κύρια φωτογραφία συνταγής Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  2. 1/2 κιλό αρνί ψιλοκομμένο
  3. 1/2 κιλό χοιρινό ψιλοκομμένο
  4. 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  5. 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  6. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  7. 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μαιντανό ψιλοκομμένο
  8. 1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ
  9. 2-3 σκελίδες σκόρδο
  10. 1 φλυτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
  11. Αλάτι - πιπέρι
  12. Λίγη ματζουράνα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σοτάρουμε με λίγο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

  2. 2

    Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα πολλά υγρά.

  3. 3

    Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματάκια, το ρύζι, το μαιντανό, την ματζουράνα, αλάτι - πιπέρι και το τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά).

  4. 4

    Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.

  5. 5

    Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα (καλά λαδωμένα), αδειάζουμε την γέμιση και σκέπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (επίσης καλά λαδωμένα).

  6. 6

    Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά.

Σχόλια (6)

sonrisa
sonrisa @cook_8450382
ΚΕΡΑΣΑΚΙ δεν ξέρω αν έχεις καταγωγή από Κεφαλονιά ούτε δοκίμασα τη συνταγή σου. Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμη και κάποια στιγμή θα τη φτιάξω όπως προτείνεις. Ως γνήσια Κεφαλονίτισσα πάντως έχω να σχολιάσω ότι συνήθως στην κρεατόπιτα βάζουμε κατσίκι ή αρνί (μπούτι).Σπάνια θα μπει χοιρινό.Μπορεί να γίνει επίσης και με μοσχάρι. Μάλιστα επειδή το κατσίκι και το αρνί είναι μαλακά ως κρέατα συνήθως δεν τα βράζουμε, αλλά τα κόβουμε σε κομματάκια (όχι πολύ πολύ μικρά,να φαίνονται). Αν βάλετε μοσχάρι, θέλει λίγο μαγείρεμα πριν. Προσοχή να βγάλετε τα τυχόν κοκκαλάκια από το κρέας.Επίσης ρύζι εμείς πάντα βάζουμε αυτό που κάνει και για το πιλάφι. Αντί κονκασέ συνήθως προσθέτουμε πελτέ διαλυμένο σε κρασί. Ελάχιστη κανελίτσα του πάει πάρα πολύ. Η γιαγιά μου μάλιστα προσθέτει πάντα μία πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια (ωμή όπως όλα τα υπόλοιπα), καθώς και ένα κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ψιλοκομμένη).Η μαντζουράνα ή ο σάψιχος (στα Κεφαλονίτικα) είναι βασικό μυρωδικό για αυτήν την πίτα. Η κρεατόπιτα αποτελεί ένα κύριο πιάτο και σε καμία περίπτωση δεν είναι λεπτή όπως κάποιες χορτόπιτες, τυρόπιτες κλπ. Το φύλλο αν το φτιάξετε (είναι πολύ καλύτερη με σπιτικό φύλλο) πρέπει να είναι κι αυτό όχι πολύ λεπτό, αλλά πιο χοντρουλό (η ζύμη να είναι εύπλαστη και κάπως μαλακή). Η γιαγιά μου στο φύλλο βάζει αλεύρι μπλε, μπέικιν, 1 αυγό, λίγο κρασί, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και φυσικά νερό. Πριν ψήσουμε την πίτα μας, σίγουρα τη χαράζουμε όπως γράφεις και επίσης ραντίζουμε με νεράκι και λίγο λάδι την επιφάνεια (πολλές φορές ρίχνουμε και λίγο πιπέρι από πάνω). Ομολογουμένως είναι από τα πιο τυπικά φαγητά της Κεφαλονιάς (ίσως το πιο τυπικό μαζί με την αλιάδα-τη σκορδαλιά), τέλειο και πεντανόστιμο. Βαθμολογώ γιατί αξίζει 5 πηρουνάκια και χωρίς δοκιμή.

Από

ΚΕΡΑΣΑΚΙ
ΚΕΡΑΣΑΚΙ @cook_8453613
στις
,ΕΛΛΑΔΑ