κουρκουμπινι
κουρκουμπινι @cook_8497539
θεσσαλονικη,ελλαδα

Ελαφρύς κορμός στο οποιο μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές και μπορείτε να τον κάνετε και για τούρτα. Αν τον βάλετε και στην κατάψυξη θα μοιάζει και με παγωτό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φαίνεται αρκετά περίπλοκο και μπελαλίδικο, αλλά δεν είναι. Μπορείτε να κάνετε και κρέμα σοκολάτας για τη γέμιση. Αλλά μπορείτε και να αντικαταστήσετε το ζαχαρούχο γάλα με μαρμαλάδα. Μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα. Αν δεν έχετε έτοιμο σιρόπι, μπορείτε να κάνετε λίγο σιρόπι σε ένα μπρίκι με 3/4 φλ ζάχαρη και 3/4 φλ νερό. Για το παντεσπάνι να θυμάστε ΄το όσα αυγά χρησιμοποιούμε τόσες κουταλιές της σούπας βάζουμε από το αλεύρι και από τη ζάχαρη. Καλή σας επιτυχία!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

12-15 άτομα
  1. Για το παντεσπάνι
  2. 8 αυγά μέτρια
  3. 8 κ.σ. ζάχαρη
  4. 5 κ.σ. αλεύρι
  5. 1 κ.γ. baking
  6. 3 κ.σ. κακάο άγλυκο σε σκόνη
  7. 2 βανίλιες
  8. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού προαιρετικά αν θέλουμε να δώσουμε άρωμα πορτοκαλιού ή λεμονιού αντίστοιχα
  9. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα στο τύλιγμα του παντεσπανιού
  10. Για το σιρόπι
  11. 1/2 φλ. σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ή μέλι
  12. 1/4 φλ. βραστό νερό
  13. Για τη γέμιση
  14. 7-8 κ.σ. μαρμαλάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα βερύκοκο)
  15. εσάνς αμυγδάλου ή βανίλιας ή κάτι άλλο της αρεσκείας σας
  16. ξύσμα σοκολάτας για τη διακόσμηση προαιρετικά

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρχικά κάνουμε το παντεσπάνι.

  2. 2

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και το κακάο.

  3. 3

    Στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε μία λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις (ή όπως συνήθως ψήνουμε το κέικ μας).

  4. 4

    Χτυπάμε στο μίξερ ολόκληρα τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν ένα αεράτο σταθερό σχετικά μείγμα και να τριπλασιαστούν σε όγκο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα όταν σταματώντας το μίξερ μπορούμε να σχηματίσουμε στην επιφάνεια του μείγματος ένα οκτάρι με το ίδιο το μείγμα.

  5. 5

    Προσθέτουμε στο μείγμα  τη ζάχαρη, το κακάο και το αλεύρι κουταλιά κουταλιά στα αυγά χτυπώντας ταυτόχρονα με το μίξερ.

  6. 6

    Όταν είναι έτοιμο το ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας. Πρέπει να βγαίνει στεγνή η οδοντογύφίδα αλλά να μην στεγνώσει.

  7. 7

    Στρώνουμε μία μεγάλη πετσέτα και μόλις το βγάλουμε από το φούρνο όσο είναι ακόμη ζεστό το βάζουμε με τη λαδόκολλα πάνω στην πετσέτα.

  8. 8

    Το πασπαλίζουμε με άχνη και το σκεπάζουμε με μία ακόμη λαδόκολλα και το τυλίγουμε όλο μαζί με την πετσέτα και τις λαδόκολλες και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  9. 9

    Αφού κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ουσιαστικά διαλύουμε με λίγο ζεστό νερό το μέλι μας ή το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.

  10. 10

    Σιροπιάζουμε με το πινέλο το παντεσπάνι μας.

  11. 11

    Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού.

  12. 12

    Ετοιμάζουμε την κρέμα χτυπώντας στο μίξερ το μόρφατ και το ζαχαρούχο. Αρωματίζουμε όπως θέλουμε, ακόμα και με λίγο λικέρ. Μπορούμε αν θέλουμε αντί για ζαχαρούχο να χτυπησουμε μόρφατ με 1 κούπα περίπου μαρμελάδα.

  13. 13

    Απλώνουμε τη μισή κρέμα στο μισό παντεσπάνι και τυλίγουμε. Με το τύλιγμα η κρέμα θα απλωθεί. Βάζουμε στο δίσκο μας και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και διακοσμούμε με τριμμένη σοκόλατα, με τρούφα, με γλυκό του κουταλιού σε φέτες, με λιωμένη σοσκολάτα.....

  14. 14

    Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

  15. 15

    Αν θέλουμε το βάζουμε και στην κατάψυξη και γίνεται σαν τούρτα παγωτού.

Αντιδράσεις

Από

κουρκουμπινι
στις
θεσσαλονικη,ελλαδα