Κουνουπίδι ψητό, agrodolce (γλυκόξινο)

Μαγειρεύτηκε 6 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Σας... έχω ταράξει στο κουνουπίδι, τελευταία. Το ξέρω και δεν νοιώθω και πολύ καλά.Μέχρι λίγους μήνες νωρίτερα, εάν έμπαινα σε ένα site και διαπίστωνα τόση “κουνουπιδολαγνεία”, θα το είχα βάλει στα πόδια και δεν θα ξαναπατούσα ποτέ. Μην το κάνετε !!! Πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ότι υπάρχουν εξαιρετικοί τρόποι να μαγειρέψει κανείς κουνουπίδι, χωρίς να ανακατεύεται το “είναι του” από την μυρωδιά του.Χάρις σε μία τηλεοπτική εκπομπή της Ελένης Ψιχούλη, στον ΣΚΑΙ, ανακάλυψη (και λατρέψαμε οικογενειακώς) το “κουνουπιδότο”. Είτε με μανιτάρια, τυριά και σαφράν, είτε με φιλετάκια κοτόπουλο, σε μία εξαιρετική κρούστα από μουστάρδα και φυστίκια αιγίνης, είναι ένα πιάτο νοστιμότατο και εντυπωσιακό όταν εμφανίζεται στο τραπέζι. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται (και ασφαλώς δεν...“οσφραίνεται”) τι πράγμα είναι. Η ομοιότητα, οπτικά, με το ριζότο είναι εντυπωσιακή!!!Αλλά βρήκα και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές, κάποιες από τις οποίες μοιράσθηκα και μέσα από το site. Όπως αυτή η ωραία (και γιορτινή) “πικάντικη σαλάτα, μαζί με παντζάρι και καυτερή πιπερίτσα”)Δείτε και αυτή τη σημερινή, μία γλυκόξινη εκδοχή του ψητού κουνουπιδιού και απολαύστε την σαν συνοδευτικό πιάτων με κρέας, ιδιαίτερα κάποιων με όχι πολύ έντονες γεύσεις (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.α.)

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Όπως γράφω, μισή ώρα είναι αρκετή για να απορροφήσει το κουνουπίδι τα υγρά του μαριναρίσματος. Εάν όμως θέλετε, εάν έχετε τον χρόνο, μπορείτε να το αφήσετε και δύο και τρεις ώρες, ανακατεύοντας πότε πότε (ή και όλη τη νύκτα στο ψυγείο). Έτσι, θα απορροφήσει περισσότερο τα υγρά και θα είναι πιο νόστιμο.Είναι πολύ νόστιμο και με μπρόκολο στη θέση του κουνουπιδιού. Ή και ταυτόχρονα (δείτε φωτογραφία στο βήμα 12)Το πιάτο συνοδεύεται πολύ ωραία, και στις δύο παραλλαγές του, με ένα σπυρωτό ρυζάκι. Αύριο όμως σκέπτομαι να το δοκιμάσω και σε σαλάτα !!! Δεν είπαμε ότι είναι νόστιμο και κρύο ; Ε, λοιπόν, θα το δοκιμάσω, σε σαλάτα κρύα, παρέα και με παντζάρι. Έχω βρει και το γιορτινό concept του πιάτου!! “Πικάντικη Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κουνουπίδι και παντζάρι”) À bientôt !!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4 άτομα
  1. 1 μέτριο κουνουπίδι
  2. 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
  3. 6 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  4. 1 κ.σ. σκούρα ζάχαρη
  5. 2 κ.γ. σκόνη curry
  6. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφαιρούμε τα φύλλα από το κουνουπίδι (δεν τα πετάμε όμως, μαθαίνω ότι είναι πολύ πλούσια σε χλωροφύλλη, κρατήστε τα για κανέναν ζωμό), αφαιρούμε και το κοτσάνι και το χωρίζουμε σε τουφίτσες μέτριου μεγέθους.

  2. 2

    Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φλυτζάνι

  3. 3

    Και προσθέτουμε τις δύο κουταλίτσες το curry, προσπαθώντας να το διαλύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε μέσα στο λάδι.

  4. 4

    Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  5. 5

    Βουτάμε μέσα σε αυτό το υγρό, μία μία, τις τουφίτσες του κουνουπιδιού, κρατώντας τες από την άκρη του μικρού κοτσανιού τους,

  6. 6

    Και μία μία πάλι τις τοποθετούμε σε ένα ευρύχωρο μπολ (ή και κατευθείαν στο πυρίμαχο σκεύος όπου θα τις ψήσουμε στη συνέχεια).

  7. 7

    Στο τέλος ανακατεύουμε και πάλι καλά τούφες και υγρό ώστε, όσο από αυτό έχει κυλήσει στον πάτο του μπολ να ξαναβρέξει τις τουφίτσες, τις περιχύνουμε και από πάνω με όσο έχει περισσέψει μέσα στο φλυτζάνι (θα “περισώσουμε” έτσι και όσα θρύμματα έχει μείνει μέσα στο υγρό)

  8. 8

    Και, αφού σκεπάσουμε το μπολ, αφήνουμε το κουνουπίδι να μαριναριστεί για κάποια ώρα (εάν δεν έχετε χρόνο, αρκεί και μισή ώρα). Δείτε “Μυστικά” [1]

  9. 9

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο. Βάζουμε τις μαριναρισμένες τουφίτσες του κουνουπιδιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τις περιχύνουμε με το υγρό όπου μαριναρίσθηκαν και τις αλατίζουμε ελαφρά.

  10. 10

    Ψήνουμε για μισή ωρίτσα, μέχρι οι τούφες θα πάρουν ένα (πραγματικά καταπληκτικό!!) χρυσαφί χρώμα.

  11. 11

    Μπορείτε κάλλιστα να το συνδυάσετε και με τούφες μπρόκολλου Από γευστικής άποψης είναι πολύ κοντά και από συνδυασμό χρωμάτων, πανδαισία ! Είναι πολύ νόστιμο (θεέ μου!! τι λέω; δεν είμαι πια εγώ.....) τόσο χλιαρό όσο και κρύο (άρα μπορείτε να το ετοιμάσετε και από πριν και να το έχετε στο ψυγείο).

Αντιδράσεις

Cooksnaps (6)

Σχόλια (7)

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ @mary_lou13
Το ξαναέκανα και για αλλη μια φορά το τιμήσαμε!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens