Λαχανικά τουρλού για την κάθε… ζουμπουρλού!

32 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Δεκαεννέα (19) υλικά σε μία συνταγή σίγουρα δεν τα λες και λίγα… Και μόνο να τα μαζέψεις και να τα ετοιμάσεις για να είναι δίπλα σου στο μαγείρεμα, ένα 15λεπτο το θέλεις.Και ύστερα, άντε να τα βάλεις στη σειρά όλα αυτά τα υλικά. Ποιο μπαίνει πρώτο; η ζάχαρη πρέπει να πέσει αμέσως μετά τις ντομάτες; Το σκόρδο καλύτερα λιωμένο; θέλουν ξεφλούδισμα οι ντομάτες;Για να μη σας πω ότι το Μέγα ερώτημα είναι “στην κατσαρόλα ή στο φούρνο;” Ιδού η απορία!!!Και έρχεται η καλή Έφη Γιαλούση και, μέσα από τις σελίδες του cookbook της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, τα ισοπεδώνει όλα!!! “Όλα στην κατσαρόλα…” λέει. Ναι, αλλά με έναν τρόπο και μετά από μία προετοιμασία που κάνουν το τελικό αποτέλεσμα να είναι μία απίστευτη νοστιμιά!

Λίγα μυστικά ακόμα

Πολύ παραδόξως, η αρχική συνταγή αναφέρει ένα πολύ-πολύ μικρό χρόνο μαγειρέματος αφού πέσουν οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (μόλις 3 λεπτά!!!). Αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή ένταση στο μάτι, δεν θα σας οδηγούσε πουθενά. Άφησα το φαγητό να σιγομαγειρευθεί μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά στο σημείο που τα θέλουμε και τότε διαπίστωσα ότι είχαν περάσει 50 ολόκληρα λεπτά!!!Εσείς, εάν θέλετε τα λαχανικά σας πιο “ζωντανά”, μπορείτε να μειώσετε τους χρόνους στα διάφορα βήματα. Θα πρέπει να δοκιμάζετε το φαγητό καθώς ψήνεται, για να αποφασίσετε. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΌσο πιο τραγανά, “al dente” βγάλετε τα λαχανικά, τόσο πιο σημαντικό γίνεται να υπάρχει …“χρόνος αναμονής” μετά το μαγείρεμα.Οι μελιτζάνες σήμερα δεν έχουν ανάγκη από ξεπίκρισμα, είναι μάλλον περιττό να μπει κανείς σε αυτόν τον κόπο.Διαβάζω ότι το φαγητό γίνεται μάλλον πιο νόστιμο με ημίχονδρο αλάτι και με σταδιακό αλάτισμα, κάθε φορά που πέφτει ένα υλικό στην κατσαρόλα.Τα νερά δεν είναι πολλά (στην αρχική μάλιστα συνταγή, απουσιάζουν παντελώς!!!) Αυτό προφανώς επειδή τα λαχανικά θα κατεβάσουν τα δικά τους υγρά. Ωστόσο, νομίζω ότι λίγο νερό (1/2 φλυτζάνι), ή ακόμη καλύτερα λίγο κρασάκι (!)Τα …”μυστικά” της συνταγής, αν μπορεί κανείς να τα ονομάσει έτσι, είναι τα αρώματα που κλείνει μέσα της (κύμινο, κανέλα, φρέσκο πιπέρι αλλά και η Sambuca), το κόψιμο των λαχανικών σε μικρά-κομμάτια, είναι βέβαια το σιγανό μαγείρευμα, που βοηθάει να κομμάτια αυτά να σιγομαγειρευθούν, να μαλακώσουν και να ρουφήξουν όλα τα αρώματα από την κατσαρόλα, είναι και ο χρόνος που θα δώσουμε στο φαγητό μετά από το μαγείρεμα του να “ξεκουρασθεί”.Α, και το σοτάρισμα των λαχανικών. Κάτι που δεν συνηθίζεται στις παραδοσιακές συνταγές του τουρλού και, κοίτα να δεις, παραπέμπει λίγο στο γαλλικό ανάλογο του πιάτου, το ρατατούιγ.Φαγητά που, όπως και το μπριάμ, το σοφικό, τη σοφαγάδα, το συμπεθεριό και άλλα διάφορα παρόμοια, βασίζονται στα πολύ φρέσκα λαχανικά. Και φθάνουν στο απόγειο της γεύσης τους όταν καταφέρετε να παραμείνουν διακριτές μεταξύ τους οι γεύσεις των διαφόρων λαχανικών!Αν το δοκιμάσετε, λοιπόν, καλή επιτυχία!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
4-6 άτομα
  1. 4 μέτρια προς μεγάλα κολοκυθάκια
  2. 3 μέτριες προς μεγάλες μελιτζάνες
  3. 2 μέτριες πατάτες
  4. 1.250 γρ ώριμες ντομάτες
  5. 1 πιπεριά κέρατο
  6. 1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά
  7. 2 μεγάλα κρεμμύδια
  8. 2/3 του φλυτζανιού (12 κ.σ.) καλό παρθένο ελαιόλαδο
  9. 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  10. 1,5 κ.γ. ζάχαρη
  11. 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  12. 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  13. 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
  14. 2 δαφνόφυλλα
  15. αλάτι
  16. 2 σφηνάκια Sambuca (ή ούζο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές ροδέλες αλλά και σε λεπτά μπαστουνάκια. Τόσο ο διαφορετικός τρόπος κοπής όσο και οι διαφορετικοί χρωματισμοί είναι καθαρά για λόγους παρουσίασης. Εμφάνισης του πιάτου.

  2. 2

    Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια ανοίγουμε τις φέτες σε ροδέλες.

  3. 3

    Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια. Εάν κοπούν σε πολύ μεγάλα κομμάτια δύσκολα θα μαλακώσουν κατά το σοτάρισμα, και δύσκολα θα μαλακώσουν κατά το μαγείρεμα στη συνέχεια. Εάν πάλι είναι πολύ μικρά, θα διαλυθούν κατά το μαγείρεμα. Πάντως, μερικά κομμάτια κόψτε τα μικρά, ακριβώς για αυτόν το λόγο, για να λιώσουν κατά το μαγείρεμα, νοστιμίζοντας υπέροχα τη σάλτσα.

  4. 4

    Για τον ίδιο λόγο κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα κολοκυθάκια. Και για έναν επιπλέοναυτά θα μείνουν πιο τραγανά, θέλουμε λοιπόν να τα νοιώθουμε στο δόντι, όχι όμως και να μας δυσκολεύουν…

  5. 5

    Τις πατάτες πάλι, θα τις κόψουμε σε μικρά κυβάκια. Και αυτό διότι μπαίνουν στο φαγητό σχετικά αργά, θα πρέπει λοιπόν να προλάβουν όχι μόνο να γίνουν, αλλά μερικές να διαλυθούν κιόλας, ενισχύοντας τη σάλτσα, χυλώνοντάς την, χάρις στο άμυλό τους.

  6. 6

    Τέλος, κόβουμε και τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια. Διαλέγουμε ντομάτες ώριμες, για να φτιάξουν ωραία σάλτσα.

  7. 7

    Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε 3 κουταλιές καλό ελαιόλαδο (να καλυφθεί ο πάτος της). Δείτε στη φωτογραφία, εγώ πρόσθεσα και λίγο λίπος, το κάνω κάποιες φορές, ενισχύει τη γεύση του φαγητού. Το συγκεκριμένο είναι πάπιας και …απίστευτα γευστικό!

  8. 8

    Μόλις ζεσταθεί καλά και αυτό, μειώνουμε την ένταση σε ΧΑΜΗΛΗ

  9. 9

    Και ρίχνουμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα, τα “μαλακώνουμε”, μια και η φωτιά είναι στο χαμηλό) για 5-6 λεπτά, να μαραθούν.

  10. 10

    Προσθέτουμε και τις πιπεριές και τις μαλακώνουμε και αυτές για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να τις δούμε να έχουν μαλακώσει και αυτές.

  11. 11

    Ρίχνουμε και την καυτερή πιπεριά, κομμένη αυτή σε μικρά κομματάκια. Με το μαγείρεμα θα λιώσουν σχεδόν και θα χαθούν, αφήνοντας όμως πίσω τους την υπέροχη καυτερή “κληρονομιά” τους.

  12. 12

    Μεταφέρουμε τα υλικά σε βαθύ πιάτο (ή μπολ)

  13. 13

    Στην κατσαρόλα έχει μείνει αρκετό από το λάδι που είχαμε ρίξει αρχικά. Προσθέτουμε άλλες 3-4 κουταλιές, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο ΜΕΤΡΙΑ προς ΔΥΝΑΤΗ

  14. 14

    Και ρίχνουμε τις μελιτζάνες, αλλά και τα κολοκυθάκια. Tα σοτάρουμε (μαλακώνουμε) για 6-8 λεπτά, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (όχι όμως και να καούν, προσοχή!). Επειδή η ποσότητά τους είναι αρκετά μεγάλη, στην περίπτωση που η κατσαρόλα μας δεν είναι και τόσο ευρύχωρη, θα μαλακώσουμε τα λαχανικά σε δύο δόσεις. Το ζητούμενο είναι να νοστιμίσουν αλλά κυρίως να μαλακώσουν αρκετά οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια μας.

  15. 15

    Μεταφέρουμε και αυτά τα λαχανικά στο (ίδιο ή άλλο) βαθύ πιάτο (ή μπολ) όπου βρίσκονται και οι πιπεριές με τα κρεμμύδια.

  16. 16

    Τώρα πια στην κατσαρόλα δεν έχει απομείνει ίχνος ελαιόλαδου, το έχουν απορροφήσει όλο οι μελιτζάνες. Προσθέτουμε λοιπόν όσο έχει απομείνει και, αφού περιμένουμε να ζεσταθεί καλά και αυτό, μειώνουμε και πάλι την ένταση σε ΧΑΜΗΛΗ, προσθέτουμε τις ντομάτες,

  17. 17

    Αλλά και τον πελτέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το κύμινο, την κανέλα, τα δαφνόφυλλα, ένα φλυτζάνι νερό, αλάτι ΟΧΙ όμως και το πιπέρι. Αυτό θα το βάλουμε λίγο πριν το τέλος του φαγητού.

  18. 18

    Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες και το φαγητό μας είναι έτοιμο για μαγείρεμα.

  19. 19

    Μόλις πάρει πάλι να βράζει, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν οι ντομάτες να διαλύονται και να γίνονται σάλτσα. Τα αρώματα που βγαίνουν από την κατσαρόλα είναι το κάτι άλλο!

  20. 20

    Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα σοταρισμένα λαχανικά και μαγειρεύουμε για 45 με 50 λεπτά ακόμη, ελέγχοντας πότε-πότε τα υγρά και ανακατεύοντας προσεκτικά. Στα 2 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος (και αφού έχουμε τσεκάρει ότι τα λαχανικά μας είναι σωστά μαγειρεμένα, προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  21. 21

    Και αυτό είναι το …“μυστικό όπλο” της συνταγής. Λικέρ Sambuca, με την οποία θα αρωματίσουμε το φαγητό.

  22. 22

    Στο τέλος, λοιπόν, του χρόνου μαγειρέματος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σβήνουμε με τη Sambuca. Εάν δεν έχετε, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και ούζο (άλλωστε αυτό προβλεπόταν στην αρχική συνταγή).

  23. 23

    Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί σκεπασμένο για μισή ώρα (ακόμη καλύτερα και για κάτι παραπάνω, τα αρώματά του “δένουν” καλύτερα, όσο περισσότερο στέκεται)

  24. 24

    Σερβίρουμε, είτε (συνηθέστερα) μόνο του,

  25. 25

    Είτε όμως και συνοδευόμενο με κανένα ρυζάκι, κοφτό μακαρονάκι, εδώ με κριθαράκι.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens