Κέικ με επικάλυψη σοκολάτας γκανάς (Ganache)

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686

Αυτό το «κολασμένο» γλύκισμα με την διπλή σοκολάτα αποτελείται από κέικ σοκολάτας κι επικάλυψη/γέμιση πλούσιας σοκολάτας γκανάς (ganache) με γεύση πορτοκαλιού (μέσα κι έξω) κι είναι το λεγόμενο Devil's Cake!

Λίγα μυστικά ακόμα

Aν τοποθετήσω το κέικ στο ψυγείο θα σφίξει γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το αφήσω σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το προσφέρω.H συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog dailycious.gr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 κομμάτια
  1. Για το κέικ σοκολάτας (με ολόκληρο πορτοκάλι)
  2. 1/2 φλ. λάδι (ελαιόλαδο κι ηλιέλαιο) ή λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  3. 1 φλ. ακατέργαστη ζάχαρη
  4. 1 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  5. 1/2 φλ. κακάο (άγλυκο)
  6. 3 μικρά αυγά (ή 2 μεγάλα)
  7. 1 μικρό πορτοκάλι αλεσμένο στο multi (ή ½ μεγάλο πορτοκάλι)
  8. 1 κ.γλ. baking powder
  9. 1/3 φλ. γάλα (πλήρες)
  10. βουτυρωμένη κι αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 22-23 εκ.)
  11. Για την σοκολάτα γκανάς (ganache)
  12. 400 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας
  13. φλούδα 1 πορτοκαλιού (ολόκληρη)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι ή το βούτυρο για 5’ ενώ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο και το baking powder. Προσθέτω στο μείγμα τ’ αυγά να ενσωματωθούν.

  2. 2

    Στην συνέχεια προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι, το κακάο και το baking powder.

  3. 3

    Στο τέλος ρίχνω το αλεσμένο πορτοκάλι και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά.

  4. 4

    Μεταφέρω την ζύμη στην φόρμα και ψήνω στους 175°C του φούρνου για 50’. Ξέρω ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά όταν τρυπώντας το στο κέντρο με μία οδοντογλυφίδα αυτή βγαίνει στεγνή. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει καλά προτού προχωρήσω με την συναρμολόγηση.

  5. 5

    Παράλληλα ετοιμάζω την σοκολάτα γκανάζ. Τεμαχίζω την σοκολάτα σε ένα βαθύ μπολ και ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι με την φλούδα πορτοκαλιού μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.

  6. 6

    Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα γάλακτος, αφαιρώ την φλούδα πορτοκαλιού και την ρίχνω πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Περιμένω λίγο να μαλακώσει η κουβερτούρα και κατόπιν ανακατεύω με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς (μόνο με την θερμοκρασία της βραστής κρέμας) και να δημιουργηθεί ένα μείγμα παχύρευστης λιωμένης σοκολάτας. Αυτή είναι η περίφημη σοκολάτα γκανάζ (ganache) την οποία κρατάω στην άκρη να κρυώσει.

  7. 7

    Αφού έχει κρυώσει το κέικ το κόβω στα δύο με το μαχαίρι του ψωμιού (που είναι πριονωτό), ξεκινώντας από την περιφέρεια και κόβοντας στο τέλος το κέντρο. Εφόσον δεν έχω παραψήσει το κέικ αυτό θα είναι ελαφρά νωπό και σίγουρα πολύ-πολύ αρωματικό χάρη στο ολόκληρο πορτοκάλι.

  8. 8

    Προσθέτω το 1/3 της σοκολάτας γκανάς πάνω στον πρώτο δίσκο του κέικ, αλείφω την επιφάνεια να απλωθεί καλά και κατόπιν τοποθετώ από πάνω τον δεύτερο δίσκο. Ρίχνω την υπόλοιπη σοκολάτα από πάνω και αλείφω την επιφάνεια και τα πλαϊνά μέρη του κέικ ωσότου καλυφθεί ομοιόμορφα. Το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

  9. 9

    Το κέικ σοκολάτας με επικάλυψη σοκολάτας γκανάς ή αλλιώς το περίφημο Devil’s Cake είναι έτοιμο!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686
στις