Κιμαδόπιτα Πολίτικη με Πικάντικη Σάλτσα Γιαουρτιού

27 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
foodie1973
foodie1973 @cook_8499686

Η κιμαδόπιτα αυτή συνδυάζει το τραγανό φύλλο κρούστας και τον νόστιμο κιμά, με την δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και το πικάντικο λάδι για το σερβίρισμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου μπλογκ dailycious.gr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10-12 κομμάτια
  1. Για την κιμαδόπιτα
  2. 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  3. 1 λεπτοκομμένο πράσο (μόνο το άσπρο του, εναλλακτικά 1 ακόμα κρεμμύδι)
  4. 2-3 πρέζες κύμινο (προαιρετικά)
  5. 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  6. αλατοπίπερο
  7. 1 πακέτο φύλλο κρούστας (έχει 10-12 φύλλα)
  8. 1/2 φλ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα) + 2 κ.σ. για το σοτάρισμα
  9. 30-40 γρ. φρέσκο βούτυρο (από το ψυγείο)
  10. Για την πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού
  11. 300 γρ. γιαούρτι σακούλας
  12. 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
  13. 1 πρέζα αλάτι
  14. 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  15. 1/2 κ.γλ. μπούκοβο (σε νιφάδες)
  16. προαιρετικά λίγο πάπρικα (για γαρνίρισμα)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Γυρνάω στο λάδι, σε μέτρια φωτιά (6/9), το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το πράσο να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.

  2. 2

    Προσθέτω τον κιμά και τον γυρνάω κι αυτόν μέχρι να στεγνώσει και να ασπρίσει. Στο τέλος, αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κύμινο και τον μαϊντανό. Αφήνω την γέμιση του κιμά στην άκρη.

  3. 3

    Ανοίγω το πρώτο φύλλο κρούστας και το διπλώνω στα δύο. Αλείφω την επιφάνεια του με 1 κ.σ. λάδι και κατόπιν ρίχνω κατά μήκος της πάνω άκρης 2 κ.σ. από τον κιμά. Αρχικά σχηματίζω ένα ρολό με το φύλλο και στην συνέχεια κρατώντας την μία άκρη στρίβω την άλλη προς τα μέσα μέχρι να σχηματισθεί ένα στριφτάρι. Τοποθετώ το πρώτο στριφτάρι στο ταψί (ή στο pyrex) που θα μπει στον φούρνο.

  4. 4

    Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα, το λάδι κι η γέμιση του κιμά.

  5. 5

    Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C.

  6. 6

    Πάνω σε κάθε στριφτάρι κόβω ένα μικρό κομματάκι βούτυρο, μοιράζοντας το ισομερώς.

  7. 7

    Τοποθετώ το ταψί στον φούρνο για 50’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

  8. 8

    Παράλληλα ετοιμάζω την σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας το σκόρδο και το αλάτι και την διατηρώ στο ψυγείο.

  9. 9

    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το μπούκοβο προσέχοντας όμως να μην ζεσταθεί πολύ γιατί θα καεί το μπούκοβο (και θα μαυρίσει). Με αυτόν τον τρόπο έχω έτοιμο πικάντικο λάδι.

  10. 10

    Μόλις βγει η κιμαδόπιτα από τον φούρνο την αφήνω 5-10΄ να «ξεκουραστεί» και κατόπιν σερβίρω το κάθε κομμάτι με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο από το πικάντικο λάδι (με φειδώ γιατί είναι καυτερό). Αν θέλω πασπαλίζω με λίγο πάπρικα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686
στις