Κοκοράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες
Υλικά
-
1 1/2 κιλό κόκορας κομμένος σε μερίδες (ζητάμε να μας το ετοιμάσει ο κρεοπώλης μας)
-
200 γρ. μαργαρίνη σοφτ
-
2 κουτ. σούπας συμπυκνωμένος πελτές τομάτας
-
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
-
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες
-
4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου
-
1 ξύλο καννέλας
-
1 φύλλο δάφνης
-
3-4 σπόροι μπαχάρι
-
3-4 μοσχόκαρφα γαρύφαλλο
-
1/2 πορτοκάλι
-
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
-
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
-
1 πακέτο χυλοπίτες χωριάτικες
-
200 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τα κομμάτια από τον κόκορα, προσθέτουμε κρύο νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
-
2
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.
-
3
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε πάλι κρύο νερό και βράζουμε τον κόκορα ξανά για άλλα 20-25 λεπτά.
-
4
Μόλις περάσει ο χρόνος σουρώνουμε και κρατάμε τον κόκορα στην άκρη.
-
5
Σε ένα άλλο καθαρό και βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να θερμανθεί καλά.
-
6
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του βρασμένου κόκορα. Στη συνέχεια σοτάρουμε στη μαργαρίνη έως ότου πάρουν χρώμα.
-
7
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μαζί με όλα τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι που πρέπει να έχουμε κόψει πρώτα σε τέταρτα.
-
8
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθούν τα υγρά κατά το ήμισυ.
-
9
Συμπληρώνουμε με τη συμπυκνωμένη πάστα τομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή ένταση.
-
10
Ρίχνουμε τον ζωμό κότας και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί.
-
11
Στη συνέχεια, ρίχνουμε ½ λίτρο βραστό νερό μέσα στο σκεύος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-7 λεπτά.
-
12
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και μαγειρεύουμε έως ότου το κρέας του κόκορα μαλακώσει και η σάλτσα χυλώσει και δέσει.
-
13
Παράλληλα βράζουμε τις χυλοπίτες και τις αδειάζουμε σε πιατέλα
-
14
Ρίχνουμε τον κόκορα από πάνω τους και πασπαλίζουμε με την τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Σχόλια