 19

    Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε από πάνω το γλάσο από το δεύτερο μείγμα, εκείνο που βάλαμε στην κατάψυξη και το οποίο είναι υπέροχα πηγμένο, σαν παχύρεστη σοκολάτα (μία μικρή ποσότητα την κράτησα και την επομένη την έδωσα στην Έρρικα, αλειμμένη σε φέτα ψωμιού. Τύφλα να χει η μερέντα….

  20. 20

    Σερβίρουμε σε πιάτα και περιχύνουμε με λίγο ακόμη από το πιο πηκτό σιρόπι.

  21. 21

    Πασπαλίζουμε το κέικ με τα τριμμένα φουντούκια (προαιρετικά) και …απολαμβάνουμε.

  22. 22

    TIP_(1)......... η ορίτζιναλ συνταγή προτείνει να φτιαχθεί με γαλλικό καφέ. Εγώ το έφτιαξα με ένα δυνατό espresso (δύο γεμάτα φλυτζάνια), τον θεωρώ πολύ πιο γευστικό και αρωματικό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

Cleopatra
Cleopatra @Cleopatra
Αγαπητέ ggr, τι μας έκανες πάλι με αυτό το κολασμένο κέικ που ανέβασες;! Είπαμε να τηρήσουμε τη νηστεία, κι εσύ μας φέρνεις τον πειρασμό σε λαχταριστή φωτογραφία και με ακόμα πιο γαργαλιστική περιγραφή... Ε, πόσο να αντέξουμε κι εμείς;

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens