ggr
ggr @george
Athens

Τα κεκάκια αυτά, με βάση την μπανάνα, είναι πολύ μαλακά, με ρευστό το εσωτερικό τους και καλυμμένα από ένα γλασάρισμα με τυρί, ένας συνδυασμός που στοχεύει να σας... αποπλανήσει!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας θα βρείτε εύκολα στα σουπερμάρκετ, σε φακελάκια συνήθως μικρού βάρους (των 7,5 γρ). Έχουν της Alsa, της Dr.Oetker, αλλά και άλλες. Εναλλακτικά (επειδή θα πρόκειται για ανόητα ξοδεμένα χρήματα, η τιμή αντιστοιχεί σε ζάχαρη των 33 € (!!!) το κιλό), προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλιας και αυξήστε την καφέ ζάχαρη κατά 15 γραμμάρια)[2] Φόρμες των cupcakes υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, έτσι θέλει προσοχή όταν δίνεις τα υλικά ενός τέτοιου γλυκού για συγκεκριμένο αριθμό κέικς. Τα υλικά που δίνονται εδώ, για τα κεκάκια, είναι για 8 cupcakes ενός μεγαλούτσικου μεγέθους (80 ml).[3] Για την επικάλυψη των κέικς αυτού του μεγέθους, χρειάσθηκε να αυξήσω τη ποσότητα της κρέμας. Χρησιμοποίησα 120 γρ τυρί και 90 γρ ζάχαρη άχνη. Ευτυχώς είναι τόσο εύκολη η ετοιμασία της (ούτε ένα λεπτό), που μπορεί κανείς να φτιάχνει επιπλέον ποσότητα μόνο όταν διαπιστώνει ότι πάει να τελειώσει η προηγούμενη. Εάν χρησιμοποιήσετε μικρότερες φόρμες (έστω και αν βγουν περισσότερα cupcakes) πιστεύω ότι δεν θα χρειασθεί να αυξήσετε τη ποσότητα των υλικών της κρέμας.[4] Εάν θέλω να είμαι πιο ακριβής, στη ποσότητα ζύμης που έβαλα σε κάθε φόρμα, αυτή ήταν 45 με 47 γραμμάρια σε κάθε φόρμα (πριν προσθέσω τη μπανάνα, φυσικά).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
8 cupcakes (μεγαλούτσικο)
  1. 80 γρ καφέ ζάχαρη
  2. 2 φακελάκια ζάχαρη με άρωμα βανίλιας (δείτε “Μυστικά” [1] )
  3. 1 μεγάλο αυγό
  4. 75 γρ αλεύρι
  5. 2 κ.σ. άγλυκο κακάο (18 με 20 γρ )
  6. 5 γρ baking powder (κάπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού)
  7. 70 γρ λιωμένο βούτυρο
  8. 80 ml κρέμα γάλακτος ρευστή
  9. ..για την επικάλυψη
  10. 80 γρ τυρί τύπου “la vache qui rit" (δείτε “Μυστικά” [3] )

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας σύρμα ή (καλύτερα) mixer, ανακατεύουμε τους δύο τύπους της ζάχαρης και στη συνέχεια τους κτυπούμε με το αυγό. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε ζάχαρη με άρωμα βανίλιας αλλά απλή (δείτε “Μυστικά” [1]), απλά, “κτυπάτε τη ζάχαρη με το αυγό”. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ρευστό (ακόμη) μείγμα.

  2. 2

    Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά, να ενσωματωθούν τα υλικά. Είναι καλό (επιτρέπει στο μπέϊκιν πάουντερ να απλωθεί σωστά, σε όλο το μείγμα, το οποίο έτσι θα φουσκώσει ομοιόμορφα) να ανακατέψουμε πρώτα τα δύο υλικά και στη συνέχεια να τα κοσκινίσουμε μαζί μέσα στα αυγά με τη ζάχαρη. Το μείγμα τώρα σφίγγει κάπως, αλλά όχι ιδιαίτερα.

  3. 3

    Προσθέτουμε και ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών το βούτυρο (λιωμένο αλλά χωρίς να μας καεί) και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά, να πάρουμε μία ζύμη λεία και χωρίς σβώλους. Εύκολη δουλειά, αφού εξακολουθεί να είναι ρευστό. Το βούτυρο μπορείτε να το λιώσετε είτε σε πολύ χαμηλής έντασης εστία (προσοχή μόνο να είστε από πάνω, να μη κάψει), είτε σε μπεν μαρί.

  4. 4

    Προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές του κακάο. Το μείγμα γίνεται ελαφρά πιο σφικτό, αλλά πάντα πολύ εύκολο στο δούλεμα με το mixer. Επιμείνετε λίγο περισσότερο, για να βεβαιωθείτε ότι διαλύθηκε καλά το κακάο.

  5. 5

    Κόβουμε τη μπανάνα ροδέλες πάχους από ένα έως δυόμιση εκατοστό. Το πάχος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κεικς που θα φτιάξουμε. Άρα, εξαρτάται ευθέως από το μέγεθος που έχουν οι φόρμες που χρησιμοποιούμε. (δείτε όμως “Μυστικά” [2], για να γίνει πιο κατανοητό). Εγώ έκοψα την μπανάνα σε 8 κομμάτια.

  6. 6

    Τοποθετούμε τις φορμίτσες των κέικς πάνω σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου και ισομοιράζουμε τη ζύμη μας, απλώνοντάς την ομοιόμορφα μέσα στη κάθε φόρμα. Δεν γεμίζουμε μέχρι επάνω τη φόρμα διότι α) θα μπει μέσα το κομμάτι της μπανάνας και θα ανέβει η στάθμη της και β) τα κεκάκια θα φουσκώσουν με το ψήσιμο..

  7. 7

    Βυθίζουμε από ένα κομμάτι μπανάνας μέσα στη ζύμη κάθε φόρμας, τόσο όσο να σκεπασθεί εντελώς, αλλά και φροντίζοντας να μη “πιάσουμε πάτο”, το κομμάτι της μπανάνας να μείνει στο εσωτερικό της ζύμης. Ακόμη και με ελαφριά σκεπασμένο το κομμάτι της μπανάνας, όταν θα φουσκώσουν μέσα στον φούρνο, θα το καλύψουν αρκετά.

  8. 8

    Εκεί, μετά το βήμα 4 (να έχουμε τελειώσει με τη ζύμη των κέικς), έχουμε ανάψει τον φούρνο, να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Μόλις σβήσει ο θερμοστάτης, βάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά τα κέικς. Το μέγεθος που έψησα εγώ χρειάσθηκε 25 λεπτά, σε αέρα. Μικρότερα κεκάκια θα χρειασθούν ασφαλώς λιγότερο χρόνο.

  9. 9

    Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε τα κεκάκια μας να κρυώσουν λίγο, ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα από τις φόρμες τους. Όχι μόνο για αυτόν τον λόγο, όμως ; πρέπει να είναι εντελώς κρύα για να τα διακοσμήσουμε με την κρέμα του τυριού.

  10. 10

    Όσο ψήνονταν, αλλά και τώρα, όσο κρυώνουν, μπορούμε να ετοιμάσουμε την επικάλυψηΣε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με την άχνη ζάχαρη.

  11. 11

    Κόβουμε την μπανάνα σε λεπτές ροδέλες (του μισού εκατοστού),

  12. 12

    Και τις τοποθετούμε, τρεις τρεις, συμμετρικά, πάνω στα κεκάκια.

  13. 13

    Από πάνω τους, και με τη βοήθεια ενός χωνιού ζαχαροπλαστικής στο οποίο έχουμε βάλει την κρέμα του τυριού με την άχνη, αλλά και μία μύτη με το σχέδιο της αρεσκείας μας, γαρνίρουμε όπως μας αρέσει τα κεκάκια (καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, κάνοντας σχέδια μόνο πάνω στις ροδέλες μπανάνας,, αλλού καλύπτοντας και αλλού αφήνοντας εμφανείς τις ροδέλες, ό,τι σας αρέσει).

  14. 14

    Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα σας αρέσει.

  15. 15

    TIPS (1)Όταν “βυθίσουμε” τη ροδέλα της μπανάνας μέσα στη ζύμη του κέικ, με ένα κουταλάκι παίρνουμε ζύμη από γύρω γύρω και τη φέρνουμε από πάνω, καλύπτοντάς την έτσι, εύκολα, εντελώς. Εναλλακτικά, αρχικά βάζουμε μόνο μία μικρή δόση ζύμης μέσα στις φόρμες, ακουμπούμε πάνω της ένα κομμάτι μπανάνας και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Με τον τρόπο αυτό είναι λίγο πιο “σύνθετο” να υπολογίσουμε και να ισομοιράσουμε τη ζύμη.

  16. 16

    TIPS (2)Μην “σνομπάρετε” τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, ‘όταν πλησιάζει ο χρόνος ψησίματος. Είναι ένα καλό τεστ.

  17. 17

    TIPS (3)Με τις ποσότητες της συνταγής βγήκαν 8 μεγαλούτσικου μεγέθους κεκάκια. Οι φόρμες που χρησιμοποίησα είναι συνολικής χωρητικότητας 80 ml.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

sofi_c
sofi_c @cook_8488215
gggggggggggggrrrrrrrr (και οχι δεν λεω ggr) είναι το γρύλισμα που κάνει καποιος όταν νευριάζει, κόντεψα να γίνω ρεζίλι στο γραφείο διαβάζοντας την συνταγή σου....μου έτρεξαν τα σάλια, ντροπή!
θα επανέλθω με πιρουνάκια κ΄εφόσον παω σπίτι, τα δοκιμάσω και μπορω να εκφραστώ ελευθερα χωρίς αδιάκριτα βλέμματα!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens