Κοκ
Μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου.
Υλικά
-
Για τα μπισκότα
-
140 γρ. ζάχαρη
-
6 αβγά χωρισμένα (κρόκος - ασπράδι)
-
125 γρ. αλεύρι
-
50 γρ. κορνφλάουερ
-
Για τη γέμιση
-
350 γρ. φρέσκο γάλα
-
150 γρ. κρέμα γάλακτος
-
80 γρ. ζάχαρη
-
1 αβγό
-
3 κρόκοι αβγών
-
40 γρ. κορνφλάουερ
-
Για τη σοκολάτα
-
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-
150 γρ. κρέμα γάλακτος
-
1 κ.γ. μέλι
-
Για το σιρόπι
-
150 γρ. νερό
-
150 γρ ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε τα 3/4 της ζάχαρης με τους κρόκους έως ότου ασπρίσουν.
-
2
Χτυπάμε το υπόλοιπο της ζάχαρης με τα ασπράδια σε μαρέγκα.
-
3
Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το κορνφλάουερ. Στο τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.
-
4
Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και δημιουργούμε μικρά κοκ πάνω σε μια λαδόκολλα σε ταψί.
-
5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 12-15', έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
-
6
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα και την κρέμα και τα βάζουμε στη φωτιά.
-
7
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουερ και τα αβγά.
-
8
Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
-
9
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεβράνη.
-
10
Όταν η κρέμα κρυώσει, τη μαλακώνουμε με ένα σύρμα. Τοποθετούμε λίγη από την κρέμα ανάμεσα σε κάθε δύο μπισκότα του κοκ.
-
11
Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 2'. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σε αυτό βουτάμε τη μία πλευρά των ήδη γεμισμένων κοκ.
-
12
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει.
-
13
Τεμαχίζουμε τη κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια και ρίχνουμε πάνω σε αυτή την κρέμα που έχουμε βράσει.
-
14
Προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε για 2'. Ανακατεύουμε.
-
15
Σε αυτή τη σοκολατένια κρέμα βουτάμε τα κοκ από την πλευρά που πριν τα βουτήξαμε στο σιρόπι.
Σχόλια (48)