Κουνέλι στη γάστρα
Το κουνέλι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Τα 100 γραμμάρια κουνελιού έχουν μόνο 197 θερμίδες. Περιέχουν μόνο 8 γραμμάρια λίπους και λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε νερό αποδίδουν 29 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, Β6, Νιασίνης και Φωσφόρου. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, απαραίτητα λιπαρά οξέα για το οργανισμό, ενώ μπορεί να καλύψει το 55% των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο. Δυστυχώς πολλοί το έχουν συνδιάσει μόνο με το στιφάδο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το κουνέλι μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους όπως λεμονάτο, τηγανητό, βραστό, ψητό, στη γάστρα, φρικασέ, κοκκινιστό, κρασάτο, στη σχάρα ακόμα και σουβλιστό ή γεμιστό με τυρί. Έχοντας ταξιδέψει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, έχω γευτεί κουνέλι με όλους τους πιο πάνω τρόπους, κατέγραψα τις καλύτερες συνταγές τις οποίες χρησιμοποιώ και θα σας τις παρουσιάσω στην πορεία, αρχίζοντας με αυτήν της γάστρας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συγκεκριμένη συνταγή την κάνω ώς επί το πλείστον στον ξυλόφουρνο. Εάν έχετε δοκιμάστε το. Παίρνει άλλα αρώματα εκεί. Θέλει περισσότερη προσοχή αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το αφήνουμε σε νερό με 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι για 1 με 2 ώρες.
-
2
Τεμαχίζουμε όπως επιθυμούμε.Εγώ το κόβω σε 8 χορταστικά κομμάτια και αφαιρώ το συκώτι, καρδιά, νεφρά και πνευμόνια, γιατί τα προτιμώ τηγανιτά, μεζέ με τσιπουράκι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
-
3
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις τομάτες και την πιπεριά.Τοποθετούμε τα κομμάτια του κουνελιού στην γάστρα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση, λίγο νεράκι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 180 βαθμούς για μιάμιση περίπου ώρα.Κατά την διάρκεια, και ενώ πίνουμε το τσιπουράκι με τα τηγανιτά εντόσθια όπως είπα πιο πριν, ελέγχουμε, γυρνάμε τα κομμάτια για να ψηθούν ομοιόμορφα και και εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.
-
4
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ξεσκεπάζουμε την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 με 10 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανιστό.Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, ρύζι, ή σκέτο με σαλάτα εποχής.Καλή σας όρεξη.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια