Λαγάνα η Σαρακοστιανή
Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα, δεν γίνεται!
#κούλουμα
Υλικά
-
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
-
200 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο κοσκινισμένο
-
25 γραμμάρια νωπή ή 8 γραμμάρια ξηρή μαγιά
-
220 ml νερό χλιαρό
-
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
-
1 κουτ. γλυκού αλάτι
-
Σουσάμι (για πασπάλισμα)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και αφήνουμε για 5΄.
-
2
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε μ' ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Εναλλακτικά η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει με κουζινομηχανή. Στην περίπτωση αυτή η ζύμη είναι έτοιμη, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, 5' περίπου.
-
3
Αφού η ζύμη γίνει ελαστική, την τοποθετούμε στο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
-
4
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 μπαλάκια και ανοίγουμε σε πλατύ οβάλ σχήμα.
-
5
Τοποθετούμε τις ζύμες σε ταψί με λαδόκολλα, τις καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30' περίπου. Έπειτα, τις αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-
6
Πιέζουμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 20' περίπου.
Σχόλια