Ξυνόχοντρος
Παραδοσιακός κρητικός ξυνόχοντρος!!!
Υλικά
-
1.5 λίτρο γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο
-
2 κούπες χόντρο (πλιγούρι)
-
αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αφήνουμε το γάλα με λίγο αλάτι 2-3 μερες εκτός ψυγείου να ξυνίσει ή καμια βδομαδα μεσα στο ψυγείο!
-
2
Βράζουμε το γάλα.
-
3
Ρίχνουμε το αλάτι.
-
4
Ρίχνουμε τον χόντρο και ανακατεύουμε συχνά, δοκιμάζουμε να δούμε πότε είναι ψημένο.
-
5
Όταν το κουτάλι που το ανακατεύουμε στέκεται όρθιο στη μέση της κατσαρόλας είναι καλό το μείγμα.
-
6
Το ρίχνουμε σε ενα ταψί και το αφήνουμε ένα βράδυ να κρυώσει καλά.
-
7
Την επόμενη μέρα παίρνουμε κουταλιές και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Το βγάζουμε στον αέρα και τον ήλιο για να ξεραθεί και το γυρνάμε απαραίτητα 1 φορά την ημέρα.
-
8
Όταν έχει ξεραθεί αρκετά αλλά κόβεται ακόμα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια... καθε μέρα πιο μικρά μέχρι να τον κάνουμε σχεδόν κόκους.
-
9
Τον μαζεύουμε όταν ειναι εντελός ξηρός σαν παξιμάδι.
Σχόλια (11)