Άντζη1971
Άντζη1971 @cook_8476502
Κέρκυρα,

Λαχανοντολμάδες αρωματικοί με λεμονάτη σάλτσα

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να προσθέσεθε στη γέμιση και ψιλοτριμένο καρότο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
6 άτομα
  1. 1 λάχανο σφιχτό μετρίου μεγέθους
  2. 350 γρ. ρύζι τύπου γλασέ (3/4 του πακέτου των 500 γρ.)
  3. 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  4. 1 ματσάκι φρέσκο μαιντανό
  5. 1/2 ματσάκι φρέσκο άνηθο
  6. 1 κρεμμύδι ξερό
  7. 2-3 σκελίδες σκόρδο
  8. 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  9. Αλάτι
  10. Πιπέρι
  11. 1 κ.γ. κύμινο
  12. 2 σφηνάκια χυμό φρέσκου λεμονιού (1 για τη γέμιση, 1 για τη σάλτσα)
  13. 2 κ.σ. νισηστέ
  14. 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά για ενίσχυση στη σάλτσα)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βράζω το λάχανο για 10' αφού αφαιρέσω όσο μπορώ το χοντρό μέρος του κοτσανιού. Μπορώ να ενισχύσω τη γεύση με έξτρα λαχανικά (1-2 καρότα, σελινόριζα). Αφήνω να κρυώσει, κρατάω το ζωμό.

  2. 2

    Ετοιμάζω τη γέμιση σ΄ένα μπωλψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, το ξέρό, σκόρδο, μαιντανό, άνηθο. Προσθέτω το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το 1 σφηνάκι χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύω.

  3. 3

    Βγάζω προσεκτικά τα φύλλα απ΄το λάχανο. Τα χοντρά κομμάτια και τυχόν άλλα λαχανικά που βράσαν με το λάχανο τα προσθέτω στο πάτο του σκεύους που θα μαγειρέψω.

  4. 4

    Ετοιμάζω τους λαχανοντολμάδες τυλίγοντας όπως στα ντολμαδάκια ή μπουρεκάκια.

  5. 5

    Γεμίζω το σκεύος μου. Προσθέτω τα 3/4 του ζωμού που έβρασα το λάχανο. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με νεράκι. Πρέπει σχεδόν να καλύπτονται. Τους σκεπάζω μ ένα πιάτο και σιγοβράζω για περίπου μία ώρα.

  6. 6

    ΣάλτσαΒράζω το ζωμό που έχω κρατήσει και συμπληρώνω αν χρειάζεται νεράκι. Χρειάζομαι γι αυτή τη ποσότητα περίπου 2 φλ.ζωμό. Ενισχύω με το κύβο λαχανικών.

  7. 7

    Ενώνω το χυμό λεμόνι με το νισηστέ (1 κ.σ. για κάθε φλυτζάνι ζωμό) και το ρίχνω στο ζωμό που βράζει ανακατεύοντας ταυτόχρονα.

  8. 8

    Σερβίρω βάζοντας τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και ρίχνοντας από πάνω την λεμονάτη σάλτσα. Πασπαλίζω με ψιλοκομένο μαιντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

zzzz
zzzz @cook_8456716
Πολυ ωραιο. Τους έκανα σήμερα και μας άρεσε πάρα πολύ. Χωρίς τη σάλτσα όμως γιατί δεν τρώει ο άνδρας μου παράξενες σάλτσες και αυγολέμονα.

Από

Άντζη1971
Άντζη1971 @cook_8476502
στις
Κέρκυρα,