Κέικ λαδιού μαρμπέ (και παραλλαγές)
Το κλασικό κεικ που φτιάχνουμε όλοι αλλα με λάδι αντι για βούτυρο και γιαούρτι. Με τις ίδιες δοσολογίες μπορείς να κάνεις παραλλαγες.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι σημαντικό να μειωθεί η ταχύτητα του μίξερ όταν αφρατέψουν τα αυγά και αρχίσουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, καθώς έτσι κρατάμε τον αέρα και το κεικ φουσκώνει πολύ καλύτερα. Στο μίγμα του κακάο βάζουμε μπέικιν γιατι κάνει τις στρώσεις να μην διαφέρουν μεταξύ τους. Είναι κάτι που βρήκα καθώς δεν μου άρεσε όταν η στρώση του κακάο ήταν πάντα πιο σφιχτή στα κεικ μπαρμπέ.Αυτή είναι μια συνταγή απο Κρητικό βιβλίο συνταγών με παραλλαγή. Η αυθεντική συνταγή είναι για κεικ λεμονιού όπου αντικαθιστάς το χυμό πορτοκαλιου με χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού με ξύσμα λεμονιού. Επίσης αφαιρείς τη βανίλια και δεν το κάνεις μπαρμπέ. Αυτή είναι και η πρώτη παραλλαγή...κέικ λεμονιού. Σε αυτό το κέικ εγώ προσωπικά όταν ψηθεί λιώνω μια κουβερτούρα με 2 κ.σ. βούτυρο και το περιχύνω απο πάνω, του πάει πάρα πολύ. Αλλη παραλαγή είναι να αντικαταστήσουμε το χυμό πορτοκαλιού με αντίστοιχη ποσότητα γάλα μαζί με μπέιλις ή καλούα ή ποτό της αρεσκείας σας. Βάζουμε επίσης 2 βανίλιες αντί για μια και το κακάο το προσθέτουμε μέσα στο μίγμα. Δεν βάζουμε έξτρα μπεικιν. Το κεικ με λάδι και γιαούρτι αντί για βούτυρο δεν υστερεί σε τίποτα απο το κλασικό, είναι πιο ελαφρύ και περνώντας οι μέρες δεν μπαγιατεύει κρατώντας αναλλοίωτη τη γεύση. Καλή όρεξη!!!
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε στο μίξερ τα 4 πρώτα υλικά (λάδι, ζάχαρη, ξύσμα και αυγά) και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
-
2
Μόλις έχουν αφρατέψει χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το μίξερ και προσθέτουμε το γιαούρτι.
-
3
Μετά παίρνουμε το χυμό, διαλύουμε μέσα τη σόδα και προσθέτουμε το μίγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ το ποτήρι πάνω απο το άνοιγμα του κάδου γιατι φουσκώνει.
-
4
Ανοίγουμε το πακέτο με το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και το αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγα σιγα στο μίξερ, το οποίο εξακολουθέι να είναι στη χαμηλή ταχύτητα.
-
5
Χτυπάμε ακόμη για 3-4 λεπτά και είναι έτοιμο το μίγμα του κεικ.
-
6
Σε ένα μπολ βαζουμε το κακάο, το μπέικιν και προσθέτουμε λίγο γάλα. Ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει λειο μίγμα και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο γάλα ακόμη ώστε η πυκνότητα του μίγματος κακάο να είναι ίδια με τη πυκνότητα του μίγματος κειλ.
-
7
Προσθέτουμε στο μίγμα κακάο περίπου 1 κούπα απο το μίγμα κεικ και ανακατεύουμε.
-
8
Σε βουτυρωμένη φόρμα ή φόρμα σιλικόνης ρίχνουμε το μισό απο το μίγμα κεικ, έπειτα το μίγμα κακάο και τέλος το υπόλοιπο μίγμα κεικ.
-
9
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 αέρα για 50-60 λεπτά αναλόγως το φούρνο.
-
10
Οταν το γυρίσουμε και κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε με άχνη αν θέλουμε.
Σχόλια