Κέικ με ελαιόλαδο, μήλο και frosting από μέλι
Είναι μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη από την εκπομπή "Πρωινό μου". Όποιος θέλει μπορεί να την δει και από το web tv του Mega.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το αντικολλητικό χαρτί το τσαλακώνω και το βρέχω για να μπορέσει να "κάτσει" καλά στην φόρμα μου.Από πάνω ή βάζουμε τριμμένη σοκολάτα (όπως έβαλα εγώ) ή κανέλα. Ανάλογα με τα γούστα μας!! ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Υλικά
-
Για την ζύμη
-
100 γρ. ελαιόλαδο
-
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
-
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
1 πρέζα αλάτι
-
1/2 κ.γ. μπέϊκιν
-
1 κ.γ. γεμάτο σόδα (ίσα-ίσα να γεμίσει το κουταλάκι)
-
3 πράσινα μήλα κομμένα σε κομματάκια του 1 εκ.
-
ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι (εγώ έβαλα πορτοκάλι)
-
80 γρ.σταφίδες ξανθές
-
4 κ.σ.νερό
-
Για το frosting
-
140 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-
140 γρ. καστανή ζάχαρη
-
100 γρ. μέλι
-
300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις σταφίδες με το νερό και αφού το καπακώσουμε σιγοβράζουμε μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν όλη την υγρασία. Αφαιρούμε σε ένα μπολ και περιμένουμε να κρυώσουν.
-
2
Στο μίξερ με το φτερό ή στο χέρι με έναν γδάρτη χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη. Δεν αφρατεύει όπως με το βούτυρο, οπότε μην το περιμένετε.
-
3
Ρίχνουμε και τα αυγά σιγά-σιγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
-
4
Σε ένα άλλο μπολ συγκεντρώνουμε τα στερεά μας, αφού πρώτα τα έχουμε περάσει από κόσκινο.
-
5
Παράλληλα, στο μείγμα με τα υγρά μας ρίχνουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το ξύσμα.
-
6
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σιγά-σιγά σε 2-3 δόσεις ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα η με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
-
7
Προετοιμάζουμε την φόρμα μας. Κόβω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το τσαλακώνω και το βρέχω λίγο. Το ανοίγω και το βάζω στην φόρμα μου. Αν είναι αρκετά υγρό το "ταμπονάρω" λίγο με μια πετσέτα.
-
8
Βάζουμε την ζύμη μέσα στην φόρμα και ισιώνουμε με την ράχη ενός κουταλιού.
-
9
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι για να φουσκώσει καλύτερα και να μην στεγνώσουν τα φρούτα που έχει μέσα. Τσεκάρω με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρή η λάμα του όταν το βυθίσουμε στο κέικ και αν χρειαστεί ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
-
10
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και όταν κρυώσει κόβουμε στα 2 το κέικ κατά μήκος με ένα οδοντωτό κατά προτίμηση μαχαίρι.
-
11
Παράλληλα ετοιμάζουμε και το frosting
-
12
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Το μισό frosting το βάζουμε ανάμεσα στα 2 κομμάτια του παντεσπανιού και το υπόλοιπο το στρώνουμε από πάνω.
-
13
Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Σχόλια