Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι
Ένα απολαυστικό κέικ σοκολάτας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή έχει βάση τη σμυρνέικη βασιλόπιτα που είναι σε μορφή κέικ με παραλλαγή σοκολάτας
Υλικά
-
1 πακέτο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
4 αβγά
-
1 κούπα ζάχαρη
-
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
-
το χυμό ενός πορτοκαλιού
-
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
1 σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι
-
4 κούπες φαρίνα
-
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
-
λίγη ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας για τη διακόσμηση
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
-
2
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 περίπου λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα.
-
3
Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και εξακολουθούμε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά.
-
4
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ ή το ουίσκυ και τα χτυπάμε σε μικρότερη ταχύτητα.
-
5
Προσθέτουμε τη σοκολάτα, αφού τη λιώσουμε σε μπεν μαρί (ή βράζουμε σε κατσαρολάκι κουβερτούρα σε σταγόνες).
-
6
Ανακατεύουμε, αφού το κοσκινίσουμε, τη φαρίνα με το μπέικιν πάουντερ.
-
7
Προσθέτουμε σιγά σιγά λίγη λίγη τη μαρέγκα με λίγο αλεύρι κάθε φορά τμηματικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα με απαλές κινήσεις, ώστε να μην "κόψει"η μαρέγκα, μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα της σοκολάτας.
-
8
Λαδώνουμε τη φόρμα και προσθέτουμε το μείγμα μέσα σ'αυτήν.
-
9
Την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις και αέρα για περίπου μισή ώρα (φούρνος με φούρνο διαφέρει γι'αυτό καλό είναι να κάνουμε το παλιό καλό κόλπο με την οδοντογλυφίδα).
-
10
Μόλις γίνει το κέικ μας το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή φτιάχνουμε γλάσο σοκολάτας και το περιχύνουμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια