Lebkuchen (Λεμπκούχεν)

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
,

Περιγραφή

Παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο μαλακό μπισκότο - όταν τα φτιάξετε θα μοσχομυρίζει το σπίτι για μέρες...

Lebkuchen (Λεμπκούχεν)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλ. τσαγ. μέλι
  • ¼ φλ. τσαγ. σκούρα μελάσα
  • 1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
  • ¼ κ.σ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.σ.τριμμένη πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
  • 1 φλ. τσαγ. ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
  • 1 ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 2 κ.σ.ζεστό νερό
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 4 ½ φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπισκότα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: 40-50 lebkuchen
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε το μέλι, τη μελάσα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα και το γαρύφαλλο μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέστε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, τα αμύγδαλα, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατέψτε τη σόδα στο ζεστό νερό και προσθέστε τη στο μίγμα μαζί με το αυγό. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και μπορεί να χρειαστεί να τη ζυμώσετε στον πάγκο της κουζίνας για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σκεπάστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματα.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατ. Κόψτε με ένα φλυτζάνι στρογγυλά μπισκότα. Βάλτε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας 2-3 εκατ. μεταξύ τους. Βρέξτε το χείλος του φλιτζανιού με νερό (σε ένα μικρό μπωλ) για να μην κολλάει.
  3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (175οC) για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στο κάτω μέρος. Αφαιρέστε με προσοχή τα μπισκότα από το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε γλάσο ζάχαρης ή κουβερτούρας όσο είναι ακόμα ζεστά. Όταν κρυώσουν φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί. Αν θέλετε να μείνουν μαλακά τα μπισκότα βάλτε στο κουτί μισό μήλο, το οποίο θα αφήσετε αρκετές ημέρες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην πράξη χρειάστηκα περισσότερο αλεύρι - τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει. Αν θέλετε να γίνουν μαλακά προσέξτε να μην ψηθούν πολύ. Τα μπισκότα γίνονται αρκετά γλυκά οπότε για να έχετε πιο ισοροπημένη γεύση μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να αποφύγετε το γλάσο ζάχαρης στο τέλος. Είναι πολύ ωραία και σκέτα! Μελάσα και ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Επειδή δε βρήκα έτοιμη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, έβαλα διπλάσια φλούδα πορτοκαλιού και ξύσμα μόνο από λεμόνι. Η συνταγή (με μικρές αλλαγές) προέρχεται από την ιστοσελίδα www.allrecipes.com

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από Μαριάννα Ν, 18-12-08  
    Την μελάσα που μπορώ να την βρω? Προτείνετε κάτι εναλλακτικό? Θέλω να τα φτιάξω και φαίνονται πεντανόστιμα!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-12-08  
    Μελάσα βρίσκεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη μελάσα με μέλι (σε ίση ποσότητα) ή με μαύρη ζάχαρη (σε ελαφρώς μικρότερη ποσότητα). Τη γεύση θα την πλησιάσεις περισσότερο με τη μαύρη ζάχαρη που περιέχει μελάσα μέσα και έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Με το μέλι θα αλλάξει κάπως η γεύση.
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 21-12-08  
    Μαρουλιτα τα μπισκοτα σου φαινονατι εξαιρετικά
    θα ηθελα μονο να μου πεις αν ξερεις πως κανουμε τη φλουδα πορτοκαλιου ζαχαρωμενη
    διοτι δε βρισκω εδω που μενω
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-12-08  
    xeniamanos εάν θες, υπάρχει συνταγή μέσα στο site:
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/zaxaromenes-portokalofloudes.html
    #
    Σχόλιο από roilCall, 10-12-10  
    Θα ήθελα μια νηστίσιμη παραλλαγή αυτής της συνταγής. Γίνεται να αλλάξω το αυγό με κάτι άλλο, πχ φαρινάπ;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 10-12-10  
    http://www.chefkoch.de/rezepte/252791100449397/Vegane-Lebkuchen.html κοιτα εδω
    #
    Σχόλιο από anastasia9, 22-12-10  
    Μαρουλιτα μου μολις εκανα τα κουλουρακια,Μπραβο και ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη.Λοιπον αντι για μελασα έβαλα μελι,αντι για καστανη ζαχαρη άσπρη και αντι για ζαχαρωμενα πορτοκαλια διπλη δοση απο το τριμμενο.Επισης δεν είχα και τζιντζερ.Εγιναν όμως τελεια και μαλακα τα έψησα 12 λεπτα βγηκαν γυρω στα 70 κομματια μικρα.Φαντασου να είχα και αυτα που λειπανε άραγε η γευση θα ηταν ακομη καλυτερη?
    #
    Σχόλιο από decpoinakii, 3-1-12  
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 23-1-12  
    τα εδωσα σχημα διπλης καρδουλας κολλημενες με μερμελαδιτσα...τελεια...

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Μαριάννα Ν, 18-12-08  
    Την μελάσα που μπορώ να την βρω? Προτείνετε κάτι εναλλακτικό? Θέλω να τα φτιάξω και φαίνονται πεντανόστιμα!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-12-08  
    Μελάσα βρίσκεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη μελάσα με μέλι (σε ίση ποσότητα) ή με μαύρη ζάχαρη (σε ελαφρώς μικρότερη ποσότητα). Τη γεύση θα την πλησιάσεις περισσότερο με τη μαύρη ζάχαρη που περιέχει μελάσα μέσα και έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Με το μέλι θα αλλάξει κάπως η γεύση.
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 21-12-08  
    Μαρουλιτα τα μπισκοτα σου φαινονατι εξαιρετικά
    θα ηθελα μονο να μου πεις αν ξερεις πως κανουμε τη φλουδα πορτοκαλιου ζαχαρωμενη
    διοτι δε βρισκω εδω που μενω
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-12-08  
    xeniamanos εάν θες, υπάρχει συνταγή μέσα στο site:
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/zaxaromenes-portokalofloudes.html
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 10-12-10  
    http://www.chefkoch.de/rezepte/252791100449397/Vegane-Lebkuchen.html κοιτα εδω
    #
    Σχόλιο από anastasia9, 22-12-10  
    Μαρουλιτα μου μολις εκανα τα κουλουρακια,Μπραβο και ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη.Λοιπον αντι για μελασα έβαλα μελι,αντι για καστανη ζαχαρη άσπρη και αντι για ζαχαρωμενα πορτοκαλια διπλη δοση απο το τριμμενο.Επισης δεν είχα και τζιντζερ.Εγιναν όμως τελεια και μαλακα τα έψησα 12 λεπτα βγηκαν γυρω στα 70 κομματια μικρα.Φαντασου να είχα και αυτα που λειπανε άραγε η γευση θα ηταν ακομη καλυτερη?
    #
    Σχόλιο από decpoinakii, 3-1-12  
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 23-1-12  
    τα εδωσα σχημα διπλης καρδουλας κολλημενες με μερμελαδιτσα...τελεια...

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από roilCall, 10-12-10  
    Θα ήθελα μια νηστίσιμη παραλλαγή αυτής της συνταγής. Γίνεται να αλλάξω το αυγό με κάτι άλλο, πχ φαρινάπ;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Ένα παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
    Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησ...
    Επίσημο στρώσιμο τραπεζιού
    Εάν αποφασίσετε να κάνετε ένα πιο επίσημο δείπν...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 2011-12
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της Ναυσικά
    special occasions (xmas, easter, etc)
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της angel29476
    Μπισκότα - Κουλούρια
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    Χριστουγεννιάτικα γλυκά
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της ANGFROS
    Μπισκότα
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της rallouka