Λαχανοντολμάδες διαφορετικοί (χωρίς αυγολέμονο)

5 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Σουηδεζα
Σουηδεζα @cook_8520315
,Sweden

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό, ό,τι πρέπει για να ζεσταθούμε και να χαλαρώσουμε μετά από μια κρύα μέρα.. Επειδή όμως μπορεί να μπουχτισει κανείς με την γεύση του αυγολέμονου που στην Ελλάδα μπαίνει κυριολεκτικά παντού, σας δίνω την συνταγή μου για ενα διαφορετικό πιάτο με λαχανοντολμάδες, που μου αρέσουν παρα πολύ και γίνονται ανάρπαστα ακόμα και απο τον...αυγολεμονά αντρούλη μου! Ελπίζω να αρέσει και σε σας!

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι σημαντικό να μην τσιγκουνευτείτε το νερό στον κιιμά για να βγει αφράτη και ζουμερή η γεμιση. Μισο ποτήρι για μισό κιλό συνήθως ειναι αρκετό για μένα.ΠροσοχήΑν προτιμήσετε να μαλακωσετε το λάχανο στα μικροκυματα, κάντε το σιγα σιγά για να μην σκάσει το λαχανο. Όπως είπα, δεν το έχω δοκιμασει οπότε δεν μπορώ να δωσω ακριβείς οδηγίες.Αν το λάχανο ειναι μεγάλο και υπαρχει κινδυνος να παραβράσουν τα πανω φύλλα μεχρι να μαλακώσουν τα μεσα, μπορείτε να αφαιρείτε τα φυλλα σταδιακά-αυτο έκανα κι εγώ. Επίσης ειναι σημαντικό να ειναι κλειστό το καπάκι κατά τη διάρκεια του βρασίματος, πρώτον για να βρασει σωστά και δεύτερον για να μην χρειαστεί να συμπληρώσετε με νερό.Στο τέλος μένει υπέροχο ζουμάκι! Είναι ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη (και μεθεπόμενη αν εχει μείνει καθόλου!) μέρα! Προτείνω να το ζεστάνετε στην κατσαρόλα και οχι στα μικροκυματα για να μην χάσει τα ζουμιά του.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

12-15 ντολμάδες
  1. 1/2 κιλό ανάμεικτος κιμάς 50-50
  2. 2 κρεμμύδια τριμμένα ή περασμένα στο μουλτι
  3. 2 σκελίδες σκόρδο τριμμενα
  4. ψιλοκομμένο μαιντανό
  5. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)
  6. έως μισό φλιτζάνι (βαλτε οσο σας αρεσει) ρύζι καρολινα
  7. 0.5 ποτηρι νερο κρυο (ισως και περισσοτερο)
  8. 1 κουταλιά πελτές
  9. αλατι, πιπερι
  10. 1 μικρο λάχανο
  11. πελτές ντομάτας
  12. ελαιόλαδο
  13. αλάτι
  14. μπαχάρι (σποροι ολοκληροι οχι αλεσμενοι)
  15. δάφνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Κόβουμε κι αφαιρούμε εναν κωνο απο την βάση του, εκεί που είναι το κοτσάνι, ώστε να ειναι εύκολη η αφαιρεση των φυλλων.

  2. 2

    Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε βραστό νερό να το καλύπτει μέχρι την μέση περίπου και το βράζουμε μεχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ευλύγιστα τα φύλλα. (Εναλλακτικα μπορείτε να δοκιμάσετε να το μαλακώσετε και στα μικροκύματα. Δεν το έχω κάνει αλλά μου είπαν πως πετυχαίνει).

  3. 3

    Φτιάχνουμε την γέμιση ανακατεύοντας ολα τα υλικά (κιμά, κρεμμυδια, σκόρδο, μαϊντανο, κόλιανδρο, ρυζι, αλατοπίπερο, τον πελτέ και νερό οσο παρει, γιατι εξαρτάται απο το πόσο στεγνός ειναι ο κιμας εξ αρχής, μεχρι να γίνει ένα πολύ απαλό μίγμα).

  4. 4

    Όταν το λάχανο ειναι έτοιμο, αφαιρούμε τα φυλλα προσέχοντας να μην τα σκίσουμε, "ξεφλουδίζουμε" με ενα καλο μαχαίρι το σκληρο μέρος, να μην υπαρχει πλεον το εξογκωμα και αρχίζουμε να τυλίγουμε. Εδώ εξαρταται απο τα γούστα σας, πόση γέμιση θελετε να βάλετε. Εγώ έβαζα μπολικη και μου βγήκαν 12 κομμάτια.

  5. 5

    Τοποθετουμε τα τυλιγμένα ντολμαδακια κολλητα το ένα στο άλλο σε μια κατσαρόλα (αν δεν εχουμε αντικολλητικη κατσαρολα τότε βάζουμε μερικά λαχανόφυλλα στον πάτο) και ρίχνουμε ενα ποτηρι νερο αλατι, δαφνη και μπαχαρι.

  6. 6

    Σκεπαζουμε με το καπακι και βράζουμε σε σιγανη φωτια περιπου 25 λεπτα. Στα 10 λεπτα προσθετουμε τον πελτέ ελάχιστα η και καθόλου αραιωμένο, να μεινει παχια στρωση πανω στους ντολμαδες. Αφού κατεβασουμε απο τη φωτια ριχνουμε λιγο λαδι.

  7. 7

    Καλη ορεξη!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Σουηδεζα
Σουηδεζα @cook_8520315
στις
,Sweden