Λαχανόπιτα μιας Γιαννιώτισσας
Ως βέρα Γιαννιώτισσα με ηπειρώτικο ταπεραμέντο, δεν μπορώ παρά να κάνω μια πίτα... την εβδομάδα! Στα Γιάννενα τα χόρτα (σπανάκι, λάπατα, μπαζά, καυκαλίθρες, και ό,τι μπαίνει σε μια χορτόπιτα τελοσπάντων) τα λέμε λάχανα. Και εννοείται με σπιτικό φύλλο!!! Άρα Λαχανόπιτα!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι υγιεινή, είναι πεντανόστιμη και είναι ένα πλήρες γεύμα.Συνοδεύστε με γιαουρτάκι.Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και κρύα.Αν δεν βρείτε διάφορα χόρτα κάντε την με σπανάκι μόνο αλλά μην παραλείψετε τίποτε από τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε και ένα κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη.
Κόστος μέτριο
Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 90 λεπτά
Υλικά
-
Για το φύλλο
-
600 γρ. αλέυρι
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 σφηνάκι ξύδι
-
1 σφηνάκι λάδι
-
νερό χλιαρό (όσο πάρει να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη)
-
κίτρινο αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων
-
Για την γέμιση
-
1 κιλό λάχανα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα, καυκαλίθρες κλπ κλπ)
-
3 πράσα το λευκό μέρος
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος, κυρίως αυτό!
-
1/2 ματσάκι μάραθο
-
1 ματσάκι άνηθο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
1/2 ματσάκι δυόσμο ή 2 κ.σ. ξερό
-
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
-
1/2 κιλό φέτα
-
2 αυγά
-
αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε πολύ καλά τα λάχανα και τα κόβουμε σε μέτριου μεγέθους κομμάτια.
-
2
Τα αλατίζουμε γεναιόδωρα και τα ανακατεύουμε "τρίβοντάς" τα με τα χέρια για να αρχίσουν να μαραίνονται.
-
3
Παίρνουμε λίγα λίγα στα χέρια μας και τα "στύβουμε" καλά να αποβάλουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
-
4
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα λάχανα τα λαδώνουμε καλά. (Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα φυλάξουμε σκεπασμένα στο ψυγείο και να φτιάξουμε την πίτα την επόμενη μέρα. Τον θέλει τον χρόνο της άλλωστε, δεν είναι παίξε γέλασε.)Ψιλοκοβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσσα και τα προσθέτουμε στα λάχανα. Το ίδιο και τα μυρωδικά μας, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα λάχανα. Προσθέτουμε δυο αυγά, την φέτα χορντοτριμμένη, μπόλικο λάδι και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
-
5
Αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το ζυμάρι μας.
-
6
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υλικά.
-
7
Ζυμώνουμε ως να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. (Το νερο το προσθέτουμε προσεκτικά για να μην μας πέσει παραπάνω. Καλό είναι το νερό να είναι ελαφρώς χλυαρό.)
-
8
Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
-
9
Ανοίγουμε τα φύλλα μας.
-
10
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί.
-
11
Στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί μας λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα.
-
12
Μόλις στρώσουμε και τα τρία φύλλα απλώνουμε την γέμιση να πάει ομοιόμορφα.
-
13
Ανοίγουμε και τα άλλα τρια φύλλα και σκεπάζουμε και πάλι λαδώνοντας ενδιάμεσα από τα φύλλα. Φτιάχνουμε έναν όμορφο κόθρο με τα φυλλα που προεξέχουν λαδώνοντας τον καλά.
-
14
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (προσεκτικά να μην κόψουμε το κάτω φύλλο), ρίχνουμε άλλο λίγο λαδάκι από πάνω και την καταβρέχουμε με τα χέρια μας.
-
15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 1/2 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να ψηθεί καλά από κάτω.
-
16
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Σχόλια (13)