amande
amande @cook_8495536

Φιρίκια βρασμένα σε κρασί, ελαφρύ, ωραίο και δροσιστικό γλυκό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι απο το twominutesangie.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
12 άτομα
  1. 12-14 φυρίκια
  2. 0.5 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  3. 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  4. τη φλούδα από μισό πορτοκάλι και μισό περγαμόντο (ή μόνο πορτοκάλι αλλά όχι λεμόνι) ή δυό φέτες πορτοκάλι
  5. 1 μικρό ξυλαράκι κανέλλας
  6. 2 γαρύφαλλα
  7. 4 γεμάτες κουταλιές σούπας ζάχαρη
  8. 1 μικρό φυλλαράκι αρμπαρόριζα (προαιρετικό)
  9. Για το σερβίρισμα
  10. αμύγδαλο φιλέ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια και όσο τα καθαρίζουμε τα αφήνουμε σε μπολ με κρύο νερό και το χυμό ενός λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

  2. 2

    Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο (το ίδιο που χησιμοποιούμε και για την αφαίρεση ψίχας κολοκυθιού). Τα κρατάμε καλά στην παλάμη μας για να μη μας σπάσουν. Αν δεν έχουμε το εργαλείο, τότε τα αφήνουμε με τα κουκούτσια- δεν τα κόβουμε στη μέση για να αφαιρεσουμε τα κουκούτσια αλλά τα κρατάμε ολόκληρα για να σταθούν στη πιατέλα όμορφα.

  3. 3

    Βάζουμε τα καθαρισμένα φιρίκια σε απλωτή ρηχή κατσαρόλα πλαγιαστά.

  4. 4

    Γεμίζουμε με το κρασί έτσι ώστε να τα καλύπτει μέχρι τη μέση.

  5. 5

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις φλούδες εσπεριδοειδών και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά, μέχρι να τρυπάμε τη σάρκα των μήλων με μια οδοντογλυφίδα και να περνά στην απέναντι πλευρά του φρούτου.

  6. 6

    Κατά το βράσιμο περιλούουμε τακτικά το κρασί πάνω στα φιρίκια ή τα γυρνάμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά τους με δύο κουτάλια της σούπας προσέχοντας να μην τα σπάσουμε.

  7. 7

    Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε όρθια σε μιά πιατέλα. Αν κάποιο έχει χάσει το σχήμα του ή έσπασε το λιώνουμε με ένα πηρούνι μέσα στο κρασί-θα μας βοηθήσει να δέσει το σιρόπι μας.

  8. 8

    Ανεβάζουμε τη φωτιά στο πιο δυνατό και προσθέτουμε, στο κρασί με τα μπαχαρικά και τις φλούδες, τη ζάχαρη.

  9. 9

    Βράζουμε για μόλις πέντε λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το πιο πολύ κρασί και να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

  10. 10

    Χύνουμε το σιρόπι πάνω στα φιρίκια γεμίζοντας τον πάτο της πιατέλας με το όμορφο κόκκινο κρασάτο σιρόπι.

  11. 11

    Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε θερμοκρασία δωματίου

  12. 12

    Και μετά βάζουμε τα φρούτα στο ψυγείο. Κρατάνε μία ημέρα το πολύ στο ψυγείο, μετά αρχίζουν και ζαρώνουν.

  13. 13

    Αν θέλουμε σερβίρουμε γεμίζοντάς τα με χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (του ταιριάζει υπέροχα) και διακοσμώντας με ένα δυο αμυγδαλάκια φιλέ ελαφρά καβουρντισμένα και ελάχιστη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).

Αντιδράσεις

Σχόλια (7)

μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
Οι ερωτήσεις έχουν ως εξής : α) όσα περισσέψουν τα βάζω σε κεκκάκι μετά ? β) καμμιά εναλλακτική του αστεροειδούς ?

Από

amande
amande @cook_8495536
στις