ggr
ggr @george
Athens

Να και μία «συνταγή sequel»....Μα ήταν φυσικό, σχεδόν αναπόφευκτο, ένας φανατικός λάτρης των ζυμαρικών και, ταυτόχρονα, αθεράπευτα μαγεμένος από την γοητεία των σοταρισμένων μανιταριών (funghi trifolati), κάποια στιγμή να αναζητήσει να συνδυάσει αυτές τις δύο αγάπες, σε μία προσπάθεια για το «πιάτο της χρονιάς».Η δεύτερη αυτή συνέχεια των funghi trifolati είναι εύκολη και γρήγορη στην υλοποίηση και το αποτέλεσμά της λαζάνια μιάς εξαιρετικά νόστιμης και λεπτής γεύσης.Δοκιμάστε τα, συγκρίνετέ τα με τα κλασσικά λαζάνια με κιμά και απολαύστε την διαφορετικότητά τους.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Η μπεσαμέλ της συνταγής πρόκειται για μία μάλλον μέτριας πυκνότητας (αυτό που τα βιβλία λένε “κανονική”) σάλτσα μπεσαμέλ, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στα παστίτσια και τους μουσακάδες. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας συνταγή για μπεσαμέλ, ή και κάποια από τις συνταγές του site)[2] Υπολογισμός ποσοτήτων (α)Μετά την πρώτη ποσότητα μπεσαμέλ που θα στρώσουμε στον πάτο του πυρίμαχου, κρατάμε άλλη μία (γερή, τουλάχιστον διπλάσια) ποσότητα σάλτσας για την τελευταία, την επιφανειακή, στρώση, πάνω από τα τελευταία φύλλα λαζάνια, και όλη την υπόλοιπη την χωρίζουμε στα δύο ή στα τρία (ανάλογα με το εάν στρώσουμε 3 ή 4 σειρές από λαζάνια, αντίστοιχα)[3] Υπολογισμός ποσοτήτων (β)Στα δύο ή στα τρία χωρίζουμε και την ποσότητα των σοταρισμένων μανιταριών, και πάλι ανάλογα με τον αριθμό (3 ή 4) των στρώσεων των λαζανιών.[4] Υπολογισμός ποσοτήτων (γ)Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της...διαστρωμάτωσης, "προβάρουμε" πόσα λαζάνια απαιτούνται για την κάθε στρώση (εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους μας). Έτσι, γνωρίζουμε πόσες στρώσεις θα βγουν και, κυρίως, στα πόσα θα πρέπει να μοιράσουμε τα υλικά της γέμισης.[5] Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή θα ήταν αντί για απλή σάλτσα μπεσαμέλ να χρησιμοποιήσει κανείς σάλτσα Mornay.[6] Αυτό το πιάτο αυτό μπορούμε να το ετοιμάσουμε και 1-2 ημέρες πριν από το ψήσιμό του. Σε αυτή τη περίπτωση, το διατηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη κουζίνας και, όταν πια μπει στον φούρνο, ο χρόνος ψησίματος επιμηκύνεται κατά ένα δεκάλεπτο, περίπου.[7] Συνταγές με λαζάνια με χορταρικά υπάρχουν και άλλες στο site, κάποιες από τις οποίες τις θεωρώ πολύ καλές και ενδιαφέρουσες, όπως αυτή εδώ του greg97, ή αυτή εδώ της malena, ή τέλος εδώ, από τον ggr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

90 Minutes
  1. Για την μπεσαμέλ
  2. 130 γρ αλεύρι (8 κ.σ., κοφτές, περίπου)
  3. 1 λίτρο γάλα (κάτι λιγότερο από 5 φλυτζάνια)
  4. 150 γρ βούτυρο (3/5 της συσκευασία των 250 γρ.)
  5. αλάτι
  6. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  7. για την γέμιση
  8. 600 γρ. μανιτάρια
  9. 80-100 ml πολτό ντομάτας
  10. 40 γρ. βούτυρο
  11. 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  12. αλάτι.
  13. φρέσκο πιπέρι (προαιρετικά και μία καυτερή πιπερίτσα)
  14. 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  15. 2 σκελίδες σκόρδο
  16. για την επικάλυψη
  17. 4 – 5 κ.σ. σκληρή μυζήθρα, τριμμένη
  18. 4 – 5 κ.σ. parmigiano ή grana, τριμμένο
  19. και, βέβαια,
  20. όσα φύλλα χρειασθούν από 1 συσκευασία λαζάνια (500 γρ.)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Η ΜπεσαμέλΣε μία ευρύχωρη κατσαρόλα χύνουμε το γάλα, μαζί με το βούτυρο,

  2. 2

    Και το λιώνουμε σε φωτιά μέτρια προς χαμηλή.

  3. 3

    Προσθέτουμε το αλεύρι, όχι όλο μαζί αλλά σαν βροχή, και ανακατεύουμε καλά με την βοήθεια σύρματος.

  4. 4

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, πάντα πάνω σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, έως ότου δούμε το μείγμα μας να πήζει κάπως.

  5. 5

    Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά, αλατίζουμε ελαφρά και ξανα-ανακατεύουμε. Σε όσους αρέσει το μοσχοκάρυδο στην μπεσαμέλ, εδώ είναι το σημείο που πρέπει να προστεθεί λίγο ξύσμα του.

