Κολοκύθα γεμιστή
Παραδοσιακή συνταγή
Λίγα μυστικά ακόμα
Συνταγή της Εύης Βουτσινά.
Υλικά
-
1 κολοκύθα χωρίς λαιμό (στρογγυλή) γύρω στα 4 κιλά
-
300 γρ. πικάντικα λουκάνικα
-
3 μεγάλες πιπεριές (προτιμότερο κόκκινες για το χρώμα)
-
1 μέτρια πατάτα
-
1 μεγάλο κυδώνι (ή 2 μήλα)
-
3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
-
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό
-
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα
-
6 φέτες μπέικον καπνιστό
-
1 κρασοπότηρο λάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για να προετοιμάσουμε την κολοκύθα, την πλένουμε εξωτερικά με απορρυπαντικό πιάτων και σφουγγαράκι. Ξεπλένουμε πολύ σχολαστικά και την σκουπίζουμε με πετσέτα. Κόβουμε ένα καπάκι χωρίς να το χαλάσουμε. Στο κούφιο εσωτερικό της κολοκύθας υπάρχουν οι σπόροι της και μπόλικες ίνες. Τις τραβάμε με το χέρι και τη βοήθεια ενός κουταλιού, αν χρειαστεί, και αδειάζουμε το εσωτερικό της. Τρυπάμε τη σάρκα εσωτερικά με πιρούνι χωρίς να τρυπήσουμε το φλούδι, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε ανάποδα πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει.
-
2
Για να προετοιμάσουμε τη γέμιση, κόβουμε τα λουκάνικα σε μικρές φέτες. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σαν κουρελάκια. Kόβουμε ψιλό-ψιλό το μπέικον. Τα κρεμμύδια τα ψιλοκόβουμε, καθώς και το μαϊντανό.
-
3
Βάζουμε τα κρεμμύδια σε κατσαρολάκι με νερό που μόλις να τα σκεπάζει και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν τόσο, ώστε να μαλακώσουν εντελώς και να εξατμισθούν όλα τα υγρά τους.
-
4
Αδειάζουμε το κρεμμύδι σε μια λεκάνη όπου θα συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε την πατάτα και το κυδώνι και τα αλέθουμε στο μούλτι. Τα βάζουμε μαζί με το λιωμένο κρεμμύδι.
-
5
Σε τηγάνι βάζουμε 4 κουταλιές από το μετρημένο λάδι και ρίχνουμε τις φέτες της πιπεριάς, τις ανακατεύουμε, προσθέτουμε το λουκάνικο και τα ανακατεύουμε να σοταριστούν λίγο. Προσθέτουμε και το μπέικον, να τσιγαριστεί κι αυτό λίγο, τα αποσύρουμε και τα αδειάζουμε μέσα στη λεκανίτσα με τα άλλα υλικά. Εκεί προσθέτουμε και το μαϊντανό ψιλοκομμένο και ελέγχουμε το αλάτι.
-
6
Ανακατεύουμε τώρα από ένα κουταλάκι πιπέρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο σ' ένα μπολάκι και μ' αυτό το μείγμα πασπαλίζουμε το εσωτερικό της κολοκύθας. Ανακατεύουμε τη γέμιση αφού της προσθέσουμε το υπόλοιπο λάδι, εκτός από τρεις κουταλιές. Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κολοκύθα, πιέζοντας κάπως για να μη μείνουν κενά και τοποθετούμε στη θέση του το καπάκι της. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και το αλείφουμε με το λάδι που κρατήσαμε. Τοποθετούμε την κολοκύθα στο κέντρο και κλείνουμε το αλουμινόχαρτο να την τυλίξει παντού.
-
7
Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C γύρω στις 2 ώρες. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε και μαλάκωσε την τσιμπάμε με ένα ξύλο από σουβλάκι. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αφού προηγουμένως την τοποθετήσουμε σε πιατέλα. Γύρω γύρω στολίζουμε με πράσινα λαχανικά που τα έχουμε αρτύσει με λαδόξιδο.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια