ggr
ggr @george
Athens

Μικρά κομμάτια κουνελιού, σιγομαγειρεμένα μέσα σε γλυκό κρασάκι και λάδι, αρωματισμένα με –λιγότερο ή περισσότερο γερές δόσεις- δενδρολίβανου, φασκόμηλου και σκόρδου, μετατρέπονται σε “γλύκισμα”. Το κρέας του απορροφά το γλυκό κρασί, “ντύνεται” με τα αρώματα και αποκτά μία υπέροχα πικάντικη και μελένια γεύση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή (πλην της προσθήκης του γλυκού κρασιού) είναι όπως είχε την καλοσύνη να μου την περιγράψει η Andreina, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Sireno, στη Ρώμη.Η αρχική συνταγή είχε μόνο λευκό ξηρό κρασί. Η έλλειψη ικανής ποσότητας στο σπίτι με έκανε να προσθέσω και ένα ποτήρι γλυκό (κόκκινο) κρασί. Δεν το μετάνιωσα και έτσι σας τη μεταφέρω. .Υπάρχει και η “κόκκινη” εκδοχή του φαγητού, με τη προσθήκη ντομάτας (500 γρ. φρέσκιας, ξεφλουδισμένης και κομμένης σε χοντρά κομμάτια ντομάτας, που προστίθεται στη κατσαρόλα μετά από περίπου μισή ώρα μαγειρέματος). .Επίσης, οι πιο μερακλήδες, θα τολμήσουμε και μία εκδοχή με μανιτάρια. Σε άλλο τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια μας (300 - 350 γρ.), κομμένα σε φέτες, μαζί με μία σκελίδα σκόρδο που έχω “τσακίσει” ελαφρά για να βγάζει τα αρώματά της, μέσα σε δυό κουταλιές ελαιόλαδο. Αφαιρώ το σκόρδο, προσθέτω τα μανιτάρια στη κατσαρόλα μου μετά από περίπου μισή ώρα μαγειρέματος και συνεχίζω όπως πιο πάνω. . Ίσως το “πέστο των αρωματικών” να πέσει σε κάποιους βαρύ. Θα μπορούσαμε, αντί να το λιώσουμε στο γουδί (ή το μίξερ), να δουλέψουμε τα αρώματά μας με το χέρι, συμπιέζοντας μέσα στα δάκτυλα το σκόρδο μαζί με το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο και λίγο λάδι, να βγάλει το άρωμά του, αυτό καλά και για κάποια λεπτά, και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε το σκόρδο και να κρατήσουμε για το φαγητό μας μόνο τα υπόλοιπα……Φιλί χωρίς μουστάκι …..

https://www.youtube.com/watch?v=J8H3otId2G4

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

110 Minutes
2-3 άτομα
  1. 1 κουνέλι (ε, τώρα, τι βάρος να έχει ένα κουνέλι, γύρω στο κιλό, κάτι παραπάνω)
  2. 2 σκελίδες σκόρδο
  3. δενδρολίβανο
  4. ελαιόλαδο (από το καλύτερο)
  5. ξύδι (ομοίως)
  6. 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  7. 1 ποτήρι κρασιού γλυκό κόκκινο κρασί (μαυροδάφνη)
  8. αλάτι
  9. πιπέρι (ή, ίσως, καυτερή πιπερίτσα)
  10. Για τη σάλτσα των αρωματικών
  11. 2 σκελίδες σκόρδο
  12. δενδρολίβανο
  13. φασκόμηλο
  14. λίγο ελαιόλαδο
  15. σταγόνες από ξύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε το κουνέλι μας σε μερίδες, ή ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κάνει.

  2. 2

    Και στις δύο περιπτώσεις θέλει λίγο προσοχή για να έχουμε “καθαρά” σπασίματα στα κόκκαλα και να αποφύγουμε τα μικρά θραύσματα στο φαγητό.

  3. 3

    Βάζουμε το κουνέλι μας από βραδύς σε νερό με λίγο ξύδι για να απομακρύνει την όποια μυρωδιά του κρέατος.

  4. 4

    Την επομένη, πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα, πλένουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος και τα στραγγίζουμε. Υπάρχει κόσμος που τους αφαιρεί και αυτό το νερό που έχει κατακρατήσει το κρέας από το ολονύκτιο μούλιασμα (βάζοντας τα κομμάτια στη κατσαρόλα –χωρίς κάποιο υγρό- και αφήνοντάς τη στο μάτι για λίγα λεπτά για να εξατμισθεί το νερό). Εγώ, ακολουθώντας τις προτροπές της Ρίνας, δεν το κάνω.

  5. 5

    Ρίχνουμε λάδι σε μία φαρδιά κατσαρόλα (ή μεγάλο και βαθύ τηγάνι) και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις δύο σκελίδες σκόρδο, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι (εάν έχετε καυτερή πιπερίτσα, ακόμη καλύτερα) για να αρωματίσουμε το λάδι μας.

  6. 6

    Μετά από 2-3 λεπτά τοποθετούμε στη κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και τα αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα, να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Θα μας πάρει 10 με 15 λεπτά.

  7. 7

    Αρχίζουμε τότε να ετοιμάζουμε τη σαλτσούλα μας. Προσθέτουμε το 1 ποτήρι λευκό κρασί και, περίπου 1/3 του ποτηριού ξύδι. Να είναι καλής ποιότητας. Προσθέτουμε και 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, προς το γλυκό, μια μαυροδάφνη ας πούμε. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για να ενσωματωθούν λάδι, κρασί και ξύδι.

  8. 8

    Χαμηλώνουμε την ένταση, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευθεί για μιάμιση, περίπου, ώρα. Ελέγχουμε πότε – πότε για νερό και, εάν χρειάζεται, προσθέτουμε. Με μέτρο, γιατί θέλουμε η σαλτσούλα να αρχίσει να καραμελώνει ελαφρά προς το τέλος. Επίσης, προς το τέλος ελέγχουμε εάν έχει γίνει το κρέας, και αναλόγως μειώνουμε ή παρατείνουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

  9. 9

    Πριν τελειώσει το μαγείρεμα ετοιμάζουμε τα αρωματικά με τα οποία θα αλείψουμε το κρέας μας.

  10. 10

    Σε ένα γουδί (ή μίξερ χειρός) ρίχνουμε δύο σκελίδες σκόρδο, τα φυλλαράκια από δύο κλαδάκια δενδρολίβανο, μία πρέζα φασκόμηλο, λίγο λάδι και κάποιες σταγόνες ξύδι. Εάν δουλέψετε με γουδί, το λάδι και το ξύδι πρέπει να πέφτουν λίγο-λίγο, για να μπορούν να δουλευτούν τα υλικά μας (μη γίνουν ….. σούπα και δεν δουλεύονται).

  11. 11

    Κτυπούμε με το γουδοχέρι για 2-3 λεπτά, μέχρι να λυόσουν και ενωθούν το σκόρδο, τα αρωματικά φυτά και το λαδόξυδο και πάρουμε ένα “πέστο αρωματικών”. Προσθέτοντας τρίχα-τρίχα και άλλο λάδι, αραιώνουμε το “πέστο” μας μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε και να δουλεύεται, να απλώνεται πάνω στο κρέας (δείτε “μυστικά” πιο κάτω).

  12. 12

    Όταν το κρέας μας είναι έτοιμο, σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα, ρίχνουμε από τη σαλτσούλα της κατσαρόλα, που έχει μισο-καραμελώσει, αλείφουμε τα κομμάτια μας με το αραιωμένο “πέστο αρωματικών” (ή το τοποθετούμε, με κουταλάκι, σε μικρές δόσεις πάνω στα κομμάτια, εάν είναι πιο σφικτό).

  13. 13

    Συνοδεύουμε το πιάτο μας με ωμά ή σωταρισμένα λαχανικά ή με ένα ωραίο πουρέ πατάτας. Ή και με τα δύο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (12)

dip
dip @cook_8454966
Μπραβο ggr φαινεται καταπληκτικη συνταγη θα την φτιαξω σιγουρα αλλα και μονο για την περιγραφη πεντε πιρουνακια.Ευχαριστουμε

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens