''Ξεροψηστά'' (μελιτζάνες φούρνου με καρύδια)

Bαθμολογία: 4.5833
       
 
12 ψήφοι
,

Περιγραφή

Μια παραδοσιακή συνταγή από τις μαμάδες των Σερρών!! Ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και εύκολο πιάτο για κάθε περίσταση!

''Ξεροψηστά'' (μελιτζάνες φούρνου με καρύδια)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 kg μελιτζάνες μακριές
  • 1 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ τσαγιού καρύδια σπασμένα
  • 1 ντομάτα
  • 1/2 φλ τσαγιού ξύδι
  • 1 φλ τσαγιού νερό
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • λιγο αλεύρι
  • αλάτι
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 25' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 50' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες πάχους 0.5-1 cm κ αφήνουμε στο αλοτόνερο για 1/2-1 ώρα. Μετά τις στραγγίζουμε καλά, τις αλευρώνουμε κ τις αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί φούρνου λαδωμένο (βάζουμε 2-3 κουτ απο το λάδι που έχουμε), τη μια πάνω στην άλλη,να εφάπτει η μια στην άλλη σαν ντόμινο.

Βήμα 2
2)

Περιχύνουμε το υπόλοιπο λάδι και κόβουμε σε κομματάκια τη ντομάτα και την αραδιάζουμε παντού. Ψήνουμε στους 170 C με αέρα για 3/4 της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3
3)

Αφού πάρουν χρώμα τα βγάζουμε από το φούρνο κι ανακατεύουμε σε μπώλ το νερό, το ξύδι, το σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια σε όλη την επιφάνεια και ξαναψήνουμε για άλλη μισή ώρα να τραβήξουν τα υγρά. 

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ντομάτα είναι προαιρετική...κάνει το φαγητό μας πιο ζουμερό! εάν το θέλετε πιο ξεροψημένο απλά παραλείψτε την.

Καλή επιτυχία αν και είναι σίγουρη!!!!!

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από Αθηνά Γιαννιώτισα, 28-9-13  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Μελιτζάνα, καρύδι, σκόρδο ταιριάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους! Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από Kelly Apostolis, 29-9-13  
    Δοκιμασέτην και θα με θυμηθείς! :-)
    #
    Σχόλιο από tetei, 5-5-14  
    Πως μπορούμε να μειώσουμε το λάδι (και συνεπώς και τις θερμίδες);;;
    #
    Σχόλιο από Kusha, 23-11-14  
    #
    Σχόλιο από kaitsa, 30-3-15  
    Φοβερό και απλό φαγητό! Δεν έπεσε καθόλου βάρος!
    #
    Σχόλιο από Pepi12, 4-4-15  
    #
    Σχόλιο από Nikimarkian, 4-1-16  
    πολύ ιδιαίτερη συνταγή. Ο συνδυασμός μελιτζάνας, καρυδιού είναι απόλαυση!!!
    #
    Σχόλιο από JIM46, 20-1-16  
    #
    Σχόλιο από annapsonio, 22-7-16  
    Έμαθα αυτή τη συνταγή από την (Σερραία) πεθερά μου, χωρίς ντομάτα, με περισσότερο σκόρδο (τουλάχιστον δύο σκελίδες) και με μπόλικη μπόλικη πάπρικα ανακατεμένη μαζί με το αλεύρι. Και μάλιστα την έμαθα σχετικά πρόσφατα κι ο άντρας μου "τα άκουσε" που τόσα χρόνια δε μου είχε αναφέρει ποτέ αυτό το φαγητό! Επίσης εμείς αντί να τις αφήσουμε στο νερό για τόση ώρα τις βράζουμε λίγες-λίγες για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε καλά. Όσοι αγαπάνε τις μελιτζάνες να τη δοκιμάσουν οπωσδήποτε!
    #
    Σχόλιο από sylvi, 2-8-16  
    Είναι σαν τηγανιτές,τραγανές, υπέροχες. Τις συνόδεψα με σάλτσα γιαουρτιού-σκόρδου-λαδιού. Απλά υπέροχη. Σημ. Πρόσθεσα στο αλεύρι πάπρικα καπνιστή.
    #
    Σχόλιο από Greenleaf, 1-9-16  
    Και λίγα τα πιρουνάκια ! απίθανη γεύση ιδανικό για ορεκτικό, για ουζάκι και τσίπουρο ακόμα και για συνοδευτικό κύριου πιάτου (π.χ. ρύζι). Το έκανα για να μην πετάξω τις μελιτζάνες που άρχιζαν να χαλάνε και βαριόμμουν να φτιάξω κάτι δύσκολο και καθιερώθηκε !
    #
    Σχόλιο από Vinny, 5-2-17  
    #
    Σχόλιο από teo103, 5-5-17  
    πολυ ωραια ιδεα!!!
    #
    Σχόλιο από possum1967!!!, 19-6-17  
    #
    Σχόλιο από possum1967!!!, 19-6-17  
    Καταπληκτικη συνταγη,ευκολη κ κατανοητη.Μπραβο.

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Αθηνά Γιαννιώτισα, 28-9-13  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Μελιτζάνα, καρύδι, σκόρδο ταιριάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους! Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από Kelly Apostolis, 29-9-13  
    Δοκιμασέτην και θα με θυμηθείς! :-)
    #
    Σχόλιο από tetei, 5-5-14  
    Πως μπορούμε να μειώσουμε το λάδι (και συνεπώς και τις θερμίδες);;;
    #
    Σχόλιο από Kusha, 23-11-14  
    #
    Σχόλιο από kaitsa, 30-3-15  
    Φοβερό και απλό φαγητό! Δεν έπεσε καθόλου βάρος!
    #
    Σχόλιο από Pepi12, 4-4-15  
    #
    Σχόλιο από Nikimarkian, 4-1-16  
    πολύ ιδιαίτερη συνταγή. Ο συνδυασμός μελιτζάνας, καρυδιού είναι απόλαυση!!!
    #
    Σχόλιο από JIM46, 20-1-16  
    #
    Σχόλιο από sylvi, 2-8-16  
    Είναι σαν τηγανιτές,τραγανές, υπέροχες. Τις συνόδεψα με σάλτσα γιαουρτιού-σκόρδου-λαδιού. Απλά υπέροχη. Σημ. Πρόσθεσα στο αλεύρι πάπρικα καπνιστή.
    #
    Σχόλιο από Greenleaf, 1-9-16  
    Και λίγα τα πιρουνάκια ! απίθανη γεύση ιδανικό για ορεκτικό, για ουζάκι και τσίπουρο ακόμα και για συνοδευτικό κύριου πιάτου (π.χ. ρύζι). Το έκανα για να μην πετάξω τις μελιτζάνες που άρχιζαν να χαλάνε και βαριόμμουν να φτιάξω κάτι δύσκολο και καθιερώθηκε !
    #
    Σχόλιο από Vinny, 5-2-17  
    #
    Σχόλιο από teo103, 5-5-17  
    πολυ ωραια ιδεα!!!
    #
    Σχόλιο από possum1967!!!, 19-6-17  
    #
    Σχόλιο από possum1967!!!, 19-6-17  
    Καταπληκτικη συνταγη,ευκολη κ κατανοητη.Μπραβο.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από annapsonio, 22-7-16  
    Έμαθα αυτή τη συνταγή από την (Σερραία) πεθερά μου, χωρίς ντομάτα, με περισσότερο σκόρδο (τουλάχιστον δύο σκελίδες) και με μπόλικη μπόλικη πάπρικα ανακατεμένη μαζί με το αλεύρι. Και μάλιστα την έμαθα σχετικά πρόσφατα κι ο άντρας μου "τα άκουσε" που τόσα χρόνια δε μου είχε αναφέρει ποτέ αυτό το φαγητό! Επίσης εμείς αντί να τις αφήσουμε στο νερό για τόση ώρα τις βράζουμε λίγες-λίγες για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε καλά. Όσοι αγαπάνε τις μελιτζάνες να τη δοκιμάσουν οπωσδήποτε!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι
    Καθώς οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες βρίσκ...
    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Απώλεια βάρους μετά το καλοκαίρι
    Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα να ασχολ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΦΑΓΗΤΟ
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της arxgeo
    ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της hkonstan
    Νηστισημα
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της Pepi12
    Veggies
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της ezrapeace
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 178 αγαπημένων συνταγών, του/της georgia1