κύρια φωτογραφία συνταγής Λάδι αρωματισμένο με λεμόνι
ggr
ggr @george
Athens

Ένα πολύ εύγευστο λάδι, με ξεχωριστό, φρέσκο, άρωμα, που απαιτεί μόλις 15 λεπτά ετοιμασίας και δύο εβδομάδες υπομονής, για να φέρει άρωμα άνοιξης στο τραπέζι μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα αρωματισμένου λαδιού, αυξάνετε ανάλογα τις ποσότητες των υλικών που αναφέρονται.Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καινούργια (θέλουν πλύσιμο) ή αποστειρωμένα.Το αρωματισμένο λάδι (με λεμόνι ή με οποιοδήποτε άλλο αρωματικό) χρησιμοποιείται ωμό, όχι στο μαγείρεμα, αφού αυτό θα “πνίξει” το μεγαλύτερο μέρος από τα αρώματά του. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή των λεμονιών. Πρέπει να είναι χωρίς τις γνωστές και –δυστυχώς– συχνές επικαλύψεις με κερί και στιλβώματα. Πρέπει να επιλεγούν ιδιαίτερα αρωματικά λεμόνια και, στη περίπτωση που θα ακολουθηθεί η δεύτερη μέθοδος, πολύ ζουμερά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

5 Minutes
  1. 1 φρέσκο λεμόνι
  2. 200 ml. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  3. 2 φύλλα φασκόμηλου (για τη δεύτερη μέθοδο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε με προσοχή τα λεμόνια μας και τα στεγνώνουμε καλά.

  2. 2

    Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το λευκό στρώμα κάτω από τη φλούδα και κόβουμε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωρίδες.

  3. 3

    Ρίχνουμε αυτές τις λωρίδες σε ένα τηγάνι με το 1/3 του ελαιόλαδου και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί, για περίπου 4 λεπτά. Δεν πρέπει να κάψει, να ζεσταθεί μόνο, για να διευκολυνθεί η εκχύλιση.

  4. 4

    Αδειάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι (το μέγεθός του εξαρτάται –φυσικά– από την ποσότητα που ετοιμάζουμε).

  5. 5

    Προσθέτουμε και το ζεσταμένο ελαιόλαδο, μαζί με τις φλούδες, ταπώνουμε το μπουκάλι και το αφήνουμε να ξεκουρασθεί σε ένα δροσερό και στεγνό μέρος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Φυσικά, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο αρωματισμένο θα γίνεται το λάδι μας.

  6. 6

    Είναι εξαιρετικό για σαλάτες, ψητά κρέατα και μαρινάτες.

  7. 7

    Εάν όμως θέλουμε ένα λάδι με ακόμη πιο έντονο το άρωμα του λεμονιού, για να αρωματίσουμε, για παράδειγμα, ψητά ψάρια και θαλασσινά ή και σαλάτες (λάχανο-καρότο, χόρτα βραστά, εκείνες τις..... βραστές αηδίες σε “-άκια” που τρώνε στις δίαιτες), υπάρχει μία άλλη μέθοδος

  8. 8

    Πλένουμε, και πάλι, με προσοχή τα λεμόνια μας και τα στεγνώνουμε καλά.

  9. 9

    Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά και τα φύλλα του φασκόμηλου.

  10. 10

    Κόβουμε τη μισή ποσότητα από τα καθαρισμένα λεμόνια (το μισό λεμόνι για τα 200 ml., ένα ολόκληρο για 400 ml. και ούτω καθεξής), σε κυβάκια, τέτοιου μεγέθους που να περνούν μέσα από το στόμιο των μπουκαλιών μας.

  11. 11

    Ρίχνουμε τα κυβάκια από τη σάρκα και τις λωρίδες από τις φλούδες των λεμονιών μέσα σε σκουρόχρωμα μπουκάλια.

  12. 12

    Τα σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουρασθούν, πάντα σε δροσερό και στεγνό μέρος για λίγο περισσότερο διάστημα αυτή τη φορά (τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον) πριν αντλήσουμε λάδι για πρώτη φορά. Φυσικά ισχύει και εδώ ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο αρωματισμένο γίνεται το λάδι μας.