ggr
ggr @george
Athens

“Ουκ εά με καθεύδειν το της ΚΡΙΣΤΑ τρόπαιο”. Και πώς να με αφήσει να ησυχάσω και να κοιμηθώ, που έχει φτιάξει κάτι κιοφτέδες, μα κάτι κιοφτέδες... (κιοφτέδες στη σκιά των μιναρέδων). Και βέβαια ξέρω πως, όσο και να προσπαθήσω, δύσκολα θα μπορέσω να φτιάξω κάποιους που θα μπορούσαν να τους ανταγωνισθούν.Και τότε θυμήθηκα μία πολύ παλιά και σοφή ρήση“Τον εχθρό που δεν μπορείς να τον νικήσεις, πάρε τον με το μέρος σου”. Κατάκτησέ τον “εκ των έσω”... Ναι, αλλά πως; Άσε που προηγούνται και με 21 πιρουνιάσματα, όλα “5 αστέρων”!!!Η ιδέα μου ήρθε από ένα πολύ αξιόλογο ...κυβερνο-μαγειρείο, το “Pandespani.com” και μία συνταγή του για “δακτυλίδια από κιμά”. Μ ι ν α ρ έ δ ε ς είχε στην “εμπροσθοφυλακή” της η ΚΡΙΣΤΑ; Στο ίδιο κλίμα ανατολής και εγώΝ α ρ γ ι λ έ δ ε ς!!! Θα φτιάξω τους κεφτέδες της αλλά στο σχήμα των δακτυλιδιών καπνού που δημιουργούσαν καπνίζοντας τον ναργιλέ μ ο υ οι αγάδες, στη σκιά των μιναρέδων τα η ς. Άνηθο μέσα στο μείγμα του κιμά εκείνη; Άνηθο και εγώ !!! Με “ολίγη από μέντα”, όμως, να παίρνει και τη μυρωδιά του καπνού του ναργιλέ από το στόμα και να φτιάχνει και τη γεύση.Και επειδή εμείς δεν είμαστε “ολόκληρη αυτοκρατορία” αλλά μόλις τρία άτομα, μείωσα και τις ποσότητες, αναλογικά όμως, για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες.Για να μη κάνει, μάλιστα, χρήση του copyright, πρόσθεσα στη συνταγή μία μικρή ποσότητα τριμμένου parmigiano. Ήταν, βλέπετε, κοσμοπολίτες οι δικοί μου οι πολίτες… Για καλό και για κακό, για να την ...εξευμενίσω, της αφιερώνω και αυτό το τραγουδάκι της πολύ γνωστής (κάποτε) και υπέροχης (πάντα) Dalida"Salma ya Salama".Μία δόση την πήρε η κόρη μου στο σχολείο, για το μεσημεριανό της “Μπαμπά μου, πάμε αμέσως στο σπίτι να φτιάξουμε και άλλους κιοφτέδες”, ήταν τα πρώτα της λόγια σαν πήγα να την πάρω στο σχόλασμα. Ευτυχώς έχουν μείνει αρκετοί από εχθές. Οι ποσότητες βγάζουν τουλάχιστον 20 “δακτυλίδια” και μία κανονική μερίδα δεν είναι για πάνω από τέσσερα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
6 άτομα (τουλάχιστον)
  1. 900 γραμμ. κιμά (600 γρ μοσχαρίσιο και 300 αρνίσιο)
  2. 2 μεγάλα κρεμμύδια
  3. 260 γρ. μπαγιάτικο ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη καλά
  4. 6 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  5. 4 κ.σ. φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
  6. αλάτι (δύο κουταλάκια του γλυκού, περίπου)
  7. πιπέρι (λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού)
  8. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  9. 1 φλυτζάνι (γύρω στα 120 γρ) παρμεζάνα τριμμένη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε ένα μπολ με δυό δάκτυλα νερό, το ψωμί να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Το στύβουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

  2. 2

    Ψιλοκόβουμε άνηθο και μέντα (εάν μπορείτε στο χέρι, αλλιώς πάνω σε μία πλαστική επιφάνεια, το ξύλο θα απορροφήσει ένα μέρος από τα υγρά τους και εμείς τα χρειαζόμαστε όλα).

  3. 3

    Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα τρίβουμε στον τρίφτη.

  4. 4

    Σε μία ευρύχωρη λεκανίτσα βάζουμε τα δύο είδη του κιμά, ρίχνουμε και το τριμμένο κρεμμύδι, μαζί με τα υγρά του, προσθέτουμε το μουσκεμένο ψωμί, τα δύο μυρωδικά μας, τα αυγά (ολόκληρα), το τυρί parmigiano, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Να “ενωθούν υλικά κι’ αρώματα”.

  5. 5

    Βάζουμε (ξεσκέπαστη) τη λεκάνη στο ψυγείο (εάν παραείναι μεγάλη, μεταφέρετε το μείγμα του κιμά σε μικρότερο μπολ, η λεκάνη έχει ολοκληρώσει την αποστολή της. Άνηθος και μέντα θα καλύψουν τη μυρωδιά του κρεμμυδιού, μην ανησυχείτε.

  6. 6

    Σαν περάσει η μία ώρα και βγάλουμε τον κιμά από το ψυγείο, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά. Ζωντανεύουμε για λίγο το μείγμα μας, ζυμώνοντας, ανακατεύοντάς το μερικές φορές και στη συνέχεια πλάθουμε τους κεφτέδες.