  6. 6

    Τα σοταρισμένα μανιτάριαΚαθαρίζουμε τα μανιτάρια, άλλα ξύνοντάς τα και αφαιρώντας την εξωτερική τους φλούδα (champignon) και άλλα σκουπίζοντάς τα με ένα ελαφρά υγρό πανί (pleurotus).

  7. 7

    Κόβουμε σε λεπτές φέτες εκείνα που έχουν “πόδι” (τα champignon, τα porcini κ.α.)

  8. 8

    Κόβουμε και τα pleurotus σε λωρίδες.

  9. 9

    Την ίδια ώρα, ζεσταίνουμε (δεν το αφήνουμε να κάψει) σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο μαζί με το λάδι και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στη μέση (ίσως και ελαφριά πατικωμένες με την βοήθεια ενός πιρουνιού).

  10. 10

    Ρίχνουμε στο τηγάνι τα κομμένα μανιτάρια. Πρώτα-πρώτα τα porcini (που έχουν και την πιο σφικτή σάρκα από τα άλλα μανιτάρια), αναδεύοντας το τηγάνι για να ανακατευθούν.

  11. 11

    Στη συνέχεια, και μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μανιτάρια στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για λίγο (12 – 15 λεπτά), σε έντονη φωτιά, αναδεύοντας συχνά το τηγάνι (ή ανακατεύοντας, πάντα όμως πολύ προσεκτικά, ώστε να μη σπάσουν τα μανιτάρια) κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύουμε έως ότου να μανιτάρια αποβάλουν όλα υα υγρά τους. Εάν στεγνώσει πολύ ο πάτος του τηγανιού, προσθέτουμε λίγο ζωμό χορταρικών (εάν τύχει να έχουμε –όχι έτοιμο, από κύβους) ή νεράκι και λίγο λάδι.

  12. 12

    Αλατίζουμε ανάλογα με το γούστο μας και προσθέτουμε τον μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο. Είναι τέτοια η “χημεία” μεταξύ τους, που μπορούμε άφοβα να βάλουμε, για αυτή τη ποσότητα μανιταριών, ένα ολόκληρο ματσάκι μαϊντανού.

  13. 13

    Χαμηλώνουμε την ένταση, ρίχνουμε μία καυτερή πιπερίτσα (ολόκληρη, θα την αφαιρέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Μπορούμε, όμως, να βάλουμε και λίγη τριμμένη πιπερίτσα, μπούκοβο δηλαδή, στην άκρη της μύτης ενός κουταλιού του γλυκού. Εσείς ξέρετε πόσο..... φονικά είναι τα όπλα που διαθέτετε), προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας,

  14. 14

    Τρίβουμε και λίγο φρέσκο πιπέρι για άρωμα, και αφήνουμε τα μανιτάρια μας να μαγειρευτούν για πέντε (5) ακόμη λεπτά.

  15. 15

    Κατεβάζουμε το τηγάνι και αφαιρούμε την καυτερή πιπερίτσα (δεν παίζουμε..... “ρώσικη ρουλέτα”, σε ποιανού το κανελόνι θα πέσει.....).

  16. 16

    Τα λαζάνιαΑνάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

  17. 17

    Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x35 εκ. (περίπου) και αρκετά βαθύ για να χωρέσει 4 στρώσεις λαζάνια και καλύπτουμε την βάση του με μία πρώτη στρώση σάλτσας μπεσαμέλ.

  18. 18

    Τοποθετούμε πάνω της μία πρώτη στρώση λαζάνια, έτσι ώστε να καλύπτουν όλο τον πάτο του pyrex (ταψιού, κ.λ.π.). Απλώνουμε πάνω τους μία στρώση μανιτάρια. Εάν δεν ταιριάζουν οι διαστάσεις, τα μεγάλα “κενά” καλύπτονται με ένα πρόσθετο κομμάτι και μερική επικάλυψη των φύλλων των λαζανιών. Για μικροδιαφορές, θα πρέπει να κόψετε και να βάλετε κομμάτια-τσόντες.

  19. 19

    Πάνω από τα λαζάνια, απλώνουμε μία πρώτη στρώση μπεσαμέλ. Για να μην έχετε τρεχάματα προς το τέλος, υπολογίστε σωστά τις ποσότητες που θα έχει η κάθε στρώση (δείτε Μυστικά [2], [3]).

  20. 20

    Προχωρούμε με την επόμενη σειρά λαζάνια, και καλύπτουμε και πάλι με μανιτάρια και μπεσαμέλ.

  21. 21

    Αυτό επαναλαμβάνεται για 3 (το πολύ 4) σειρές λαζάνια, συνεπώς θα “πέσουν” και 2 (το πολύ 3) στρώσεις μανιτάρια και 3 (max 4) στρώσεις μπεσαμέλ.

  22. 22

    Και αυτό γιατί πάνω από την τελευταία στρώση λαζάνια ρίχνουμε μόνο μπεσαμέλ (μία “γερή” δόση).

  23. 23

    Πάνω σε αυτή την τελευταία στρώση μπεσαμέλ, ρίχνουμε μερικά κομμάτια βούτυρο, εδώ κι’ εκεί.

  24. 24

    Πασπαλίζουμε από πάνω, όλη την επιφάνεια, με την τριμμένη σκληρή μυζήθρα, όπως και με το parmigiano (ή την grana), σε ίσες ποσότητες

  25. 25

    Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά

  26. 26

    (θα τα δούμε να παίρνουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα).

  27. 27

    Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν τα λαζάνια για 5 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (10)

kathy123
kathy123 @cook_8471435
ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΨΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens