κύρια φωτογραφία συνταγής Κρύα σαλάτα ζυμαρικών “alla siciliana”

Κρύα σαλάτα ζυμαρικών “alla siciliana”

13 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

 Είναι ένα γευστικό πρώτο πιάτο (ηθελημένα το αναφέρω εσφαλμένα σαν “σαλάτα”, έτσι είναι πολύ πιο κοντά στην ιδέα που έχουμε στην Ελλάδα για τα κρύα ζυμαρικά) που παντρεύει την μεστή γεύση ενός καλοβρασμένου ζυμαρικού, με τη δροσιά της ντομάτας και το άρωμα του βασιλικού. Παρακαλώ να μη παραγνωρίζεται και η συμβολή του σκόρδου, όπως και της πικάντικης, ξερής, μυζήθρας αλλά και η ευωδία και γεύση του καλού ελαιόλαδου, στο όλο αποτέλεσμα.Ένα πιάτο που αν εγώ δεν το έλεγα “alla siciliana”, θα μπορούσατε εσείς να το πείτε ”alla μεσσηνιακή Μάνη”, “alla Astypalaia”, “alla Kasteli (Κυθήρων ή Χανίων)”, “alla Meteora, μεταξύ Ουρανού και Γης, Θείας γεύσης και μεσογειακής γης”. Όπως και να το πούμε, εσείς κι’ εγώ, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ νόστιμο, δροσερό πιάτο !

Λίγα μυστικά ακόμα

 Φυσικά και μπορεί να προσθέσει κανείς τα “μύρια όσα” στα υλικά της συνταγής. Το θέλετε, όμως; Εδώ είναι μία εκδοχή απλή, δροσερή, νόστιμη, με δύο πολύ γνωστές και αγαπημένες μυρωδιές (αυτές του βασιλικού και του σκόρδου), και δύο εξ’ ίσου γνωστές γεύσεις (της αξεπέραστης ελληνικής μυζήθρας και της ντομάτας) να “ντύνουν” μία σταθερή αξίαένα καλοβρασμένο ζυμαρικό. Τα σημεία που θα έπρεπε να προσέξει κανείς είναι να σουρώσει τα ζυμαρικά όσο κρατάνε ακόμη στο δόντι “al dente” και να τα καταβρέξει με κρύο νερό, προσθέτοντας στη συνέχεια και λίγο λαδάκι για να μη κολλήσουν. Επίσης, το pesto να γίνει με υπομονή (ει δυνατόν σε γουδί) και να είναι αρκετά ρευστό για να μπορεί να ανακατευθεί καλά με τα μακαρόνια, όχι όμως και τόσο νερουλό που να μη “δένει” μαζί τους. Και, τέλος, να μην επιβαρύνετε με πολλά και βαριά επιπλέον υλικά το πιάτα, ενθυμούμενοι ότι πρόκειται για συνταγή ενός ελαφρού, καλοκαιρινού φαγητού.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 άτομα
  1. 400 γρ από κάποια κοντόσχημο ζυμαρικό (τριβελάκι, πέννες κλπ)
  2. 2 σκελίδες σκόρδο
  3. 6 ντομάτες
  4. 60 γρ αμύγδαλα, αποφλοιωμένα και ψημένα
  5. 1 μεγάλο ματσάκι από φρέσκα φύλλα βασιλικού
  6. 4 κ.σ. τριμμένη πικάντικη μυζήθρα ή pecorino
  7. 2 κ.σ. κάπαρη
  8. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  9. αλάτι
  10. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε ένα pesto βασιλικού, κτυπώντας σε γουδί (ή αλέθοντας στο multi) τις σκελίδες του σκόρδου, τα φύλλα του βασιλικού και μία μικρή τσιμπιά χοντρό αλάτι.

  2. 2

    Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες από τη φλούδα τους (εάν χρησιμοποιήσετε τον γνωστό και εύκολο τρόπο   αφήστε τες ελάχιστα στο νερό και μόνο όταν έχει αρχίσει ήδη να βράζει έντονα, όχι νωρίτερα, όχι για περισσότερο από 1, 1 +1/2 λεπτό, δεν πρέπει να “μαραθούν” καθόλου οι ντομάτες). Καλύτερα όμως να τις καθαρίσετε, έστω και λίγο πιο δύσκολα, έστω και λίγο πιο αργά, χωρίς να τις ζεματίσετε καθόλου). Τις κόβουμε στα δύο και απομακρύνουμε τους σπόρους τους. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε σουρωτήρι, να στραγγίσουν καλά και να αποβάλουν όλα τα υγρά τους.

  3. 3

    Προσθέτουμε στο pesto βασιλικού που ετοιμάσαμε προηγούμενα, τα ψιλο-θρυμματισμένα αμύγδαλα και φιστίκια αιγίνης, προσθέτοντας το ελαιόλαδο, λίγο λίγο (5 με 6 κουταλιές) και σε λεπτή ροή, σαν τρίχα, καθώς και τη τριμμένη μυζήθρα ή το τριμμένο pecorino. Ομογενοποιούμε τα υλικά.

  4. 4

    Ρίχνουμε τις ντομάτες σε αυτό το pesto και, προσθέτοντας και άλλο λίγο ελαιόλαδο, και πάλι σε λεπτή ροή και ανάλογα με τα γούστα μας, ανακατεύουμε να ενωθούν καλά αυτά τα υλικά.

  5. 5

    Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές κάπαρη και αυτή ψιλοκομμένη (ακόμη καλύτερα, λιωμένη με πιρούνι). Ανακατεύουμε και πάλι καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει η ντομάτα, όση ώρα θα βράζουμε τα ζυμαρικά μας.

  6. 6

    Ρίχνουμε λοιπόν τα ζυμαρικά σε άφθονο, ήδη σε βρασμό, αλατισμένο νερό και τα βράζουμε, σουρώνοντάς τα “al dente”. Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες ενός κρύου πιάτου ζυμαρικών είναι να λασπιάζει η pasta στο στόμα, να μην είναι σφικτή και “σφριγηλή” (κάτι άλλο μου θυμίζει αυτό, αλλά μου διαφεύγει τι ακριβώς…..)

  7. 7

    Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά, τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό (θα διακόψει και τον βρασμό τους) και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε, για να αποφύγουμε να μας κολλήσουν και λασπιάσουν (λόγω του άμυλου που εξακολουθούν να περιέχουν). Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς. Κρατούμε όμως λίγο από το νερό του βρασμού, για την περίπτωση που το πιάτο μας θα είναι πολύ στεγνό.

  8. 8

    Ανακατεύουμε καλά με το pesto και σερβίρουμε σε πιάτα, διακοσμημένα με λίγα φυλλαράκια βασιλικού, είτε κομμένα είτε σε τουφίτσες. Καλή όρεξη !

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens