Κοτόπουλο του κυνηγού a modo mio (η δική μου εκδοχή)

13 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Η δική μου εκδοχή για “κοτόπουλο του κυνηγού” (“pollo alla cacciatora”). Είναι μία συνταγή πολύ εύκολη στην ετοιμασία της αλλά ταυτόχρονα και πολύ γευστική, χάρις στην παρουσία των αρωματικών, των ελιών, αλλά και του κρασιού φυσικά!

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπου και αν κοίταξα, η συνταγή γίνεται με λευκό κρασί. Εγώ, όπως θα δείτε, το έκανα με κόκκινο. Όχι από διάθεση να “της αλλάξω τα φώτα” της συνταγής, αλλά επειδή αυτό είχα διαθέσιμο. Έγινε ε ξαι ρε τι κό!!! Μπορεί να είναι υπέροχο με το λευκό κρασί, αλλά και με το κόκκινο δεν πάει πίσω! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τύπο θέλετε, χωρίς φόβο.Η συνταγή προσβλέπει στο να σας δείξει πως να μαγειρέψετε το κοτόπουλό σας με έναν –ακόμη– διαφορετικό τρόπο. Όπως το φτιάχνουν μέχρι σήμερα στα χωριά της Τοσκάνης. Όπως λέει και η Pireotissa στη δική της συνταγή για αυτό το πολύ νόστιμο πιάτο, το όνομά του σημαίνει “κοτόπουλο του κυνηγού”. Και έχει απόλυτα δίκιο να μας παροτρύνει “να μη χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό ένα κρασί που δεν θα το πίναμε ευχάριστα μόνο του!”. Το άρωμα του κρασιού, κόκκινο εκεί λευκό εδώ, παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική γεύση του πιάτου. Υπάρχουν ειδικοί που ισχυρίζονται ότι το κόκκινο κρασί τονίζει καλύτερα τη γεύση των κρεάτων, συνεπώς προσφέρεται και σε αυτήν την περίπτωση και έτσι άλλαξε η παλαιότερη χρήση λευκού κρασιού. Εγώ θα επιμείνω στην παλαιότερη εκδοχή του φαγητού.Έκανα το φαγητό με μπουτάκια (κοπανάκια) κοτόπουλου, επειδή αυτά είχαμε στο σπίτι. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο (μέτριο, γύρω στα 1 με 1,2 κιλά), που θα ζητήσετε από το χασάπη σας να σας το κόψει σε μικρές μερίδες (το μπούτι 2 μερίδες, η φτερούγα μόνη της 1). Αν πάρετε μάλιστα ένα “ελευθέρας βοσκής”, τόσο το καλύτερο!Αν ψάξουμε τις ρίζες αυτής της συνταγής, θα τη βρούμε σε περιβάλλον φτωχών ανθρώπων της υπαίθρου, χωρικών, που στις γιορτινές ημέρες θυσίαζαν καμία από τις κοτούλες που τους προμήθευε με τα αυγά τους (ή κανένα κοτοπουλάκι) για να φτιάξουν ένα νόστιμο φαγητό, συχνά αξιοποιώντας και τα λαχανικά του περιβολιού τους.Εγώ εδώ έχω αποφύγει να βάλω άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, καρότο, σέλερυ, θέλοντας η τελική σάλτσα να είναι σάλτσα καθαρής ντομάτας, αρωματισμένη με τα αρώματα του βουνού (φασκόμηλο, δενδρολίβανο αλλά και σκόρδο), να μην αισθάνεσαι όμως μέσα τα κομμάτια των λαχανικών. Θα μπορούσα, βέβαια, να βάλω μόνο το κρεμμύδι, θα του έδινε μία επιπλέον γλύκα. Μία επιλογή πάντως είναι αυτή, εσείς μπορείτε να κάνετε τη δική σας.Έτσι, όμως, έχω μηδενίσει και τον χρόνο προετοιμασίας του φαγητού. Είναι ένα φαγητό “βγάζω (από το ψυγείο ή το ντουλάπι), ρίχνω (στην κατσαρόλα), μαγειρεύω”. Δεν είναι πανεύκολο;Θέλετε να σας προτείνω κάτι ακόμη, που θα δώσει επιπλέον γεύση και έναν άλλο χαρακτήρα στο πιάτο σας; (σκέπτομαι την παραλλαγή αυτή να την κάνω την επόμενη φορά). Θα χρησιμοποιήσετε και 80-100 γραμμάρια μπέικον (σε μονή φέτα, κομμένη σε κυβάκια), καθώς και 30 γραμμάρια φιλετάκια αντσούγιας. Θα τα σοτάρετε και αυτά, μαζί με τα αρωματικά (βήμα 1), αμέσως πριν προσθέσετε το κοτόπουλο (βήμα 2). Μπορεί να μην είναι στην παραδοσιακή συνταγή, θα δώσουν όμως και τα δύο επιπλέον γεύση στο φαγητό σας. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
4 άτομα
  1. 8 κοπανάκια κοτόπουλου (ή 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες)
  2. 1 ποτήρι λευκό κρασί (δείτε “Μυστικά” [1])
  3. 80-100 γρ πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
  4. 500 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες (το βάρος της καθαρής ντομάτας, χωρίς το χυμό της συσκευασίας)
  5. παρθένο ελαιόλαδο
  6. 2 σκελίδες σκόρδο
  7. μερικά φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλο
  8. 2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
  9. αλάτι
  10. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  11. 1 κ.σ. καλά ψιλοκομμένο μαϊντανό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μία κατσαρόλα αλουμινίου ρίχνουμε 7-8 κουταλιές καλό ελαιόλαδο, την ανεβάζουμε στο μάτι να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.

