Κρέπες με μπύρα, όπως τις κάνουν στα μέρη των Ch'tis

22 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Δεν ξέρω εάν έτυχε να δείτε ένα γαλλικό κωμικό film, όχι πολύ παλιό, του 2008, με τη ζωή ενός Παριζιάνου υπαλλήλου των γαλλικών ταχυδρομείων που μετατέθηκε και πήγε να ζήσει στην περιοχή των Ch'tis, στο μακρινό γαλλικό βορρά, στη περιοχή "Nord-Pas-De-Calais”, στα σύνορα με το Βέλγιο, με τις πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, τους χαρακτηριστικούς κατοίκους, με την επίσης χαρακτηριστική “αφέλειά” τους και την ακόμη πιο χαρακτηριστική διάλεκτο, τα “Picard”.  Η ταινία λεγόταν “Bienvenue chez les Ch'tis” (το 2010 ακολούθησε και η ιταλική εκδοχή της, το “Benvenuti Al Sud”, μόνο που σε αυτήν ο ταχυδρομικός υπάλληλος μετατίθεται από τον πλούσιο, τον “πολύ” και υπερόπτη ιταλικό βορρά (Μιλάνο) στον “υποανάπτυκτο” (αλλά τόσο χαλαρό και ευτυχισμένο) νότο).Και οι δύο ταινίες καυτηριάζουν την απρόσωπη, χωρίς στοιχεία ευαισθησίας και ιδιαίτερα στυλιζαρισμένη ζωή, στα “προηγμένα” και πλούσια αστικά κέντρα και να αναδείξει την ευτυχία που μπορεί να βρεθεί στα μικρά και απλά πράγματα, στην ήρεμη ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις.Τί με έχει πιάσει πάλι σήμερα και το παίζω σινεφίλ;  Μπαααα, καμία σχέση.  Απλά βρήκα μία συνταγή για κρέπες, όπως τις φτιάχνουν σε εκείνα τα υπερβόρεια μέρη της Γαλλίας, στους Ch'tis, προσθέτοντας και μπύρα στο χυλό τους, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα (διάβασα στη συνέχεια ότι πολύς κόσμος στη Γαλλία έτσι τις φτιάχνει (μάλιστα μία κυρία αναρωτιόταν“φτιάχνονται και χωρίς μπύρα οι κρέπες;” !!!) και είπα να τις φτιάξω.  Και στη συνέχεια να μοιρασθώ τη συνταγή μαζί σας.Απολαμβάνοντας μία από τις κρέπες αυτές, έρχεται στο μυαλό μου η παροιμία που έχουν σε εκείνα τα μέρη, που θέλει τον επισκέπτη στη χώρα των Ch'tis, “να κλαίει δύο φορές, μία όταν φθάνει εκεί και μία όταν πρέπει να φύγει”… Φτιάξτε τες, βρείτε εάν μπορείτε και την ταινία (την έχω, στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) και απολαύστε και τις δύο, αναπαυτικά χωμένες στη πολυθρόνα σας…

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Μπορεί κανείς στη θέση του λαδιού να χρησιμοποιήσει και φρέσκο βούτυρο (περί τα 30 γραμμάρια). Οι κρέπες θα γίνουν πιο απαλές και θα πάρουν και μία κάποια γεύση από αυτό.Εάν αντικαταστήσουμε την ξανθιά μπύρα με κόκκινη ή με μαύρη, η γεύση της κρέπας θα γίνει πιο “δυνατή”, θα αποκτήσει κάτι από την πικράδα της ίδιας της μπύρας. Ενδιαφέρουσα το δίχως άλλο, η μικρή μας κόρη προτίμησε τις πιο ελαφρές, εκείνες με την ξανθιά μπύρα.Οι κρέπες με αυτά τα υλικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε με γλυκιά, είτε με αλμυρή γέμιση.  Θα προσέξατε ότι δεν υπάρχει ζάχαρη στα υλικά της κρέπας και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ουδέτερη γεύση που θέλουμε να έχει αλλά, κυρίως, επειδή δεν θέλουμε να καεί η ζάχαρη και να σκουρύνει το χρώμα της κρέπας. Μη ξεχνάτε ότι οι κρέπες τηγανίζονται σε δυνατή φωτιά (γι’ αυτό και πολύ γρήγορα).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
15-16 μέτριου μεγέθους κρέπες
  1. 250 γρ αλεύρι
  2. 250-300 ml γάλα
  3. 250 ml ξανθιά μπύρα (τύπου Alfa, Mythos, Amstel, Heineken. κλπ)
  4. 2 κ.σ. λάδι (δείτε στο βήμα 3)
  5. 1 τσιμπιά αλάτι
  6. 4 κ.σ. ρούμι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Δεν είναι απαραίτητο να τα κτυπήσουμε καλά, ίσα να σπάσει η συνοχή τους, για να ανακατευθούν εύκολα με τα υπόλοιπα υλικά.

  2. 2

    Ρίχνουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ όλο το αλεύρι και προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν οι σβώλοι που θα έχουν σχηματισθεί.

  3. 3

    Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές λάδι. Λαθεμένα πίστευα ότι θα έπρεπε να είναι κάποιο ελαφρύ λάδι, ηλιέλαιο για παράδειγμα και όχι ελαιόλαδο, που υπέθετα ότι θα έχει πιο “δυνατή” γεύση. Ανοησίες!! Μια χαρά είναι και με ελαιόλαδο! Και ξέρεις και τι τρώς. Εάν δεν έχετε τέτοιο θέμα, δείτε και “Μυστικά” [1]

  4. 4

    Προσθέτουμε και τα κτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε και πάλι καλά, να ενσωματωθούν στο μείγμα.

  5. 5

    Προσθέτουμε και το ρούμι, για μία πιο …“μεθυστική” γεύση. Εάν όμως προορίζονται για μικρά παιδιά, προτιμήστε να αντικαταστήσετε το ρούμι είτε με ισόποσο νερό, είτε αυξάνοντας κατά 30 ml την ποσότητα του γάλακτος ή της μπύρας.

  6. 6

    Τελευταία, προσθέτουμε την μπύρα, αδειάζοντάς την από χαμηλά και λίγη-λίγη ετούτη εδώ (για να μη σπάσουν οι φυσαλίδες του ανθρακικού που περιέχει) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, τώρα πια με απαλές κινήσεις

  7. 7

    Σαν ξαναγίνει εντελώς λεία και ομοιογενής η ζύμη (και πολύ πιο υδαρής πλέον),

  8. 8

    Την αφήνουμε να ξεκουρασθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο, ενώ εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση που θα χρησιμοποιήσουμε. (καλύτερα ακόμη, εάν δεν έχετε χρονικό περιορισμό, να αφήσετε το μείγμα να κρυώσει καλά, για ένα ολόκληρο 3ωρο).

  9. 9

    Πριν ξεκινήσουμε το τηγάνισμά τους, ελέγχουμε εάν το μείγμα μας είναι αρκετά ρευστό. Εάν όχι, του προσθέτουμε λίιιιγο κρύο γάλα (ή και νερό), ανακατεύουμε και ξεκινούμε.

  10. 10

    Τα υπόλοιπα τα …γνωρίζετε!  Εάν όχιβάλτε λίγο βούτυρο σε ήδη καυτό τηγανάκι,

  11. 11

    Προσθέστε μία σχετικά μικρή ποσότητα χυλού (πρέπει να είναι τόση που να καλύπτει όλο τον πάτο του τηγανιού και να περισσεύει λίγο, που όταν θα ανασηκώνετε γύρω-γύρω το τηγάνι, θα κυλάει στα τοιχώματα του τηγανιού και εκεί θα στερεοποιείται χάρις στη θερμότητα. Ο χυλός ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι πολύς, σε μία τέτοια περίπτωση θα περνούσε αρκετή ώρα μέχρι να αρχίσει να σφίγγει, να στερεοποιείται όλη η ποσότητά του και να μπορούμε να γυρίσουμε την κρέπα και από την άλλη μεριά, με αποτέλεσμα να προλάβει να “αρπάξει” από την κάτω πλευρά. Η κρέπα θέλει ΔΥΝΑΤΗ φωτιά και γρήγορο τηγάνισμα, ούτε καν ολόκληρο λεπτό από κάθε πλευρά),

  12. 12

    Ανασηκώνουμε μία σπάτουλα την κρέπα και την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, να ετοιμασθεί και από εκεί. Ένα λεπτό και από εκεί και αυτό λειψό…

  13. 13

    Κάθε μία κρέπα που ετοιμάζουμε, την ανασηκώνουμε και πάλι με τη σπάτουλα και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Σιγά σιγά, θα φτιάξουμε ένα “βουνό” από κρέπες και μπορούμε να περάσουμε στο γέμισμά τους.

  14. 14

    Εκτός και αν…. εκτός και αν είμαστε τόσο λιχούδες που τις γεμίζουμε όσο ετοιμάζεται η δεύτερη πλευρά τους. Προσθέτουμε τη γέμιση, λίγο παράκεντρα και όχι υπερβολική ποσότητα, για να μπορεί να τυλιχθεί εύκολα η κρέπα,

  15. 15

    Διπλώνουμε, αρχικά το πρώτο κομμάτι της πάνω από τη γέμιση

  16. 16

    Και κατόπιν όλη μαζί σε ρολό,

  17. 17

    Και την σερβίρουμε στο πιάτο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens