Κρέμα από φραγκόσυκα

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
,

Περιγραφή

Είναι ένα πολύ ελαφρύ γλυκό, καθαρά καλοκαιρινό (εκτός και αν εισάγετε τα φραγκόσυκά σας, από το Μεξικό, μέσα στο καταχείμωνο) και με ελάχιστες θερμίδες.
Ναι, δεν έχει αυγά, είναι δροσιστικό, δεν έχει ούτε ζάχαρη, δεν θα σας επιβαρύνει με πάνω από 50 θερμίδες στη μερίδα, φτιάξτε το και απολαύστε το, λοιπόν, χωρίς τύψεις. Θα μπορούσε να γίνει ακόμα και χωρίς γάλα, δείτε στα “Μυστικά”.
Ακόμη και εδώ, στη θάλασσα, χωρίς βασικά εργαλεία κουζίνας, ήταν πολύ εύκολη η παρασκευή της. Μηδενικό το κόστος της (τα φραγκόσυκα λες και ...“με περίμεναν όλη τους τη ζωή” να τα κόψω) και δροσιστικότατη η γεύση της.
Κρέμα από φραγκόσυκα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 9-10 γρ (1 1/2 κουταλιά) ψιλό σιμιγδάλι
  • 6 φραγκόσυκα
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 1/2 ποτήρι γάλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορες κρέμες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Γάλα
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 25' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα. Είναι ασφαλώς το μόνο σημείο που θέλει λίγο προσοχή, για να μην έχουμε ...δράματα. (Δείτε : Βήμα-βήμα οδηγίες για το “Πως καθαρίζουμε φραγκόσυκα”)
Βήμα 2
2) Κόβουμε την καθαρισμένη σάρκα τους σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι,
Βήμα 3
3) και την σιγοβράζουμε, με μισό ποτήρι νερό, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν καλά και να διαλύονται. Ίσως χρειασθεί να ξαφρίσουμε με τρυπητή κουτάλα.
Βήμα 4
4) Αφού χλιαρύνει, περνούμε τη σάρκα τους από λεπτή σήτα ή τον μύλο των λαχανικών (στη λεπτή διάτρηση) για να απομακρύνουμε τα (άπειρα) σπόρια της.
Βήμα 5
5) Ξαναβάζουμε τον πολτό των φρούτων στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο με μισό ποτήρι γάλα αυτή τη φορά,
Βήμα 6
6) και το 1 1/2 κουτάλι του γλυκού σιμιγδάλι, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Βήμα 7
7) Η ξετρελαμένη με τη βανίλια κόρη μου, πρόσθεσε ένα σωληνάριο. Εάν σας αρέσει, βάλτε και εσείς, η βανίλια ...πάει παντού.
Βήμα 8
8) Εάν όμως θέλετε πραγματικά να “ξεφύγετε”, προσθέστε στη κρέμα λίγο κακάο !!!
Βήμα 9
9) Την σερβίρουμε σε κουπίτσες που, αφού χλιαρύνουν, τις βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον μία ωρίτσα.
Βήμα 10
10) Η κρέμα σε φυσικό χρώμα,
Βήμα 11
11) και μετά τη προσθήκη του κακάο.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Όλη η διαδικασία καθαρισμού τους γίνεται με γάντια, για να αποφύγουμε τα λεπτά-λεπτά, σχεδόν αόρατα αγκαθάκια που έχουν τα φρούτα στη φλούδα τους. Είναι ικανά να σας χαλάσουν όλη τη διάθεση, αλλά μόνο εάν δεν προσέξετε. Ακόμη και ένας άγαρμπος σαν και μένα, με λίγη προσοχή, ελάχιστο εξοπλισμό (ελαστικά γάντια) και ακολουθώντας τις οδηγίες, τα καθαρίζει πολύ εύκολα. Εάν μάλιστα ακολουθήσετε τις οδηγίες βήμα-βήμα για το “Πως καθαρίζουμε φραγκόσυκα”, θα διαπιστώσετε ότι το καθάρισμά τους είναι πιο γρήγορο και από εκείνο ενός μήλου.
Εάν όμως, παρ’ ελπίδα, κάποια αγκαθάκια …παρεισφρήσουν και μέσα από τα γάντια, βρέξτε τα χέρια σας με νερό και στη συνέχεια σαπουνίστε τα με κρεμοσάπουνο. Σαπουνίστε τα για 1-2 λεπτά, χωρίς να απομακρύνετε το κρεμοσάπουνο με νερό. Κατόπιν ξεπλύνετέ τα και θα διαπιστώσετε πως τα ενοχλητικά microαγκαθάκια θα έχουν εξαφανισθεί. Κάποια γιαγιά με συμβούλεψε να τα αλείψω με λάδι (οι παλαιότεροι έτσι τα απομάκρυναν), επειδή όμως δεν ήθελα να λαδωθώ, επέλεξα το πιο κοντινό του ανάλογο, το κρεμοσάπουνο, και δεν έπεσα έξω.
Εάν θέλετε κάποια ακόμη στοιχεία για αυτό το παρεξηγημένο φρούτο, ιδού τα : Κάθε κιλό (1.000 γρ) φρούτου περιέχουν 875,5 γρ νερό, 7 γρ πρωτείνης, 5 γρ λιπαρών και 96 γρ υδατάνθρακες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, κυρίως σε ασβέστιο και φώσφορο. Αποδίδει μόλις 41 θερμίδες τα 100 γρ. Μας ήρθε, ήδη από τις πρώτες αποστολές του Χριστόφορου Κολόμβου, από το Μεξικό όπου, για τους Αζτέκους θεωρείτο ιερό φυτό. Το όνομα με το οποίο ήταν γνωστό ήταν nopalli και μάλιστα έδωσε το όνομά του στη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας τους Tenochtitlán, γνωστή για την αφθονία αυτής της ποικιλίας κάκτου.
Άποψή μου : Δεν με ξετρέλανε... Ήταν δροσιστική, μύριζε όμορφα, είναι φρουτένια γεύση, αλλά ...δεν παύει να είναι κρεμούλα !!! Ίσως λίγο λεμόνι να κάνει τη διαφορά.

Σχετικές συνταγές

    5 Όλα

    #
    Σχόλιο από annaxristos, 13-9-12  
    ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΡΟΥΤΑ!
    #
    Σχόλιο από annaxristos, 2-10-12  
    τα φραγκόσυκα έδωσαν στην κρέμα πολύ έντονη γεύση και άρωμα!
    #
    Σχόλιο από HONEST, 23-8-13  
    το καθαρισμα του φραγκοσυκου ειναι πολυ ευκολο με μαχαιροπηρουνο.
    καρφωνουμε το φραγκοσυκο επιφανιακα καθετα προς τις ακρες
    αφαιρουμε τα ακρα οπως το καρπουζι
    παιρναμε το μαχαιρι αναμεσα στα δοντια του πηρουνιου
    ''ξετυλιγουμε'' το φραγκοσυκο απο το δερμα του με το πηρουνι
    το φραγκοσυκο θελει προσοχη στο μαζεμα,θα πρεπει να γινεται χωρις ηλιο (ζεστη) πολυ πρωι η το σουρουπο,γιατι με την ζεστη τα αγκαθακια πεταγονται (αμυντικο συστημα φυτου)
    #
    Σχόλιο από ggr, 30-8-13  
    HONEST, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
    Ειδικά τώρα, που επέστρεψα με ένα κιβώτια φρεσκοκομμένα φραγκόσυκα !!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 12-9-14  
    Ο βαθμός δυσκολίας αναφέρεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο καθάρισμα των φραγκόσυκων, που θέλει προσεκτικές κινήσεις για να μην έχουμε κλάματα.....
    Κατά τα άλλα, η συνταγή είναι για αρχάριους.

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από annaxristos, 13-9-12  
    ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΡΟΥΤΑ!
    #
    Σχόλιο από annaxristos, 2-10-12  
    τα φραγκόσυκα έδωσαν στην κρέμα πολύ έντονη γεύση και άρωμα!
    #
    Σχόλιο από HONEST, 23-8-13  
    το καθαρισμα του φραγκοσυκου ειναι πολυ ευκολο με μαχαιροπηρουνο.
    καρφωνουμε το φραγκοσυκο επιφανιακα καθετα προς τις ακρες
    αφαιρουμε τα ακρα οπως το καρπουζι
    παιρναμε το μαχαιρι αναμεσα στα δοντια του πηρουνιου
    ''ξετυλιγουμε'' το φραγκοσυκο απο το δερμα του με το πηρουνι
    το φραγκοσυκο θελει προσοχη στο μαζεμα,θα πρεπει να γινεται χωρις ηλιο (ζεστη) πολυ πρωι η το σουρουπο,γιατι με την ζεστη τα αγκαθακια πεταγονται (αμυντικο συστημα φυτου)

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 30-8-13  
    HONEST, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
    Ειδικά τώρα, που επέστρεψα με ένα κιβώτια φρεσκοκομμένα φραγκόσυκα !!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 12-9-14  
    Ο βαθμός δυσκολίας αναφέρεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο καθάρισμα των φραγκόσυκων, που θέλει προσεκτικές κινήσεις για να μην έχουμε κλάματα.....
    Κατά τα άλλα, η συνταγή είναι για αρχάριους.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς καθαρίζουμε φραγκόσυκα
    Προστέθηκε από ggr
    5
           
           
    (4)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Φραγκόσυκα
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της stachd
    να κοιτάξω...
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της ζεν σ.