Λαχανοντολμάδες
Γευστικότατο και απλούστατο χειμωνιάτικο φαγητό με γευστικότατες παραλλαγές
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο λαχανοντολμάς δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου κανένα μυρωδικό του τύπου άνηθος, μάραθος ή δυόσμος. Ο μαϊντανός είναι υπεραρκετός. Στα μέρη μου (είμαι από την Κομοτηνή), τα Χριστούγεννα τους φτιάχνουμε με λάχανο τουρσί το οποίο δεν το ζεματάμε όπως το ωμό λάχανο ούτε τους κάνουμε αυγολέμονο όταν χρησιμοποιούμε τουρσί και η μαμά μου που πιστεύω ότι κάνει τους καλύτερους λαχανοντολμάδες, βάζει μέσα μαζί με τον κιμά και κοψίδια χοιρινού κρέατος. Δοκιμάστε και μου λέτε εντυπώσεις. Ευχαριστούμε την FILIPPIA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
1 μεγάλο λάχανο αφράτο, όχι σφιχτό
-
350 γρ. κιμά (χοιρινό + μοσχαρίσιο)
-
1 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
-
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
-
μαϊντανό
-
αλάτι-πιπέρι
-
ελαιόλαδο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζεματάμε το λάχανο, βγάζουμε τα φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, την ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.
-
2
Γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει καλά το ρύζι.
-
3
Τους στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε βάλει στον πάτο όσα φύλλα μας περίσσεψαν ή δεν μπορούν να τυλιχθούν, τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάζει και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
-
4
Βράζουμε για 20 λεπτά και αν θέλουμε τους αυγοκόβουμε. Καλή Επιτυχία!!!
Σχόλια (26)