  2. 2

    Εν τω μεταξύ, πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στραγγίζουμε από το νερό, ταμπονάροντάς το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  3. 3

    Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε δύο σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες αλλά τσακισμένες, δύο κλαδάκια δενδρολίβανο και ένα κλαδάκι φασκόμηλο (5-6 φύλλα).Τα γυρίζουμε μερικές φορές στο λάδι και τα αφήνουμε δύο λεπτά να το αρωματίσουν.

  4. 4

    Προσθέτουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου (ή τις κομμένες μερίδες), σε “μονή στρώση”, να είναι δηλαδή απλωμένα όλα σε επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας (και το καυτό λάδι).

  5. 5

    Αφήνουμε τα μπουτάκια να πάρουν ένα ωραίο χρωματάκι από τη μία πλευρά και κατόπιν τα γυρίζουμε να τσιγαρισθούν και από την άλλη.

  6. 6

    Η ένταση στο μάτι στο δυνατό, έτσι; Προσοχή μόνο να μη σας κολλήσουν. Για τον λόγο αυτό, λίγο μετά που θα τα βάλετε από την κάθε πλευρά, μετά από 1 λεπτό, μετακινήστε τα ελαφρά, αν δεν κολλήσουν με το πρώτο …“σοκ” με την επαφή με το λάδι, δεν κολλούν στη συνέχεια.

  7. 7

    Η ώρα του κρασιούΌταν τα κομμάτια του κοτόπουλου έχουν πάρει χρώμα και από όλες τις πλευρές (μπορεί άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, μη σκάτε, να έχετε την αίσθηση ότι έχουν …“ερωτοτροπήσει” αρκετά με το λάδι, προσθέτουμε το ποτήρι το κρασί (δείτε “Μυστικά” [1]). Φροντίστε αυτό να είναι καλής ποιότητας, όχι κάποιο ακριβό αλλά με ευχάριστα αρώματα μέσα του. Έχει σημασία.

  8. 8

    Όταν πια θα έχει εξατμισθεί το αλκοόλ του κρασιού και έχουν απομείνει στην κατσαρόλα τα αρώματα του, το υγρό στην κατσαρόλα θα πιάσει να βράζει (η φωτιά πάντα δυνατή θυμίζω). Αφήνουμε έτσι να μαγειρευθεί το φαγητό, να εξατμισθεί σχεδόν εντελώς το κρασί και να μείνει το φαγητό με μία ελαφριά σαλτσούλα. Θα πάρει τουλάχιστον 5-6 λεπτά, μίνιμουμ.

  9. 9

    Όταν λοιπόν δούμε να μένει το φαγητό με αυτή τη σαλτσούλα, προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, ψαρεύοντάς τα μέσα από τη σάλτσα τους και “σπάζοντάς” τα, μισολιώνοντάς τα πάνω από την κατσαρόλα, να βγάλουν το ζουμί τους.

  10. 10

    Σε δυνατή πάντα φωτιά μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου για να επιτρέψουμε στις ντομάτες να ενωθούν καλά με την υπέροχη σαλτσούλα που υπάρχει στη κατσαρόλα, να αρωματισθούν αλλά και να “χρωματίσουν” τα κομμάτια του κοτόπουλου.

  11. 11

    Προσθέτουμε και 1-2 κουτάλια από το χυμό ντομάτας που υπάρχει μέσα στη συσκευασία των αποφλοιωμένων. Όχι πολύ, όχι όλον το χυμό της συσκευασίας, γιατί αλλιώς το κοτόπουλό μας θα βγει “pollo al pomodoro” αντί για “alla cacciatora”… Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά όλα τα υγρά.

  12. 12

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, διαφορετικά θα μας εξατμισθούν πολύ γρήγορα τα υγρά του

  13. 13

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, βάζοντας την ξύλινη κουτάλα να την κρατάει λίγο ανοικτή για να βγαίνει ο ατμός και να δέσει η σάλτσα και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγομαγειρευθεί, γυρίζοντας πότε-πότε τα κομμάτια του, για ένα 20λεπτο-25λεπτο (ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι πλέον μαλακό και σχεδόν μαγειρεμένο.

  14. 14

    Στο τέλος αυτού του χρόνου θα πρέπει να σάλτσα να έχει δέσει και το κοτόπουλό μας να είναι σχεδόν έτοιμο. Σχεδόν. Προσθέτουμε τότε τις ελιές (από τις οποίες, εάν δεν τις έχουμε αγοράσει χωρίς κουκούτσι, θα το έχουμε αφαιρέσει προηγουμένως). Τις γυρίζουμε με την ξύλινη κουτάλα αρκετές φορές, να απλωθούν καλά, “σε όλα τα πλάτη και μήκη” της σάλτσας και να ενσωματωθούν καλά σε αυτή.

  15. 15

    Ξανασκεπάζουμε (αυτή τη φορά χωρίς το “άνοιγμα διαφυγής” με το ξύλινο κουτάλι, δεν θέλουμε να φύγει πλέον ατμός), χαμηλώνουμε την ένσταση στην εστία στο ελάχιστο (2 με 2,5 στα 9) και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά το κοτόπουλο μαζί με τις ελιές, να νοστιμέψει το φαγητό χωρίς να κολλήσει. Ρίξτε του και 2-3 ανακινήσεις για να σιγουρευθείτε ότι δεν θα κολλήσει η ήδη πηκτή σάλτσα (δεν θα το ξεσκεπάσετε, έτσι; με κλεισμένο το καπάκι, ανακινώντας μόνο την κατσαρόλα).

  16. 16

    Μετά από το 5λεπτο αυτό το κοτόπουλο θα είναι έτοιμο, με τη σαλτσούλα του σφικτή και αρωματισμένη από τα αρωματικά, το κρασί και τις ελιές και θα περιμένει να το σερβίρουμε.

  17. 17

    Βάζουμε σε ένα πιάτο 2 μπουτάκια στρουμπουλά-στρουμπουλα ή 3-4 κομμάτια/μερίδες, αν μαγειρέψαμε ολόκληρο κοτόπουλο (εκτός από τους εκλεκτούς και απαιτητικούς ουρανίσκους να ικανοποιήσουμε και το πιο απαιτητικό στομάχι),

  18. 18

    Προσθέτουμε από πάνω και λίγη από την υπέροχη σαλτσούλα με τις ελιές, πασπαλίζουμε και με λίγο πολύ-ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  19. 19

    Θα προσέξατε, ασφαλώς, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε αλατίσει καθόλου το φαγητό. Οι ελιές άλλωστε, είστε σχετικά αλμυρές. Δοκιμάστε λίγη σάλτσα και, εάν το χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλάτι από πάνω. Εκείνο που σίγουρα θα χρειασθεί είναι μία-δύο γύρες φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω και …βουρ για το τραπέζι, έτσι όπως είναι ζεστό-ζεστό και αρωματικό. Θα μοσχοβολήσει ο τόπος!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens