Κρέμα βουτύρου για διακόσμηση κέικ
Με την κρέμα αυτή μπορούμε να καλύψουμε το κέικ ή να σχηματίσουμε με το κορνέ μας όποια διακόσμηση θέλουμε. Μπορούμε φυσικά να τη χρησιμοποιήσουμε και ως γέμιση σε τούρτες. Στα αγγλικά θα τη βρείτε ως buttercream, δηλαδή βουτυρόκρεμα.
Για να βγει άσπρη η βουτυρόκρεμα θέλει αρκετό χτύπημα το βούτυρο και θέλει να διαλέξετε κάποια μάρκα που να είναι πιο λευκή από μόνη της. Η συνταγή έλεγε βούτυρο και shortening, αλλά στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί, οπότε βάζουμε μαργαρίνη. Μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία, ανάλογα με το γούστο σας και πόσο γεύση βουτύρου θέλετε να έχει.
Για να γίνει σοκολάτα, προσθέτουμε 90 γρ. λιωμένη κουβερτούρα και άλλη μια κ.σ. γάλα ή νερό.
Υλικά
-
1/2 φλ. βούτυρο (115γρ)
-
1/2 φλ. μαργαρίνη (ΟΧΙ σοφτ) (115γρ)
-
4 φλ. άχνη ζάχαρη (500γρ)
-
2 κ.σ. γάλα ή νερό
-
1 κ.γ. βανίλια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια.
-
2
Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Όσο περισσότερο τη χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
-
3
Μπορούμε φυσικά να χρωματίσουμε την κρέμα προσθέτοντας σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Χωρίζουμε την κρέμα σε μπολάκια ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλουμε, βάζουμε χρώμα στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε. Καλό θα είναι τα χρώματα να είναι σε μορφή πάστας για να μην αραιώσουν την κρέμα.
-
4
Με αυτή τη συνταγή έχουμε 3 φλ. σφιχτή κρέμα. Με τη σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε λουλούδια που πρέπει να σταθούν τα πέταλά τους όρθια. Εάν δεν είναι αρκετά σφιχτή, τα πέταλα θα πέφτουν. Εάν δείτε πως η κρέμα "σπάει" καθώς την βγάζετε από το κορνέ, είναι μάλλον πολύ σφιχτή.
-
5
Για μέτρια σφιχτή κρέμα, προσθέτουμε 1 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας. Με την μέτρια σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε τα περισσότερα σχέδια με το κορνέ (αστεράκια, πέταλα, κοχύλια κλπ).
-
6
Για αραιή κρέμα προσθέτουμε 2 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας. Με αραιή προς μέτρια κρέμα καλύπτουμε κέικ. Με αραιή κρέμα κάνουμε σχέδια όπως τα φύλλα και γράφουμε με την λεπτή μύτη. Αλλιώς τα φύλλα και τα γράμματα θα σπάνε.
-
7
Γενικά αν η κρέμα σας είναι πολύ σφιχτή προσθέσετε υγρό, αν είναι πολύ αραιή προσθέστε άχνη ζάχαρη.
Σχόλια (189)