  7. 7

    Εδώ διαφοροποιούνται οι “ναργιλέδες” από τους “μιναρέδες”. Παίρνουμε ποσότητα όσο μία μεγάλη κουταλιά από το μείγμα, και την πλάθουμε όχι σαν “μικρά – μικρά μπιφτεκάκια” που λέει η ΚΡΙΣΤΑ, αλλά σαν να ήταν να φτιάξουμε...κουλουράκια !

  8. 8

    Φτιάχνουμε λοιπόν μία γραμμή μήκους 20 και πάχους 2.5 - 3 εκατοστών περίπου και στη συνέχεια, ενώνοντας τις δύο άκρες, δίνουμε σχήμα στρογγυλό, σαν ενός κουλουριού, ενός δ α κ τ υ λ ι δ ι ο ύ.

  9. 9

    Βάζουμε αλεύρι σε ένα αλουμινένιο στρογγυλό ταψάκι, και εκεί επάνω ακουμπούμε τα “δακτυλίδια” του κιμά, προσεκτικά, να μη διαλυθούν. Θα βοηθούσε εάν χρησιμοποιούσαμε για τη μεταφορά τους μία επίπεδη σπάτουλα. Γυρνώντας κυκλικά και αναταράσσοντας το ταψάκι, τα “δακτυλίδια” μας αλευρώνονται. Μπορείτε όμως είτε να παίρνετε λίγο αλεύρι με τη σπάτουλα και να πασπαλίζετε την επάνω επιφάνειά τους (ε ν δ ε ί κ ν υ τ α ι) είτε να τα τουμπάρετε για να αλευρωθούν και από την ανάποδη (Α Ν Τ ε ν δ ε ί κ ν υ τ α ι)

  10. 10

    Ρίχνουμε μια στρώση (κάτι παραπάνω από ένα δάκτυλο) λάδι σε ευρύχωρο τηγάνι, και το ζεσταίνουμε καλά να κάψει. Τοποθετούμε προσεκτικά τα δακτυλίδια και τηγανίζουμε για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Ανάλογα, βέβαια, και πόσο τραγανούς θέλουμε τους κιοφτέδες μας. Ακόμη και εάν τους τηγανίσετε περισσότερο, στο εσωτερικό θα εξακολουθούν να είναι πολύ αφράτοι.

  11. 11

    Τους αφαιρούμε με την τρυπητή σπάτουλα και τους βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, να αποβάλουν το παραπανίσιο λάδι.

  12. 12

    Καλή σας όρεξη

  13. 13

    TIP (1)Σαν μουλιάσετε τη ψίχα σας (μπορεί να είναι από λευκό αλλά και από μαύρο ψωμί, είναι ολοκληρωτικά αδιάφορο (εδώ ένα “γερμανικού” τύπου) εκείνο που θα κάνει ίσως μία διαφορά είναι να είναι νόστιμο ψωμί), για να το στύψετε, βάλτε το σε ένα σουρωτήρι και πιέστε απλά με το χέρι σας. Θα απομακρυνθεί πολύ εύκολα το νερό και δεν θα κουρασθείτε όπως εάν το στύβατε με τα χέρια (KRISTA’s words...)

  14. 14

    TIP (2)Φυσικά και δεν απέφυγα τον πειρασμό να πλάσω και μερικούς στο παραδοσιακό τους σχήμα, έτσι όπως προτείνει η ΚΡΙΣΤΑΣαν “ μικρά – μικρά μπιφτεκάκια, που τα “πατούμε” λίγο με το χέρι μας να πλατύνουν ελαφρά” Έκανα όμως και ολοστρόγγυλους, σε δύο διαφορετικά μάλιστα μεγέθη.

  15. 15

    TIP (3)Όπως και να τα έπλασα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Και η “εκτροπή” να τρως ένα (τουλάχιστον) σε κάθε τηγανιά (για δοκιμή, βρε παιδιά, για δοκιμή) α ν α π ό φ ε υ κ τ η. Μπράβο ρε ΚΡΙΣΤΑ!

  16. 16

    TIP (3)Α, έτσι για συνοδευτικό, επειδή είχε κάψει (αλλά και ν ο σ τ ι μ ί σ ε ι) αρκετά το λάδι, έκοψα και ένα κομμάτι γλυκοπατάτα, αλεύρωσα (!!) τα κομματάκια, τους έριξα και μία καλή δόση πάπρικας και τα τηγάνισα για 3-4 λεπτά. Το πιάτο, εκτός από γεύση, πήρε και χρώμα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

KΡΙΣΤΑ
KΡΙΣΤΑ @cook_8452218
Δεν ξέρω αν ήταν κοσμοπολίτες…οι δικοί σου οι πολίτες, πάντως σίγουρα ήσαν…μαχαραγιέδες οι δικοί σου οι αγάδες (έτσι θα δικαιολογήσω, την παρουσία του parmigiano)…
Δεν ξέρω, επίσης, αν θαυμάζω σ΄ εσένα περισσότερο την ικανότητά σου να “γράφεις” (και να περιγράφεις) ή τη φανερή – πια σε όλους μας - αγάπη σου για τη μαγειρική…
Κι επειδή με εξευμένισες (εν αρχή - σαν τους είδα - ήθελα να βροντο-φωνάξω : \"Σκάνδαλο, συγχωριανοί !!! Σκάνδαλο\"...και να χτυπήσω τις καμπάνες - αλλά ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική...), θα σου πω : Εύχομαι να “πιάσουν” οι δικοί σου…μια αυτοκρατορία πιρουνιών...
Εγώ υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα τους κάνω. Τον έχω κακομάθει. Και είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσουν...

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens