κύρια φωτογραφία συνταγής Κιουνεφέ
TyposNyxterinos
TyposNyxterinos @cook_8463930
,Ελλάδα

Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι. Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνω χρόνια τώρα με μικρές δικές μου παραλλαγές που προέκυψαν στην πορεία, και συνήθως την κάνω τα Χριστούγεννα ως εναλλακτικό του συνηθισμένου κανταϊφιού με το οποίο ως οικογένεια δεν είμαστε και πολύ φίλοι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρήστε το μισό κανταΐφι σας σκεπασμένο με μια ελαφρώς υγρή πετσετούλα μέχρι να στρώσετε τη γέμιση για να μη σας ξεραθεί.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
ένα μέτριο ταψάκι
  1. Για τη γέμιση
  2. 350 γραμμάρια κανταίφι
  3. 500 γραμμάρια ανθότυρο ανάλατο
  4. 1 μικρή, φυτική κρέμα γάλακτος (250 γραμ.)
  5. 1 βούτυρο τύπου Κερκύρας (250 γραμ.)
  6. 1 κούπα μέλι
  7. μαστίχα Χίου
  8. φυστίκι Αιγίνης (κατά βούληση)
  9. Για το σιρόπι
  10. 5 ποτήρια νερό
  11. 2 κούπες μαύρη ζάχαρη
  12. 1 ξύλο κανέλας
  13. 3 γαρύφαλλα
  14. 1 λεμόνι (το χυμό του)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε το ανθότυρο στο μίξερ κι αρχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.

  2. 2

    Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

  3. 3

    Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το μέλι, μέχρι που το μείγμα μας είναι λείο και ομογενοποιημένο σαν κρέμα.

  4. 4

    Έχουμε κοπανίσει τη μαστίχα Χίου (βάζω αρκετή γιατί λατρεύουμε τη γεύση της), και την προσθέτουμε στο τυρί ανακατεύοντας ελαφρά.

  5. 5

    Παίρνουμε το κανταΐφι, το ανοίγουμε και στρώνουμε το μισό στον πάτο ενός ταψιού.

  6. 6

    Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και καίμε μ' αυτό το κανταΐφι.

  7. 7

    Στρώνουμε τη γέμιση.

  8. 8

    Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφού το έχουμε βουτυρώσει κι αυτό.

  9. 9

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 ως 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο σας, μέχρι να πάρει ωραίο, ξανθόχρυσο χρώμα.

  10. 10

    Όσο ψήνεται το κανταΐφι μας, φτιάχνουμε το σιρόπι.

  11. 11

    Μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε 5 ακόμη λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και το διατηρούμε χλιαρό.

  12. 12

    Μόλις βγάλουμε το κανταΐφι από το φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με χοντροκομμένο φυστίκι Αιγίνης και σιροπιάζουμε σε ζεστό γλυκό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (15)

ppaffourou
ppaffourou @kitchen_witchD
θέλω να την κάνω αυτή τη συνταγή, οπωσδήποτε!:) πως βουτυρώνουμε το κανταϊφι; με πινέλο ή περιχύνω κατευθείαν από πάνω; αυτό το κάνω και στη 2η στρώση που πρέπει να βουτυρώσω;

Από

TyposNyxterinos
TyposNyxterinos @cook_8463930
στις
,Ελλάδα