Κέικ σταφυλιού με άρωμα πορτοκάλι
Ένα πεντανόστιμο κεκάκι ιδανικό για τον καφέ σας!
Υλικά
-
500 γρ. ρώγες από σταφύλι σουλτανίνα (λευκό, γλυκό, χωρίς κουκούτσια)
-
250 γρ. ζάχαρη
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμη για το ταψί
-
3 κ. σ. επιπλέον βούτυρο λιωμένο για τα σταφύλια
-
2 αυγά
-
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
-
1 σφηνάκι λικέρ Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
-
250 γρ. γάλα φρέσκο
-
60-70 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι (αναλόγως πόσο θα τραβήξει η ζύμη)
-
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + ελάχιστο για το ταψί
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, έτσι ώστε να αποφύγουμε να κολλήσει το γλυκό στον πάτο και στα τοιχώματα.
-
2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
-
3
Απλώνουμε μέσα στο ταψί τις ρώγες σταφυλιού, πασπαλίζουμε με 4 κ. σ. από τη ζάχαρη και περιχύνουμε τις 3 κ. σ. λιωμένο βούτυρο.
-
4
Χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, με το σύρμα, τα 250 γρ. βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, έως ότου το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει.
-
5
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα στο μπολ του μίξερ το λικέρ, το ξύσμα, το χυμό και το γάλα.
-
6
Ανακατεύουμε καλά έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
-
7
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με τη σπάτουλα.
-
8
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, επάνω στα σταφύλια.
-
9
Ψήνουμε για περίπου 50', έως ότου ροδίσει το γλυκό.
-
10
Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30' και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (6)