Λαχανόρυζο

Bαθμολογία: 4.6087
       
 
23 ψήφοι
,

Λαχανόρυζο
photo: lenale

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μεγάλο λάχανο άσπρο
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1/2 κουτί ντοματάκια
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • λάδι
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προεραιτικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 40' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε πρώτα το λάχανο βγάζοντας τα σκληρά κομμάτια του και κόβοντας σε κομμάτια μεγέθους μιας παλάμης καί στην συνέχεια τά πλένουμε καλά.
  2. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το γυρνάμε ελαφρά. Ρίχνουμε μετά το λάχανο με λίγο αλάτι κάθε φορά και το γυρνάμε μέχρι να μαραθεί.
  3. Το αφήνουμε να βράσει και μετά ρίχνουμε το ρύζι και την καυτερή πιπεριά. Τέλος ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει για 2 έως 3 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν το ψήσετε σε χαμηλή φωτιά δεν θα χρειαστεί να βάλετε καθόλου νερό γιατί το λάχανο βγάζει από μόνο του τα υγρά του. Για παραλαγή μπορείτε να προσθέσετε μπέϊκον ή κομματάκια χοιρινό.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Παραδοσιακή συνταγή γεμάτη αντιοξειδωτικά

Σχετικές συνταγές

Λαχανόρυζο της μαμάς Λαχανόρυζο της μαμάς
       
       
(74)
Λαχανόρυζο με κιμά Λαχανόρυζο με κιμά
       
       
(13)
Λαχανοντολμάδες Λαχανοντολμάδες
       
       
(23)
Λαχανόρυζο με χρώμα! Λαχανόρυζο με χρώμα!
       
       
(2)
Λάχανο κοκκινιστό Λάχανο κοκκινιστό
       
       
(1)
Λαχανόρυζο 2 Λαχανόρυζο 2
       
       
(33)
Λαχανόρυζο 3 Λαχανόρυζο 3
       
       
(5)
Λαχανόρυζο αλλιώς Λαχανόρυζο αλλιώς
       
       
(3)
Λαχανοσαρμάδες Λαχανοσαρμάδες
       
       
(2)

    26 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 16-1-09  
    Είναι πολύ ωραία και απλή συνταγή.
    Εγώ έβαλα και λίγο ξερό δυόσμο και έγινε τέλειο.
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 16-1-09  
    Α! Και μπόλικο λεμόνι στο τέλος...
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 20-1-09  
    Καλη μου και εγω ετσι το κανω το λαχανορυζο ειναι απο τα αγαπημενα μας φαγητα αυτη την εποχη και στο γιο μου πολυ του αρεση
    #
    Σχόλιο από Ginger, 26-10-09  
    Ωραίο το λαχανόρυζο, πάντα το τρώω με ευχαρίστηση. Κι εμείς έτσι το μαγειρεύουμε με τη διαφορά ότι παραλείπουμε την καυτερή πιπεριά, αλλά βάζουμε καρότο τριμμένο. Επίσης, το λάχανο το βάζουμε στην κατσαρόλα τριμμένο όπως το τρίβουμε για τη σαλάτα. Ελεφρύ και πολύ γρήγορο φαγάκι!
    #
    Σχόλιο από lenale, 29-10-09  
    Κλασική ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 6-11-09  
    Πρώτη φορά το έφτιαξα και πρώτη φορά το έφαγα μετά από χρόοοονια! Θα ξαναμπεί στο οικογενειακό μενού οπωσδήποτε! Μ'αρέσει πολύ! Έβαλα και την πιπεριά αλλά και 3/4 φλ. νερό. Έγινε τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από dancingelf, 22-12-09  
    Πολύ ωραία συνταγή! Έβαλα 2 κρεμμύδια αντί για 3 και τα μάρανα σε νερό για πιό υγειινό αποτέλεσμα. Έβαλα και 2 κούπες νερό για το βράσιμο του λάχανου και του ρυζιού, 2 φρέσκιες ντομάτες τριμένες στο μπλέντερ και ξερό δυόσμο. Έγινε υπέροχο!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 26-1-10  
    Πολύ ωραίο, μπράβο. Δεν είχα ξαναφτιάξει ποτέ και χάρηκα πολύ για αυτό το υγιεινό φαγάκι
    #
    Σχόλιο από Pandi, 30-1-10  
    Πρώτη φορά την εφτιαξα και ήταν τρομερή! Μιας και υπήρχε στο ψυγείο, εγώ εβαλα κανονική πράσινη πιπεριά και λίγο κόκκινο λάχανο. Επίσης πρόσθεσα και λίγο δυόσμο. Αν την φας με γιαουρτάκι... τελεια!
    #
    Σχόλιο από strawberry mous, 16-12-10  
    Πολύ ωραίο.. εγω δεν βάζω πιππεριά αλλα λουκάνικο σε κομμάτια.. ειλικρινά χωριάτικο λουκάνικο με λαχανόρυζο είναι μούρλια...
    #
    Σχόλιο από Χ Καραμηνάς, 19-12-10  
    #
    Σχόλιο από nina18578, 20-2-11  
    Εξαιρετικό!!
    #
    Σχόλιο από soko, 17-4-11  
    Καταπληκτικό!!! Έβαλα και λίγο φρέσκο δυόσμο και έγινε τέλειο.
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 29-11-11  
    πολυ πολυ ωραιο! και πολυ πολυ ευκολο!
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 8-2-12  
    4 πιρουνάκια... Κανονικά θα έβαζα 5 αλλά δεν μου άρεσε πολύ η εκτέλεση. Εγώ βάζω ακριβώς τα ίδια υλικά, εκτός από την πιπεριά, ίσως και λιγότερο κρεμμύδι για πιο ελαφρύ, αλλά αφού μαραθεί το λάχανο, ρίχνω την ντομάτα και μισό φλυτζάνι νερό και το αφήνω περίπου 20 λεπτά να βράσει η ντομάτα. Μετά προσθέτω νεράκι ανάλογα με το ρύζι μου, και το βράζω στο χρόνο που θέλει το συγκεκριμένο ρύζι για να γίνει. Έτσι μένει το φαγητό με το λαδάκι του, χωρίς πολλά ζουμιά, και το ρύζι τέλεια βρασμένο. Ούτε σκληρό, ούτε μαλακό. Δοκιμάστε το και με καστανό ρύζι για πιο υγιεινό..
    #
    Σχόλιο από angelinag, 12-3-12  
    Πολύ καλή συνταγή! Αλλά έριξα παραπάνω αλάτι. Έχετε καμία ιδέα πως να το διορθώσω?
    #
    Σχόλιο από toula27, 5-11-12  
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 15-11-12  
    #
    Σχόλιο από somi085, 28-1-13  
    #
    Σχόλιο από Natassa, 18-2-13  
    Λοιπόόόν.... εγώ το λαχανόρυζο το προτιμώ χωρίς ντομάτα και γενικά δεν τρώμε καθόλου τα καφτερά. Αλλά περί ορέξεως.....
    Εκείνο που σκέφτηκα όμως πρόσφατα είναι να κόψω μαζί με το λάχανο κι ένα μεγάλο μεγάλο φινόκιο.
    Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο!!!!!!!!!!!!!!! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Φιλούνες!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από stellapanos, 20-1-09  
    Καλη μου και εγω ετσι το κανω το λαχανορυζο ειναι απο τα αγαπημενα μας φαγητα αυτη την εποχη και στο γιο μου πολυ του αρεση
    #
    Σχόλιο από lenale, 29-10-09  
    Κλασική ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 6-11-09  
    Πρώτη φορά το έφτιαξα και πρώτη φορά το έφαγα μετά από χρόοοονια! Θα ξαναμπεί στο οικογενειακό μενού οπωσδήποτε! Μ'αρέσει πολύ! Έβαλα και την πιπεριά αλλά και 3/4 φλ. νερό. Έγινε τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 26-1-10  
    Πολύ ωραίο, μπράβο. Δεν είχα ξαναφτιάξει ποτέ και χάρηκα πολύ για αυτό το υγιεινό φαγάκι
    #
    Σχόλιο από Χ Καραμηνάς, 19-12-10  
    #
    Σχόλιο από nina18578, 20-2-11  
    Εξαιρετικό!!
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 29-11-11  
    πολυ πολυ ωραιο! και πολυ πολυ ευκολο!
    #
    Σχόλιο από angelinag, 12-3-12  
    Πολύ καλή συνταγή! Αλλά έριξα παραπάνω αλάτι. Έχετε καμία ιδέα πως να το διορθώσω?
    #
    Σχόλιο από toula27, 5-11-12  
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 15-11-12  
    #
    Σχόλιο από somi085, 28-1-13  
    #
    Σχόλιο από BigMamaVera, 28-2-13  
    πολύ ωραίο φαγάκι!!το φτιάχνω με ψιλοκομμένο καροτάκι κ λεμόνι !!την επόμενη φορά θα το κάνω με κρεμμύδι (2κρ.)κ σαλτσούλα, μου άρεσε η ιδέα !!
    #
    Σχόλιο από giopolykra, 22-9-13  
    #
    Σχόλιο από murto, 1-4-14  
    Πάρα πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από apogeio, 5-12-15  
    Πεντανόστιμο παίρνει με το σπαθί του τα 5 πιρουνάκια . Εγώ απλά πρόσθεσα σέλινο επειδή την στιγμή που το μαγείρευα η μυρωδιά του φαγητού συνδυάστηκε στο μυαλό μου με το σέλινο και τελικά είχα δίκιο . ;-)
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 27-1-16  
    Το δοκιμάσαμε και έτσι και μας άρεσε πολύ! Χωρίς την καυτερή πιπεριά.
    Ευχαριστούμε

    0 Ερωτήσεις

    10 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 16-1-09  
    Είναι πολύ ωραία και απλή συνταγή.
    Εγώ έβαλα και λίγο ξερό δυόσμο και έγινε τέλειο.
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 16-1-09  
    Α! Και μπόλικο λεμόνι στο τέλος...
    #
    Σχόλιο από Ginger, 26-10-09  
    Ωραίο το λαχανόρυζο, πάντα το τρώω με ευχαρίστηση. Κι εμείς έτσι το μαγειρεύουμε με τη διαφορά ότι παραλείπουμε την καυτερή πιπεριά, αλλά βάζουμε καρότο τριμμένο. Επίσης, το λάχανο το βάζουμε στην κατσαρόλα τριμμένο όπως το τρίβουμε για τη σαλάτα. Ελεφρύ και πολύ γρήγορο φαγάκι!
    #
    Σχόλιο από dancingelf, 22-12-09  
    Πολύ ωραία συνταγή! Έβαλα 2 κρεμμύδια αντί για 3 και τα μάρανα σε νερό για πιό υγειινό αποτέλεσμα. Έβαλα και 2 κούπες νερό για το βράσιμο του λάχανου και του ρυζιού, 2 φρέσκιες ντομάτες τριμένες στο μπλέντερ και ξερό δυόσμο. Έγινε υπέροχο!!!
    #
    Σχόλιο από Pandi, 30-1-10  
    Πρώτη φορά την εφτιαξα και ήταν τρομερή! Μιας και υπήρχε στο ψυγείο, εγώ εβαλα κανονική πράσινη πιπεριά και λίγο κόκκινο λάχανο. Επίσης πρόσθεσα και λίγο δυόσμο. Αν την φας με γιαουρτάκι... τελεια!
    #
    Σχόλιο από strawberry mous, 16-12-10  
    Πολύ ωραίο.. εγω δεν βάζω πιππεριά αλλα λουκάνικο σε κομμάτια.. ειλικρινά χωριάτικο λουκάνικο με λαχανόρυζο είναι μούρλια...
    #
    Σχόλιο από soko, 17-4-11  
    Καταπληκτικό!!! Έβαλα και λίγο φρέσκο δυόσμο και έγινε τέλειο.
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 8-2-12  
    4 πιρουνάκια... Κανονικά θα έβαζα 5 αλλά δεν μου άρεσε πολύ η εκτέλεση. Εγώ βάζω ακριβώς τα ίδια υλικά, εκτός από την πιπεριά, ίσως και λιγότερο κρεμμύδι για πιο ελαφρύ, αλλά αφού μαραθεί το λάχανο, ρίχνω την ντομάτα και μισό φλυτζάνι νερό και το αφήνω περίπου 20 λεπτά να βράσει η ντομάτα. Μετά προσθέτω νεράκι ανάλογα με το ρύζι μου, και το βράζω στο χρόνο που θέλει το συγκεκριμένο ρύζι για να γίνει. Έτσι μένει το φαγητό με το λαδάκι του, χωρίς πολλά ζουμιά, και το ρύζι τέλεια βρασμένο. Ούτε σκληρό, ούτε μαλακό. Δοκιμάστε το και με καστανό ρύζι για πιο υγιεινό..
    #
    Σχόλιο από Natassa, 18-2-13  
    Λοιπόόόν.... εγώ το λαχανόρυζο το προτιμώ χωρίς ντομάτα και γενικά δεν τρώμε καθόλου τα καφτερά. Αλλά περί ορέξεως.....
    Εκείνο που σκέφτηκα όμως πρόσφατα είναι να κόψω μαζί με το λάχανο κι ένα μεγάλο μεγάλο φινόκιο.
    Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο!!!!!!!!!!!!!!! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Φιλούνες!
    #
    Σχόλιο από aggelos30, 21-11-13  
    Ωραίο !! Πρόσθεσα και λίγο ζαχαρίτσα λόγω ντομάτας !!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
    Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της dimitragk
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της nikos2066
    Νηστίσιμα φαγητά ορεκτικά-λαδερά
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    laxanika
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της m00nsh1nee
    Δοκιμασμένα  Αλμυρά
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της murto