Κοτοτυρόπιτα
Πίτα-φαγητό, για πάρτυ ή πικ νικ!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η πίτα μπορεί να γίνει για λιγότερα άτομα στη μισή δόση ξεσκέπαστη και σε στρογγυλό ταψί, δηλ. βάζουμε μόνο ένα φύλλο από κάτω φροντίζοντας να περισσεύει πολύ τριγύρω, κι όταν ρίξουμε τη γέμιση γυρίζουμε τις άκρες και μισοσκεπάζουν την πίτα αφήνοντας ανοιχτό το κέντρο. Εκεί πασπαλίζουμε έξτρα γραβιέρα ή παρμεζάνα και γίνεται εμφανίσιμη! Αν έχουμε μεγάλη ταρτιέρα γίνεται ωραία τάρτα με τυριά και κοτόπουλο (χτυπάμε επιπλέον κι ένα αυγό από πάνω να κάνει κρούστα) έχοντας σαν βάση το φύλλο αντί της κλασικής και μη εξαιρετέας ζύμης μπριζέ!
Υλικά
-
ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ
-
1 ποτήρι χλιαρό νερό
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. γλυκάνισο
-
αλάτι-πιπέρι
-
ξύσμα λεμονιού
-
ελάχιστο ξίδι
-
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
-
ΓΕΜΙΣΗ
-
300 γρ. μαγειρεμένο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο και σε μικρά κομματάκια*
-
300 γρ. ανθότυρο
-
100 γρ. φέτα
-
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα της αρεσκείας σας (π.χ. κασέρι, γραβιέρα, γκούντα)
-
3 αυγά χτυπημένα με λίγο γάλα
-
1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (ή βασιλικός ή δυόσμος φρέσκος)
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-
αλάτι-πιπέρι
-
ξύσμα λεμονιού
-
1 κ.σ. μουστάρδα dijon
-
1/2 πιπεριά πράσινη και 1/2 κόκκινη γλυκιά, κομμένες κυβάκια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε λεκανάκι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα.
-
2
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης πολύ καλά.
-
3
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί κουζίνας και ανοίγουμε τη μισή ζύμη σε φύλλο, καλά αλευρωμένο από κάτω. Το στρώνουμε στο ταψί (να περισσεύει στα τοιχώματα για να μπορούμε να κλείσουμε καλά την πίτα).
-
4
Απλώνουμε παντού τη γέμιση και αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με γάλα.
-
5
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και τη βάζουμε πάνω από τη γέμιση, κολλώντας και γυρίζοντας τις άκρες να κλείσει καλά η πίτα.
-
6
Χαράζουμε σε κομμάτια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C για 45-50' (ξεκινώ πάνω-κάτω και στο μισό χρόνο το γυρίζω σε αέρα και τα τελευταία 10' μόνο κάτω)
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια