Κολοκύθα λαδερή σε ύφος... βυζαντινό
Τη συνταγή την... ψάρεψα μέσα στο Ιντερνετ γιατί μου έκανε εντύπωση ο τίτλος της. Τον οποίο και μεταφέρω αυτούσιο. Όπως αυτούσια μεταφέρω και την ίδια τη συνταγή, που πρωτοδημοσιεύθηκε από την κυρία Εύη Βουτσινά στις 15.06.2005 στο portal της Καθημερινής. Από τότε την έχω κάνει μισή ντουζίνα φορές και πάντα με εντυπωσιάζει η ιδιαίτερη, μεστή γεύση της.
Λίγα μυστικά ακόμα
Φροντίστε να έχετε συμμετάσχει μέσα στην ημέρα σε μερικές μηχανοραφίες, έτσι για μπείτε περισσότερο σε.... πνεύμα Βυζαντίου
Υλικά
-
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα (την ζυγίζετε καθαρισμένη)
-
250 γρ. χλωρά κουκκιά (μόνο τους καρπούς)
-
0.5 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδου
-
0.5 κιλό μανιτάρια
-
1 μάτσο μαϊντανό (μόνο φύλλα)
-
2-3 δαφνόφυλλα
-
2 φλιτζάνια αφέψημα τίλιου
-
1 κοφτή κουταλιά κύμινο
-
1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
-
αλάτι και πιπέρι
-
50 γρ. μαύρες σταφίδες
-
150 γρ. ξερά δαμάσκηνα
-
3/4 φλιτζανιού λάδι
-
1 κουταλάκι μέλι
-
χυμό ενός λεμονιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβουμε τη κολοκύθα σε χοντρούς κύβους.
-
2
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθός τους.
-
3
Σε ρηχή κατσαρόλα τακτοποιούμε όμορφα όλα τα λαχανικά, αλατίζουμε ελαφρά, σκορπίζουμε πάνω τους τα αρώματα και περιχύνουμε με το αφέψημα.
-
4
Τα βάζουμε να βράσουν και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-
5
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, σκορπίζουμε ανάμεσα στα λαχανικά τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα.
-
6
Χτυπάμε σ' ένα μπολ το λάδι με το λεμόνι και το μέλι και περιχύνουμε μ' αυτό το φαγητό.
-
7
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει το φαγητό.
Σχόλια (9)